Pääministeri Sanna Marinilla (sd.) ei ole tiedossa, että millään Naton jäsenmaalla olisi varaumia Suomen Nato-jäsenyyden suhteen.
Julkisuudessa on arvioitu, että esimerkiksi Turkki tai Kreikka saattaisivat suhtautua varauksellisesti Suomen jäsenyyteen, mutta Marin torjui tällaiset arviot.
– Minulla ei ole tiedossani mitään tällaisia varaumia. Päinvastoin taisi olla niin, että Turkki on ilmoittanut, että nämä puheet eivät pidä paikkaansa, Marin sanoi tiedotustilaisuudessaan SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.
Marin sanoi uskovansa, että Suomen Nato-jäsenyysprosessi olisi sujuva ja nopea, jos Suomi päättäisi Nato-jäsenyyttä hakea.
Hän viittasi useiden valtionpäämiesten ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa käymiinsä keskusteluihin, joissa on kaikissa vakuutettu, että Naton ovet ovat Suomelle avoinna ja että Suomi olisi tervetullut Naton jäseneksi, jos se päättää jäseneksi hakea.
– Totta kai me pyrkisimme kaikin keinoin jo etukäteisesti tekemään sen pohjatyön ja varmistamaan, että mikäli hakisimme, niin sitten kaikki sujuisi hyvin ripeästi, Marin jatkoi.
Jäsenyysprosessin tarkempaa kestoa Marin ei halunnut arvioida, sillä jäsenyys edellyttää kaikkien Nato-maiden hyväksymis- ja ratifiointiprosesseja, ja niiden keston ennakoiminen on Marinin mukaan mahdotonta.
Hän arvioi kuitenkin, että Euroopan muuttunut turvallisuustilanne Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen myötä nopeuttaisi Suomen jäsenyysprosessia.
– Uskon, että maat näkevät, minkälainen tämä tilanne Euroopassa on. Varmasti tässä pyrittäisiin ripeyteen, mutta tarkkaa arviota on mahdotonta tässä kohtaa antaa.
Kansanäänestys ei välttämätön
Marin ei pidä välttämättömänä, että Nato-jäsenyyden hakemisesta järjestettäisiin Suomessa kansanäänestystä.
Hän muistutti, että valtiosäännön mukaisesti eduskunta on se taho, joka päättää mahdollisen Nato-jäsenyyshakemuksen lähettämisestä. Myös tasavallan presidentillä ja hallituksella on prosessissa oma roolinsa.
– En pidä välttämättömänä kansanäänestystä tässä asiassa. Me olemme nähneet useita mielipidetiedusteluja ja -mittauksia, joiden pohjalta voimme arvioida, että kansan keskuudessa olisi laajaa tukea Nato-jäsenyydelle, Marin sanoi.