Maailmalla vuosia viihtynyt vaatesuunnittelija Teemu Muurimäki on palannut Suomeen. Muurimäen mukaan ilmapiiri Helsingissä on muuttunut aikaista kansainvälisemmäksi ja avoimemmaksi. Nykyisin Marimekolle työskentelevä Muurimäki arvostaa suomalaisen vaatesuunnittelun omaleimaisuutta.
Teemu Muurimäki, 39, on kansainvälisen uran luonut vaatesuunnittelija, joka palasi takaisin Suomeen työskenneltyään muotitaloissa ympäri maailmaa kymmenen vuoden ajan. Hän suunnitteli hääpukumuotia Pariisissa, iltapukuja ja luksusmuotia Milanossa ja designer-muotia Sydneyssä. Nyt on kuitenkin mukavaa olla takaisin kotona. Muurimäestä tuntuu hyvältä olla lähellä perhettä, ja samalla jatkaa työskentelyä kansainvälisessä ilmapiirissä Marimekolla. On silti joitain asioita, joita hän kaipaa ulkomaan vuosiltaan.
– Kaipaan erityisesti ystäviäni ja kansainvälisyyden tunnetta. Kaipaan avoimuutta ja vierailla kielillä puhumista. Onneksi Helsinki on paljon kansainvälisempi ja suvaitsevampi kuin kymmenen vuotta sitten, kun muutin Suomesta Pariisiin, Muurimäki sanoo.
Uravalinta alkoi varmistua lukioikäisenä
Muurimäelle ei ollut lapsuudesta asti selvää, että hänestä tulisi vaatesuunnittelija. Hän kertoo uppoutuneensa lapsena kiehtoviin harrastuksiin: maalaamiseen, piirtämiseen ja vaatteiden tekemiseen. Teini-ikäisenä ajatus vaatesuunnittelijan urasta alkoi siintää Muurimäen mielessä.
– Äitini on ompelija, ja olin tehnyt vaatteita lapsesta asti. Savonlinnan taidelukioon hakeutuessani olin jo määrätietoisesti päättänyt pyrkiä Taideteollisen korkeakouluun opiskelemaan vaatesuunnittelua, hän sanoo.
Nyt Muurimäki suunnittelee vaatteita Marimekolle, mutta hän tunnetaan myös hää- ja iltapukujen suunnittelijana. Muun muassa Linnan juhlissa on nähty useita Muurimäen suunnittelemia näyttäviä uniikkipukuja. Muurimäen suunnittelemia vaatteita nähdään Marimekon ensi kesän ja syksyn mallistoissa.
– Minut tunnetaan erityisesti hää- ja iltapuvuista, mutta olen suunnitellut käyttö- ja luksusmuotia urani alusta alkaen, ja se on ollut päätyöni vuosia. Hääpukujen suunnittelussa on omat erityispiirteensä, joiden rajoissa on inspiroivaa suunnitella. Sama pätee kaikkeen suunnitteluun.
Muurimäen suunnitteluprosessi lähtee aina tehtävänannosta tai asiakkaan haastattelusta, jolloin hänelle syntyy ensimmäinen idea suunniteltavasta vaatteesta tai mallistosta.
– Luonnostelen ja kehitän ideaa sitten joko piirtämällä tai muotoilemalla kankaasta nuken päälle. Idea muokkautuu sovituksissa lopulliseen muotoonsa, hän kuvailee.
Omaleimaisuus parasta suomalaisessa vaatesuunnittelussa
Suomalainen vaatesuunnittelun kenttä on viimeisen kymmenen vuoden aikana muuttunut ja kehittynyt. Muurimäen mielestä suomalaisessa vaatesuunnittelussa parasta on omaleimainen suomalainen kädenjälki, mutta huonointa taas pienien markkinoiden tuomat rajoitteet.
Hän on varovainen arvioidessaan suomalaisten pukeutumisen hyviä ja huonoja puolia.
– Haluan karttaa karkeita yleistyksiä, sillä kansallisuuksien sisälle mahtuu monenlaisia pukeutumiskulttuureja. Parasta on suomalaisten omaleimaisuus ja huonointa varovaisuus ja pukeutumiskulttuurin puuttuminen.
Suomalaisista vaatesuunnittelijoista Muurimäki ihailee erityisesti muotitaiteilija Matti Seppästä.
– Ihailen hänen luovuuttaan ja pettämätöntä tyylitajuaan, Muurimäki sanoo.
Muurimäki suunnittelee Kiira Korven luistelupuvut
Muurimäeltä on tulossa monenlaisia projekteja vaatesuunnittelun saralla. Marimekko on suunnittelijan päätyö, mutta lisäksi Muurimäki suunnittelee uniikkipukuja ja puvustuksia. Syyskuussa oli Muurimäen puvustaman James Dean -musikaalin ensi-ilta Valkeakosken kaupunginteatterissa. Lisäksi Muurimäki puvustaa modernia tanssiteosta sekä suunnittelee parhaillaan luistelupukuja Kiira Korvelle.
Mikä on mielenkiintoisin työprojekti, jonka olet tähän mennessä toteuttanut?
– Kaikki uudet työprojektit ovat mielenkiintoisia! Klassikkokuosi Unikon 50-vuotispäivää juhlistava mallistoni Marimekolle on varmasti unelmien työ suomalaiselle vaatesuunnittelijalle, Muurimäki vastaa.
Kysyttäessä kenelle Muurimäki suunnittelisi vaatteen, hän vastaa yllättäen, että itselleen.
– En ole vuosiin tehnyt itselleni vaatteita sen jälkeen kun harrastuksesta tuli ammatti, suunnittelija tuumaa.
Lisää Marimekosta MTV3:n uutisissa:
Katsomo-videon id
Lue myös:
Marimekolta uusi selitys Hetkiä-kuosin aiheuttamaan kohuun
Ihamuotila: Olen ylpeä Marimekon suunnittelutiimistä
Nainen ammatissa: Vaatesuunnittelija työllistää itse itsensä
AVA / Emmi Maaranen
Kuvat: Lehtikuva, Marimekko