Marin: Ravintolat saatetaan joutua sulkemaan, jos rajoittamistoimet eivät tepsi

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestössä toivotaan, että takeaway-pohjalta toimivat ravintolat voisivat jatkaa toimintaansa, jos hallitus päättää ravintoloiden sulkemisesta koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että ravintoloiden, kahviloiden ja baarien sulkeminen koronaviruksen leviämisen estämiseksi voi tulla kyseeseen myös Suomessa. Asiaa selvitetään muun muassa työ- ja elinkeinoministeriössä.

– Tarvittaessa on mahdollista, että kiellämme tietynlaista yritystoimintaa, jos suositukset eivät pure, Marin sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

– Jos tarve on, tähänkin on mahdollista ryhtyä, Marin jatkoi.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi suhtautuu sulkemispuheisiin ymmärtämyksellä.

– Tärkeintä on nyt viruksen leviämisen estäminen ja jos se edellyttää terveysalan asiantuntijoiden mukaan ravintoloiden sulkemista, me hyväksymme päätöksen mukisematta, Lappi sanoi STT:lle.

Lappi muistuttaa kuitenkin, että kaikki ravintolatoiminta ei edellytä sosiaalisia kontakteja, joissa virus voisi levitä eteenpäin.

– Jos hallitus tällaisen päätöksen tekee, että ravintolat suljetaan, niin toivomme, että hallitus siinä yhteydessä miettisi, että voisivatko takeaway-ravintolat, lähettipalveluiden kautta toimivat ja autokaistoilla varustetut ravintolat olla edelleen auki.

"Koko ala käy selviytymiskamppailua"

Lapin mukaan takeaway-paikkojen toiminnan jatkaminen olisi vain laiha lohtu ravintola-alalle, sillä sen osuus ravintoloiden myynnistä on ollut vain noin kymmenen prosentin luokkaa lähettipalveluiden kasvusta huolimatta.

Sinänsä ravintoloiden sulkemispäätös ei olisi enää suuri lisäisku ravintola-alalle, sillä Lappi arvioi ravintoloiden myynnin pysähtyvän lähes kokonaan lähiviikkoina. Lapin mukaan ravintolat ovat jo nyt menettäneet myynnistään vähintään 70 prosenttia ja supistuminen näyttää jatkuvan.

– Meidän alamme on isoista toimialoista kärsinyt tästä kriisistä kaikista pahiten. Koko matkailu- ja ravintola-ala käy tässä nyt selviytymiskamppailua, Lappi sanoo.

Lapin mukaan hallituksen perjantaina julkistama talouden tukipaketti sisälsi paljon hyvää, mutta hän muistuttaa, että pelkkä lainaraha ei riitä akuutissa kassakriisissä oleville yrityksille.

– Pelkkä lainaraha ei riitä, vaan tarvitaan suoraa valtion tukea jotta me pääsemme toimialana tämän kriisin ylitse. Toinen vaihtoehto on alan yritysten konkurssiaalto ja työntekijöiden massatyöttömyys, Lappi sanoo.

– Monilla yrityksillä rahat ovat jo niin vähissä, että lisälainanotto ei ole mahdollinen vaihtoehto.

Katse kääntyy vuokranantajiin

Lappi kääntää katseensa myös ravintoloiden vuokranantajien suuntaan, sillä suinkaan kaikki vuokranantajat eivät ole toimineet koronakriisissä vastuullisesti.

– Monet suuret vuokranantajat ovat vastanneet jäsenyritystemme kyselyihin sanomalla, että liiketoiminnan edellytykset eivät ole muuttuneet niin paljon, että olisi syytä alentaa vuokria, Lappi kertoo.

Lapin mukaan myöskään se, että vuokrien maksua vain siirrettäisiin kriisin jälkeiseen aikaan, ei ole reaalinen vaihtoehto, kun ravintoloiden liiketoiminta on pysähtynyt kuin seinään.

– Monet vuokranantajat katsovat, että tämä kriisi ei koske heitä lainkaan. Tällainen on käsittämätöntä käyttäytymistä.
Lapin mukaan ravintola-alan yrityksissä on otettu ilolla vastaan muun muassa sosiaalisessa mediassa esiintyneet kehotukset tukea paikallisia yrityksiä koronakriisin keskellä.

– Toivottavasti sitten kun tämä kriisi päättyy, tulee sellainen talkoohenki, että suomalaiset matkustavat kotimaassa ulkomaiden sijaan ja ostavat suomalaisia palveluita. Se auttaisi meidän jäsenyrityksiämme toipumaan ja koko Suomea toipumaan.

Lue myös:

    Uusimmat