Helsinkiläinen Katri Koppanen kehitteli avukseen metsään punkkihaalarin. Lähdimme kokeilemaan Helsingin Kivinokkaan punkkihaalaria.
Puutiaiset eli punkit ovat riesa luonnossa liikkuville. Tämän ongelman on huomannut Katri Koppanen, joka tykkää viettää aikaa luonnossa samoillen ja marjastaen.
– Vihaan punkkeja, tiivistää Koppanen tuntemuksiaan puutiaisia kohtaan.
Kovana marjastajana itseään pitävä Koppanen halusi kehitellä itselleen asun, joka päällä olisi hyvä olla luonnossa, mutta joka samalla myös suojaisi punkeilta.
– Halusin metsään umpinaisen asun, jossa olisi mahdollisimman vähän punkin mentäviä koloja, kertoo Koppanen.
Katri ryhtyi tuumasta toimeen ja kaivoi kaapistaan vanhan lakanan, josta hän ompeli punkkihaalarin. Lahkeiden ja hihojen päätyihin hän ompeli kuminauhat, jotta ne eivät lepattaisi.
Hän haluaa kuitenkin korostaa, ettei puku estä täysin punkkien pääsyä iholle, mutta punkit pystyy tällä tavoin havaitsemaan huomattavasti helpommin puvun vaalealta pinnalta.
– Valkoinen puku helpottaa punkkitarkastuksen tekemistä. Tämän lisäksi pystyn riisumaan puvun pois metsäreissun jälkeen, eikä minun tarvitse pelätä tuovani punkkeja vaatteideni mukana sisälle tai vaikka autoon, kertoo Koppanen.
Pirullisia vaanijoita
Punkit herättävät paljon pelkoa, sillä ne levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.
Suomessa elää kaksi ihmiselle haitallista punkkilajia: puutiainen ja taigapuutiainen. Metsäeläintieteen professori Heikki Hentonen on erikoistunut punkkeihin. Hän kertoo MTV Uutisille punkkien olevan rannikkoalueella suuri ongelma, sillä ne viihtyvät vesistön lähettyvillä.
– Suorassa auringon paahteessa punkit eivät tykkää olla, sillä ne eivät kestä kuivuutta, kertoo Hentonen.
Hentosen mukaan punkkien määrissä voi olla pienelläkin alueella suuria eroja.
– Joissain paikoissa voi olla runsaasti punkkeja, mutta kilometrin päässä niitä ei juurikaan ole, tiivistää Hentonen.
Haalari päälle ja heinikkoon
MTV Uutiset lähti Helsingin Kivinokkaan kokeilemaan Koppasen punkkihaalaria. Kivinokka sijaitsee vesistön äärellä, missä puutiaiset yleensä viihtyvät.
Alueella on todettu olevan runsaasti punkkeja, joten halusimme selvittää, kuinka paljon alueen luonnossa liikkuvaan voi tarttua punkkeja.
Kuinka kävi? Katso videolta, miten punkkihaalari toimii käytännössä!