Muodin huipulle -ohjelmassa kymmenen muotisuunnittelijaa mittelee erilaisissa haastetehtävissä taitojaan kehittäen.
Tänä keväänä kisataan jälleen paikasta Muodin huipulla! Tulevalla Muodin huipulle -kaudella kymmenen suunnittelijaa pääsee näyttämään ja kehittämään taitojaan intensiivisissä tehtävissä, jotka haastavat heidän luovuuttaan, uudistumiskykyä sekä tekniikkaa luoda vaikuttavia luomuksia näytöslavalle. Suunnittelijoiden apuna on jälleen mentori, viime kaudelta tuttu Sofia Järnefelt.
Ohjelman juontaa Miisa Grekov, joka yhdessä tyylitaituri Sami Sykön kanssa arvioi suunnittelijoiden luomuksia. Tällä kaudella kaksikon rinnalle vakiotuomaristoon liittyy ohjelmasta itse aikoinaan muotimaailmaan noussut Mert Otsamo.
Ohjelman voittaja saa mallistonsa myyntiin Stockmannille syksyllä 2024.
TUTUSTU SUUNNITTELIJOIHIN:
ALEKSI PERÄKYLÄ, 30, Jyväskylä
Aleksi on vaatturi ja mittaustilausompelija, sekä pian valmistuva jalkinemuotoilija. Suunnittelijana hänen tekemisensä ja tyylinsä on lähempänä käytännöllistä kuin taidetta, ja hän arvostaakin suunnittelussaan laadukkaita materiaalivalintoja, ja kestävyyttä niin käytön kuin ajankulunkin suhteen.
Aleksi inspiroituu kasuaali- ja jalkapallohuligaanikulttuurista ja häntä kiinnostaa Pohjoiskaarteen äijät, joita kaikki muut välttelevät ja kammoksuvat.
Aleksi haluaa kilpailusta lisää itsevarmuutta omaan tekemiseen ja tietysti toivoo tämän avaavan työmahdollisuuksia alalta. Hän ei välttämättä näe itseään yrittäjänä, vaan haluaisi olla osa jotain isompaa kollektiivia tai muotitaloa. Suurena haaveena hänellä olisi suunnitella peliasu Warkauden jalkapalloklubille tai takkeja Joutsenelle.
CARLA NORDLUND, 29, Lahti
Carla opiskelee LAB-amk:n Muotoiluinstituutissa puettavaa muotoilua. Vaatteet ja pukeutuminen ovat aina kiinnostaneet häntä ja se on myös Carlalle tärkeä itseilmaisun keino.
Suunnittelijana Carlaa kiinnostaa streetwear-tyyli sekä rajojen ja normien rikkominen, jonka hän haluaa näkyvän hänen työssään. Suunnittelijana hänelle on tärkeää kestävä kehitys, zerowaste ja upcycling. Uusia vaatteita ja asuja hän ei halua tuottaa vain tuottamisen ilosta.
Carla toivoo kilpailun aikana kehittyvän suunnittelijana ja löytävän oman ”The Jutun”. Tulevaisuudessa Carla haluaa tehdä töitä suunnittelijana, mutta mahdollisesti muutakin muodin saralla. Suurena haaveena hänellä on olla jonain päivänä Voguen päätoimittaja.
ELIAS PITKÄNEN, 27, Kouvola
Elias on nuoresta saakka ollut muotitietoinen ja pukeutuminen hänelle on itseilmaisun keino. Tällä hetkellä hän opiskelee muotia Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkissa.
Elias kerää inspiraatiota pop-kulttuurista sekä historiallisesta vaatetuksesta, etenkin työ- ja armeijavaatetuksesta. Eliaksen suunnittelutyössä vaatteen näyttävyys ja toimivuus ovat yhtä tärkeät tekijät, ja suunnittelijana hän antaakin paljon painoarvoa kankaan pintaan ja tekstuuriin. Erityisesti kulunut kangas kiinnostaa materiaalina. Elias haluaa huomioida suunnittelussaan vaatteen koko elinkaaren, ja hän hyödyntääkin usein kankaita vanhoista vaatteista.
Haaveena Eliaksella on tulevaisuudessa oma brändi, joka valmistaisi pieniä tuotantoeriä. Kilpailuun Elias ei ole tullut häviämään, ja hän haluaa imeä kaiken opin ja verkostoitua.
JUTTA VIRTANEN, 28, Turku
Jutta on käsityöperheestä ja vastavalmistunut mittatilausompelija. Tällä hetkellä hän toimii yrittäjänä ja tekee pappansa kanssa pliseerauksia. Pukeutuminen on aina ollut Jutalle tärkeää ja hän sai pienenä tyylilyyli-palkinnonkin. Nyt oma 2Jutul -yritys (Tuu jutul) valmistaa mittatilaustöitä, omaa mallistoa sekä pliseerauksia.
Suunnittelijana Jutta tykkää leikitellä kontrasteilla ja vastakohdilla, eikä hän halua laittaa itseään yhteen muottiin. Esteettisesti häntä kiinnostaa mielenkiintoiset yksityiskohdat, väljät leikkaukset ja yllätyksellisyys. Jutta haluaa vaatteillaan tuoda hyvää oloa, mutta myös ravistella tiettyjä normeja ja sääntöjä, joita pukeutumiseen liittyy. Suunnittelutyössä Jutta haluaa painottaa käytettävyyttä, muunneltavuutta ja hän lähestyy trendejä varauksella, jotta voisi luoda vaatteelle pitkän ja monipuolisen elämän.
Kilpailuun Jutta osallistuu, koska haluaa löytää vielä varmemmin paikkansa suunnittelijana ja yrittäjänä. Haavena hänellä on, että jonain päivänä kadulla tulisi vastaan joku, jolla on yllä hänen suunnittelemansa vaate.
KATARIINA KEKONI, 28, Helsinki
Katariina on suunnittelija, jolle muoti ja pukeutuminen on ollut intohimon kohteena jo ihan lapsesta saakka. Hän opiskelee tällä hetkellä muotia yliopistossa.
Suunnittelijana Katariina haluaa luoda muotia kaikille, ratkaista ongelmia, sekä suunnitella jotain uutta ja innovatiivista. Katariinan suunnittelutyyli on rohkea ja edgy, ja hänen luomuksissa tulee olla asennetta. Hän ottaa vaikutteita suunnitteluunsa muun muassa goottityylistä, punkista ja rockista, ja hänen asuissaan näkyvät isot volyymit ja silhuetti.
Katariinalle on tärkeää, että hän voi yhdistää kaksi intohimoaan – muodin ja musiikin – soljuvasti yhteen. Katariina on suunnittelija, mutta sen lisäksi myös muusikko. Tämä näkyy vahvasti hänen suunnittelutyylissään ja myös asiakaskunnassaan, sillä hän valmistaa etenkin muusikoille ja artisteille esiintymisasuja. Hänen asiakkainaan ovat olleet muun muassa Bess, Portion Boys ja Nelli Matula.
Kilpailusta Katariina odottaa haasteita ja sitä, että pääsee heittäytymään äärirajoille ja ylittämään itsensä. Tulevaisuuden haaveena hänellä on oma brändi.
MAURO SEVERINO, 24, Helsinki
Mauro on vaatesuunnittelija, futari ja muusikko, jolle pukeutuminen ja oma tyyli ovat tärkeä itseilmaisun keino. Hän pyrkii siihen, että olisi kuin kävelevä taideteos. Mauron esikuvia ovat hänen isänsä sekä sedät, joiden tyylejä yhdistelemällä hän on löytänyt oman tyylinsä.
Mauro on suunnittelijana utelias ja kekseliäs, ja hänen suunnittelutyylinsä keskiössä on katutyyli, jota hän haluaa uudistaa. Mauron suunnittelemat asut tunnistaa usein siitä, että niissä on paljon erilaisia taskuja ja yksityiskohtia, jotka herättävät huomiota ja kysymyksiä. Mauro on aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja hänen suunnittelu- ja ompeluvideoillaan on TikTokissa ja Instagramissa satojatuhansia katselukertoja.
Mauron suureena haaveena on omistaa menestynyt muotialan yritys tai työskennellä itse isossa muotitalossa. Lisäksi hän haluaa olla inspiraationa nuorille ja näyttää esimerkillään, että omia unelmiaan kannattaa tavoitella ja jokaisesta voi olla moneksi; voi olla futari, ompelija ja tehdä musaa.
MIRO HÄMÄLÄINEN, 31, Amsterdam
Miro asuu ja työskentelee muotisuunnittelijana Amsterdamissa. Hänellä on jo useamman vuoden kokemus muotialalta eri tehtävistä. Vuonna 2018 Miro perusti vaatemerkin Elzinga yhdessä ystävänsä kanssa. Heidän vaatteitaan on nähty esimerkiksi Adelen, Róisín Murphyn ja Michelle Visagen päällä sekä Voguen ja Forbesin sivuilla.
Miro inspiroituu muun muassa suomalaisesta pelkistetystä suunnittelusta ja räätälöinnistä yhdistettynä leikkisiin yksityiskohtiin, pitäen kuitenkin kiinni punk-asenteesta. Miro toivoo, että jokainen hänen suunnittelema luomus heijastaa kunnioitusta käsityötaitoja kohtaan ja ylläpitää muodin perinteitä ja arvostusta. Suunnittelijana hän suosii puhtaita kuituja, koska niitä on mahdollista kierrättää korkealaatuisemmin ja niillä on helppo luoda ylellisyyttä vaatteeseen.
Rakkaudesta itseilmaisuun, Miro pyrkii töillään voimaannuttamaan yksilöitä tuomaan oman persoonallisuutensa esiin ja äänen kuuluviin. Kilpailuun hän osallistuu, koska haluaa jatkaa yrittäjänä muodin parissa, ja saada omaa kädenjälkeä ja nimeään suurempien yleisöjen nähtäville.
PINJA ANTIKAINEN, 27, Helsinki
Pinja on vastavalmistunut muotoilija LAB-amk:n Muotoiluinstituutista. Hän on aina ollut kiinnostunut muodista ja vaatteista, ja haluaa suunnitella kestäviä tuotteita. Pääpainotteisesti Pinja suunnittelee ja muotoilee naisille zerowaste-tyylisiä asuja, joissa käsitellään vastuullisia teemoja.
Suunnitteluidentiteetiltään Pinja kuvailee itseään tarinantuottajaksi. Hän pitää tarinallisista kokonaisuuksista. Usein osana hänen työskentelyprosessiaan ovat unet, jotka hän ensi visualisoi, sitten kirjoittaa niistä runon, ja lopulta suunnittelee vaatteen.
Pinja rakastaa ongelmanratkomista ja uusien innovatiivisten asioiden luomista. Hän toivookin, että Muodin huipulle -ohjelmaan osallistuminen auttaa häntä pysymään boksin ulkopuolella ja virkistämään ajatuksia. Tulevaisuuden haaveena hänellä on luoda oma brändi ja tehdä myös rohkeasti sellaisia asioita, jotka tukevat ja vievät häntä eteenpäin suunnittelijana.
REETTA HELLGREN, 33, Oulu
Reetta kokee olevansa vasta muotiuransa alussa, sillä hän on vaatetusmuotoilun opintojen jälkeen työskennellyt täysin eri alalla rakennusarkkitehtuurin parissa. Viime vuosina Reetta on alkanut tekemään dragia harrastaville ystävilleen asuja ja hänen suunnittelunsa estetiikka syntyykin drag- ja LGBTQ+ -yhteisöistä ammentaen.
Reetan suunnittelutyyli on liioiteltua ja dramaattista, ja hän haluaa korostaa asuissaan erilaisia muotoja, tekstuureja ja yksityiskohtia. Reetta suunnittelee vaatteita kaikille, eikä halua liikaa itse määrittää mille sukupuolelle vaatteet lopulta sopivat. Reetta pitää tärkeänä sitä, että jokaisella on oikeus ilmaista itseään pukeutumisen kautta ilman, että saa väheksyntää tai arvostelua osakseen.
Reetta toivoo, että kilpailuun osallistuminen mahdollistaisi alalle täysipäiväisesti suuntautumisen ja oman vaatebrändin kehittämisen. Lisäksi Reetan suurena unelmana on joskus pukea ihan jokainen Suomen drag-artisti.
SUVI HÄNNINEN, 48, Espoo
Suvi on vuodesta 2003 lähtien toiminut pukusuunnittelija-taiteilijana ja erikoistunut ilmaisussaan liikkeellisiin pukuihin. Hän on uransa aikana suunnitellut ja toteuttanut lukuisia suomalaisen musiikkikentän artistien esiintymisasuja muun muassa Antti Tuiskulle, Jenni Vartiaiselle ja Bessille. Tällä hetkellä Suvi opiskelee pukusuunnittelun maisteriopintoja Aalto-yliopistossa.
Suvi tekee mielellään erilaisia kokeiluja ja materiaalit muuntautuvat hänen käsissään usein yllätyksellisesti joksikin, mitä ei ole etukäteen osannut kuvitella. Koko uransa ajan hän on pyrkinyt haastamaan ja kehittämään itseään omassa ilmaisussaan.
Suvi käyttää työssään paljon erilaisia perinteisiä taidekäsitöissä käytettyjä tekniikoita, jotka yhdistettyinä veistoksellisiin rakenteisiin synnyttävät monikerroksellisia mielleyhtymiä.
Suvilla on ollut pitkään haaveena lähteä toteuttamaan omaa mallistoa, jossa hän voisi parittaa pukusuunnittelun periaatteita muotimaailmaan. Suvi haluaa, että tämän kilpailun jälkeen kenellekään ei ole epäselvää, kuka Suvi Hänninen on.
Juttua muokattu kello 13:50: Pinjan paikkakunta korjattu.
Juttua muokattu kello 15:25: Korjattu Carlan sukunimi.