Etelä-Ukrainassa sijaitsevassa Mariupolissa asuva 48-vuotias kirjanpitäjä Olga Sagirova kertoi BBC:lle kokemuksensa, kuinka hänen kotitalonsa ja -kaupunkinsa tuhottiin.
Helmi-maaliskuun vaihteessa Venäjä aloitti Mariupolin ankaran pommittamisen. Asovanmeren rannikolla sijaitseva Mariupol on strateginen kohde Venäjälle.
Sagirova kertoo, että hän asui miehensä Valerin kanssa kaksikerroksisessa talossa. Pihassa oli oma maisemapuutarha. Pariskunnan aikuiset lapset olivat jo muuttaneet omilleen.
Vaikka asuinalueella oli alkaneiden pommitusten aikaan vielä rauhallista, Sagirova ja hänen miehensä viettivät yöt talonsa kellarissa, hän kertoo.
– Itkin koko ajan ja mieheni rauhoitteli minua, että selviämme tästä, Sagirova sanoo.
Yllättävä oveen koputus
Maaliskuun alussa, kun Venäjä oli pommittanut kaupunkia jo kaksi viikkoa putkeen, Sagirovien kotioveen koputettiin.
Oven takana seisoivat Sagirovan 80-vuotiaat vanhemmat. Heidän talonsa oli tuhoutunut pommituksessa.
Sagirova ohjasi vanhempansa peremmälle ja kehotti heitäkin tulemaan kellariin yöksi. Vanhemmat eivät kuitenkaan halunneet, joten Sagirova antoi heille hänen ja miehensä makuuhuoneen käyttöönsä.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:49
Myöhään illalla Sagirova ja hänen miehensä asettuivat taas kellarin turvaan yöksi.
Pommitusten hellittäessä Valeri halusi levätä, joten hän aikoi nousta yläkertaan. Valeri rauhoitteli vaimoaan, että hän palaisi kellariin, jos pommitukset taas alkaisivat.
Huuto pimeydessä
Aamuyöstä kellarissa nukkunut Sagirova heräsi lentokoneen ääneen. Yhtäkkiä koko talo sortui.
– Se tapahtui vain sekunnin murto-osassa. Kaikki kaatui päälleni. En pystynyt liikkumaan, sillä jalkani olivat hautautuneet. Kuulin mieheni huutavan minua apuun ja, että hän on portaiden lähellä, Sagirova kertoo.
Hän näki miehensä vain kuuden metrin päässä, mutta Sagirova ei pystynyt liikkumaan tämän luokse auttaakseen häntä.
He keskustelivat vielä hetken ja Sagirova kuuli miehensä hengittävän. Sitten tuli hiljaista. Sagirova oli menettänyt miehensä sekä vanhempansa.
Lue myös: Venäjää epäillään ansasta Hersonissa, syyttää Ukrainaa Nova Kahovkan padon vahingoittamisesta – tällainen on sotatilanne nyt
Sagirova huusi yksin pimeässä. Kukaan ei kuullut.
Lopulta hän näki soihdun, joka liikkui häntä kohti. Naapuritalon asukkaat olivat tulleet pelastamaan hänet. He eivät kuitenkaan pystyneet pelastamaan häntä pimeässä, vaan sanoivat palaavansa auringonnousun aikaan.
Olga jäi yksin hautautuneena talonsa raunioihin kuolleen miehensä viereen.
Tunteja raunioiden alla
Aamunkoitteessa Olga alkoi selvittää mitä hänen ympärillään oli. Katsoessaan ylös hän näki betonilaatan, joka oli kallistunut rakennuksen sortuessa ja uhkasi pudota hänen päälleen.
– Tiesin, että millään ei ole enää väliä. Olin kuolemassa, Sagirova kertoo BBC:lle.
Sagirova sanoo, että hän yritti riistää henkensä toivottomassa tilanteessa.
Lopulta naapurit palasivat pelastamaan. He onnistuivat saamaan toisen hänen jaloistaan näkyville rojun keskeltä. Toinen jalka oli vielä betonilaatan alla.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
1:48
Naapurit ahersivat kuuden tunnin ajan saadakseen Sagirovan vapaaksi. Lopulta he kietoivat löytämänsä kaapelin naisen jalan ympärille ja vetivät.
– Pelkäsin, että jään ilman jalkaa, hän sanoo.
Kolmannen yrityksen jälkeen naapurit saivat Sagirovan vapaaksi. Molemmat jalat olivat murtuneet useista kohdista. Sagirova ei pystynyt kävelemään lähes viiteen kuukauteen.
Sagirova siirrettiin läheiseen kellariin saamaan hoitoa. Koettelemus ei ollut vielä kuitenkaan ohi.
Myös sisaret ja lanko kuolleet
Sagirova kertoo, että hän sai kuulla kellarissa, että hänen sisarensa ja lankonsa olivat kuolleet.
– He olivat kahvittelemassa puutarhassaan, kun pommi iski.
– Menetin viisi läheisintäni muutamassa päivässä.
Olga Sagirova ei ole ainut mariupolilainen, joka ei ole löytänyt sukulaistensa ruumiita. Ukrainalaiset viranomaiset uskovat, että ainakin 25 000 ihmistä kuoli Mariupolin pommituksissa.
Kuolleita on jouduttu hautaamaan joukkohautoihin jopa Mariupolin keskustassa.
BBC:n tietojen mukaan Mariupolin lähellä sijaitsevia kolmea joukkohautaa on laajennettu keväästä lähtien ehkä jopa tuhansilla uusilla hautapaikoilla. Eräs näistä joukkohaudoista sijaitsee Staryi Krymissa.
BBC:n Centre for Information Resilience (CIR) -yrityksellä teettämän satelliittianalyysin tietojen mukaan alueelle olisi kaivettu hiljattain jopa 1 500 uutta hautapaikkaa.