Markon perheen painajainen: Poika ei saa toista rokotetta – 15 000 euron sukumatka vaarassa: "Jääkö poika yksinään lentokentälle, kun 12 muuta lähtee lomalle"

OMA: Matkailu, koronarokote, koronatodistus, matkustaminen
Poika ei saa toista rokotetta ja perheen matka on vaarassa.
Julkaistu 12.10.2021 05:32

Krista Rastamo

krista.rastamo@mtv.fi

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Jyväskyläläisen Markon perhe on tukalassa tilanteessa. Jouluksi varattu 13 hengen matka Kanariansaarille on vaakalaudalla, koska perheen 18-vuotiaalle pojalle ei ole suostuttu antamaan koronarokotteen toista annosta, eikä pojalla siksi ole koronatodistusta. Matkaan pääsee myös negatiivisella testillä, mutta perhe pelkää taudin sairastamisesta johtuvaa väärää positiivista tulosta.  

Jyväskyläläisen Markon viisihenkinen perhe sairasti koronan viime jouluna. Vanhemmat ovat saaneet molemmat koronarokotteet, mutta perheen vanhin poika vain yhden. Nyt terveydenhuollossa on kolme kertaa kieltäydytty antamasta 18-vuotiaalle toista rokoteannosta. 

– Hänellä oli viime viikon keskiviikkona rokotusaika. Siellä kuitenkin kieltäydyttiin rokotteen antamisesta siitä syystä, että poika on sairastanut koronan ja saanut yhden rokotuksen. 

– Varasimme uuden ajan seuraavalle päivälle, siellä sama homma. Rokotetta ei annettu. 

Perhe ei kuitenkaan luovuttanut ja seuraavana päivänä yritettiin vielä kerran. Jälleen vesiperä. 

1:09img

Jos ei pysty ottamaan koronarokotetta, miten tulisi toimia? THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa.

Mitä tapahtuu joulumatkalle?

Tukalaksi tilanteen tekee se, että Markon perhe on lähdössä jouluksi ja uudeksivuodeksi 13 hengen 15 000 euroa maksaneelle sukumatkalle Kanariansaarille. Matkalle tarvitaan koronapassi, jonka saa vain kahdella rokoteannoksella, tai sitten ennen matkaa otettu negatiivinen testitulos. 

Perhe ei kuitenkaan luota koronatestin antamaan matkustuslupaan, sillä sairastettu korona voi antaa väärän positiivisen tuloksen hyvinkin pitkään taudin jälkeen. 

– Olemme hirveässä loukussa tämän asian takia. 

– Ajattele, jos vien pojan lentokentälle ja hän tekee siellä testin, mitä jos se näyttää positiivista sairastetun koronan takia? Jääkö poika yksinään lentokentälle, kun 12 muuta lähtee Kanarian-lomalle, Marko tuskailee. 

Myöskään koronatodistusta ei voi nykyisellään saada, jos ei ole saanut täyttä rokotesuojaa. Yksi rokote ei rokotetodistukseen riitä, vaikka taudin olisikon sairastanut.

Lue myös: Suomessa on 40 000 väliinputoajaa, joilla on täysi suoja mutta ei koronatodistusta: – THL: "Tälle ollaan tekemässä jotain"

Rokote on ilmainen, testi maksaa

Marko perheineen ei siis luota kentällä tehtävään testiin, mutta kysymyksestä on tullut myös periaatteellinen.

– Piikit ovat ilmaisia, testit maksavat lentokentällä 135 euroa. 

– Muualla päin Suomea jaetaan ämpäreitä, että ihmiset hakisivat piikin. Me ollaan kolme kertaa käyty sanomassa, että me halutaan ja me vaaditaan, mutta ei. Olisivat antaneet edes sen ämpärin, oltaisi vedetty se ämpäri päähän. Mitä helvettiä, tuskastunut Marko pamauttaa.

Lue myös: MTV:n lukijat kertovat: Tästä syystä en ota koronarokotetta – "On jopa sanottu, että olen vastuuton äiti"

Suivaantunut perheenisä on ottanut asian tiimoilta yhteyttä Keski-Suomen infektiotaudeista vastaavaan lääkäriin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle sekä sosiaali- ja terveysministeriöön.

– Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä sanottiin, että piikkiä ei anneta. THL:stä taas on julkisuudessa sanottu, että rokotuksen saa, jos sen haluaa.  STM:stä ei vastata, vaikka olen soittopyynnön jättänyt kahdelle eri henkilölle. 

– Kaikkiin mahdollisiin paikkoihin olen soittanut, Sauli Niinistö enää puuttuu. Mistään en ole saanut järkevää vastausta tai vastausta ylipäätään, Marko puhisee.

Markon mukaan hän ei aio antaa periksi ennen kuin asiaan tulee selvyys. 

– Minä haluan vastauksen, että mikä ihme tässä on. Kukaan ei tiedä, mitä meidän pitää tehdä. Eniten ärsyttää, että rokotuspaikalla oli yli kymmenen alle kolmikymppistä miestä ja kaikille lyötiin piikkiä olkapäähän, mutta ei meidän pojalle. Me tarvitsemme sen rokotuksen, jyväskyläläinen tuskailee. 

Lue myös: Jussi sai koronarokotteen jälkeen vakavia oireita eikä saa kakkospiikkiä vaikka haluaisi: "Joudunko aina maksamaan 200 euroa koronatestistä, kun haluan ravintolaan?"

Voiko rokotteen antaa vai ei? Näin vastaavat eri tahot

Marko soitti asiastaan myös MTV Uutisiin, joka alkoi niin ikään selvittää tapausta. Paljastui, että asiasta on kaksi täysin vastakkaista näkemystä.

Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoo MTV Uutisille, että he seuraavat THL:n ohjeistusta, jonka mukaan sairastettu koronavirus antaa hyvän suojan koronatartuntaa vastaan. 

Koronaviruksen sairastanut henkilö ei Käsmän tulkinnan mukaan saa toista rokoteannosta, vaikka itse sen haluaisikin. Käytäntö on Käsmän mukaan sama, vaikka kyse olisi matkailusta. 

– Me emme piikitä kohdemaiden mukaan vaan seuraamme THL:n ohjeistusta, Käsmä toteaa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ollaan kuitenkin toista mieltä. Johtajaylilääkäri Juha Palonevan mukaan jyväskyläläisperheen tilanne on mahdollisesti kunnan itsensä tekemän ratkaisun tulos. 

– Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ei ole kieltänyt toista annosta, Paloneva viestii MTV Uutisille.

MTV Uutiset tavoitti myös sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalaisen kommentoimaan asiaa. 

Puumalainen toteaa, että henkilöllä on oltava mahdollisuus saada kaksi rokoteannosta.

– Jyväskyläläisperhe on yksittäistapaus ja selvästikin ohjeistus ei ole täysin toiminut. 

Lue lisää: Jyväskyläläisperheen rokotefarssi paljasti epäselvät tulkinnat – saako henkilöltä evätä toisen rokotteen vai ei?

Lue myös: Koronan sairastaneille suositellaan vain yhtä rokotusta, mutta rokotepassiin vaaditaan kaksi – mitä nyt?

Lue myös: Suvi, 44, ei halua ottaa koronarokotetta ja kertoo nyt miksi – rokotettujen asenne sapettaa: "Rokotekeskustelu jakaa ihmiset selvästi kahtia"

Muokattu klo 6.50: Korjattu kirjoitusvirhe ingressistä.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus