Kun Marjorie Brimleyn aviomies sairastui vakavasti juuri ennen joulua, hän joutui pohtimaan, miten viettäisi pyhiä lastensa kanssa niin, että joulun taika säilyisi.
Video: Sinäkin voit auttaa! Jouluapua-lahjoitus voi pelastaa perheen joulun
Marraskuussa 2017 Marjorie Brimleyn aviomies makasi sairaalassa. Hän oli ollut sairaana kuukausia. Perhe ei vielä tiennyt, miten paha tilanne oli.
– Tiesin, että pyhien aika olisi perheellemme vaikea, Marjorie kuvaa Washington Postin artikkelissaan.
Hän muistaa etsineensä hätääntyneenä perheen joulutonttua, joka ilmestyi kotiin joka vuosi joulukuun alussa. Lopulta lelu löytyi korttipinon alta.
– Asetin tontun kuuseen tietäen, että kolme pientä lastani olisivat aamulla iloisia nähdessään sen. Huomenna joulun taika olisi edelleen elossa heille, Marjorie muistaa.
Mies sai syöpädiagnoosin
Seuraavana päivänä Marjorien aviomies sai syöpädiagnoosin. Hän vietti sairaalassa koko kuukauden.
Marjorie matkusti sairaalan, kodin ja lasten koulujen väliä.
– Jos olisin tiennyt, kuinka nopeasti syöpä vie hänet, en olisi koskaan lähtenyt hänen viereltään. Mutta me molemmat tunsimme, että on tärkeää pitää asiat mahdollisimman normaaleina lapsille, Marjorie sanoo.
Niinpä hän katsoi jouluelokuvia lastensa kanssa ja siirteli perheen joulutonttua joka päivä uuteen paikkaan lapsia ilahduttaakseen.
– Kun nyt mietin mennyttä, mietin, hoidinko asiat parhaalla tavalla. Oliko lapsille parempi viettää jouluaamu kotona sairaalan sijaan? Paljonko aikaa meidän olisi pitänyt käyttää heidän isänsä diagnoosista puhumiseen sen sijaan, että vain istuimme joulukuusen ääressä yhdessä?
Rutiini auttaa lapsia juhlimaan joulua
Marjorie halusi viettää joulun vaikeanakin aikana "oikein". Hän päätti artikkeliaan varten kysyä asiantuntijoilta, miten sairauden varjostamaa joulua kannattaisi viettää.
Kliininen psykologi Maia Deubert vakuutti hänelle, että stressaavina ja epävarmoina aikoina lapsia auttavat rutiinit, jotka seuraavat tuttua kaavaa. Jouluna rutiinit usein muuttuvat muutenkin, joten Deubertin mukaan vanhempien kannattaa yrittää pitää päivissä yllä jonkinlaista yhtenäistä rakennetta.
Samaa sanoo psykoterapeutti Catherine Andrews.
– Vaikka jonkinlainen joustavuus odotuksissa, nukkumaanmenoajoissa ja muissa tavallisissa kodin säännöissä on loma-aikana luonnollista, liian suuri määrä (joustoa) voi horjuttaa lasta, hän sanoo.
Tonttu säilytti joulun taian
Lapset myös käsittelevät surua eri tavalla kuin aikuiset: he voivat olla apeita, mutta innostua seuraavassa hetkessä jostakin asiasta.
– Jos vanhemmat antavat lasten olla lapsia, pyhinä kodissa tulee olemaan iloa, Andrews sanoo.
Marjorie menetti lopulta aviomiehensä. Joulun taika kuitenkin pysyi vaikean joulun yli hengissä muun muassa tärkeän tonttulelun avulla: joka aamu lapset ryntäsivät alakertaan katsomaan, missä tonttu tänä aamuna istuu. Eräänä aamuna tonttu roikkui ylösalaisin ikkunassa.
– "Miten se pääsi sinne?" tyttäreni kysyi. Katsoin häntä silmiin, ja katsoin hänen kahden veljensä katsetta. Heidän kasvonsa olivat täynnä ihmetystä. Ja sillä hetkellä joulun taika oli minullekin elossa.
Lähde: Washingtonpost.com