Espoolainen Pirjo Pietilä teki inhottavan löydön koiransa turkin seasta. Sekarotuisen koiran jalasta löytyi punkki. Hyönteistutkija Jani Sormunen pitää keskellä talvea sattunutta tapausta poikkeuksellisena.
Espoossa asuva Pirjo Pietilä silitteli sängyllä makoilevaa Bosas-nimistä koiraansa joulupäivän iltana. Yhtäkkiä Pietilän sormi osui johonkin "möykkyyn”. Lähemmän tarkastelun jälkeen Pietilä arvioi löydöksen punkiksi.
– Se oli sellainen harmaa möykky. Kun koira näki punkkipihdit, niin se alkoi heti murista ja juoksi karkuun, Pietilä kertoo.
Pihtejä pelkäävä koira ei antanut omistajansa poistaa muutaman millimetrin kokoiseksi paisunutta punkkia.
Muitakin punkkihavaintoja
Pietilä lenkkeilee koiransa kanssa Espoossa Kilon alueella. Hän ei ole aiemmin löytänyt keskitalvella punkkia koirastaan, mutta on kuullut, että Kilon alueella on aiemminkin tänä talvena löytynyt koiraan kiinnittynyt punkki.
Pietilä julkaisi tapahtumasta päivityksen Facebookiin Puskaradio Espoo -ryhmään. Julkaisu on kerännyt ihmettelyä siitä, kuinka punkit voivat selvitä pakkasessa.
Mahdollisesti koirapunkki
Hyönteistutkija Jani Sormunen hämmästelee löytöä ja pohtii, onko kyse tavanomaisesta puutiaisesta vai voisiko kyse olla sittenkin ruskeasta koirapunkista.
Myös Eviran mukaan Suomessa normaalin puutiaiskauden ulkopuolella koirassa tavatut punkit ovat todennäköisesti ruskeita koirapunkkeja.
– Ne elävät sisätiloissa ja leviävät koirien välityksellä. Asuntojen kuivassa ja lämpimässä huoneilmassa ruskea koirapunkki säilyy aktiivisena ympäri vuoden. Sen sijaan tavallinen puutiainen kuivuu nopeasti sisällä eikä siis talvehdi asunnoissa.
Ruskean koirapunkin voi erottaa punaruskeasta väristä ja kylkien silmäkuvioista. Lisäksi sillä on pidemmät jalat kuin tavallisella puutiaisella, jolloin se liikkuu myös nopeammin.
Kaikissa kehitysmuodoissaan eli toukkana, nymfinä ja aikuisena punkki tarvitsee nisäkkään verta, jota se imee tavallisimmin koirasta. Väliajat punkit piileskelevät asuntojen listojen takana, huonekaluissa ja seinien raoissa.
Hyvin poikkeuksellinen löytö
Jos kyse on tavallisesta puutiaisesta, tutkija Sormunen näkee muutaman vaihtoehdon, vaikka pitääkin tapausta poikkeuksellisena.
– Periaatteessa niitä ei ole liikkeellä enää kunnon lumipeitteen tultua maahan, mutta jos alueella on pysynyt maa sulana, voi joku olla aktivoitunutkin. Esimerkiksi lämpöputkien lähistöllä saattaa olla tällaisia alueita, hän sanoo.
– Lisäksi esimerkiksi kauriit saattavat sulattaa maata altaan, jos ne makaavat pitkään paikoillaan. Silloin myös puutiaiset saattavat liikkua. Tukholman korkeudella on raportoitu tällaisista tapauksista.
Juttua ja otsikkoa korjattu 27.12. kello 7.15: Jutussa kerrottiin aiemmin punkin olleen useiden senttimetrien mittainen. Kyseessä oli sekaannus mittayksikössä.