Lempääläisen Nina Nupposen koiran turkkiin oli takertunut huhtikuussa viikon aikana jopa 60 punkkia. Punkkitietoinen omistaja on teettänyt pitkäkarvaiselle Nelson-collielle punkkipuvun metsässä lenkkeilyä varten.
MTV Uutiset vieraili toukokuun alussa Haapasaarella, joka on yksi pahimmista punkkipaikoista. Katso video yllä.
Kannattaa lukea myös saaren kauppiaan tarina. Hän sairastui punkin puremasta ja on nyt pyörätuolissa.
Omistajan lähettämissä kuvissa näkyy inhottavalla tavalla, millaisia otuksia voi luonnossa ulkoillessa livahtaa ihmisen parhaan ystävän turkkiin.
Huhtikuun lopussa Nupponen oli nyppinyt viikon aikana Nelson-koiransa turkista irti yhteensä jopa 60 punkkia. Punkit olivat tarttuneet turkkiin metsälenkeillä liikuskellessa.
Nupponen kertoo, että collie-rotuisella Nelsonilla on lääketieteellinen syy siihen, ettei se voi käyttää punkkikarkoitteita.
Ratkaisuna hän keksi teettää koiravaatteiden ompelijalla Nelsonille punkkipuvun. Hengittävästä urheilukankaasta valmistettu puku ei ole koiralle kuuma, ja se puetaan päälle metsälenkeille.
– Vaaleasta kankaasta on helppo nyppiä pois kipittävät punkit, Nupponen kertoo.
1:24
Terävät punkkipihdit ja irrotus pyörittäen
Nelson-koiran omistaja tarkistaa karvaturrin päällisin puolin joka lenkin jälkeen, ja iltaisin luvassa on aina perusteellisempi harjaus ja punkkiseulonta.
Verta jo imemään ehtinyt punkki voi olla puolukan kokoinen, ja se lähtee Nupposen mukaan irti jopa käsin tai heppoisemmilla pihdeillä.
Punkkinymfit eli kaksivuotiaat punkit voivat olla vain muutaman millin kokoisia ja näin ollen vaikeampia havaita. Tämän takia myös suurin osa borrelioositartunnoista tulee pieniltä nymfeiltä.
– Niiden irrottamiseen pitää olla jo todella terävät punkkipihdit.
Nupponen neuvoo irrottamaan punkit pyörittävällä liikkeellä, eikä vetämään niitä suoraan irti. Näin taataan, että punkin imukärsä irtoaa, eikä jää nahkaan kiinni.
– Alue voi helposti tulehtua, jos imukärsä ei irtoa, hän kertoo kokemuksesta.
Punkit lisääntyneet ”räjähdysmäisesti”
Pirkanmaan Lempäälässä asuva koiranomistaja kertoo punkkien olevan alueella joka kevään ongelma, mutta tilanne on pahentunut hänen mukaansa ”räjähdysmäisesti” viime vuosien aikana.
Nupposen mukaan kosteat kesät luovat punkeille otolliset elinolosuhteet. Runsaslumisten talvien ansiosta inhat otukset voivat talvehtia lumen alla seuraavaankin kesään.
– Toukokuu on kamalin, silloin punkit heräävät kunnolla. Punkkinaaraat voivat munia tuhansia munia, ja siitä voi laskea miten mielenkiintoinen tilanne on, Nupponen kuvailee.
Entinen syöpätutkija ja nykyään yrittäjänä toimiva Nupponen tietää mistä puhuu, sillä hän on muun muassa aiemmin toimittanut Nelson-koirastaan keräämiään punkkeja Turun yliopiston tutkimuksiin.
Punkkilöydöstä kertoi ensimmäisenä Aamulehti.
2:06