MTV Uutiset tiedusteli lukijoilta sosiaalisen median kautta, miksi ihmiset eivät ota rokotetta. Kysyimme samalla, mitkä asiat puolestaan ovat puoltaneet suomalaisten rokotepäätöstä.
Rokotekattavuus on ollut tämän syksyn kuuma peruna. Koronarajoituksista ja -suosituksista luovutaan kokonaan, kun rokotekattavuus on Suomessa riittävän korkea.
Kattavuus on riittävä, kun yli 12-vuotiaista yli 80 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta tai heillä on ollut mahdollisuus ottaa molemmat rokoteannokset.
Riskiryhmään kuuluva Suvi Pehkonen, 44, ei halua ottaa koronarokotetta, miksi? Katso naisen haastattelu yllä olevalta videolta.
Syitä rokottamattomuuteen voi olla taustalla useita, kuten pelko, logistinen tai terveydellinen syy.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan terveydellinen syy on peruste vain "hyvin, hyvin harvassa".
Lue myös: Suvi, 44, ei halua ottaa koronarokotetta ja kertoo nyt miksi – rokotettujen asenne sapettaa: "Rokotekeskustelu jakaa ihmiset selvästi kahtia"
Kysyimme lukijoilta: Miksi he et ota koronarokotetta? Näin osa Instagram-seuraajistamme vastasi:
Lue myös: Ylilääkäri Hanna Nohynek oikoo monen rokottamattoman "terveen ja salskean nuoren" vaarallisen harhaluulon – "Se olisi ihmisten tärkeää tajuta" |
Rokottamattomuus tuntuu olevan arka aihe, sillä vain aniharva halusi kertoa edes ikäänsä tai asuinpaikkakuntaansa.
Tässä kuitenkin erään 28-vuotiaan naisen tarina rokottamattomuuden taustalla:
Inhoan tätä jaottelua. Mielestäni ihmisiä jaetaan raa’asti sen mukaan, onko ihminen rokotettu vai ei.
Minulla on taustalla ihan oikeat syyt sille, miksi en tahdo ottaa koronarokotetta. Ja tunnen päätökseni takia sortamista tilanteissa, joissa asia tulee ilmi.
Minulle on jopa sanottu, että olen vastuuton äiti, kun en ota rokotetta, sillä ”ei ole lapselle hyväksi, että makaan letkuissa sairaalassa koronan vuoksi”.
Silti otan joka päivä riskin kuolla auto-onnettomuudessa tai saada jonkin tavallisen flunssan seurauksena pahan jälkitaudin.
Tuntuu, että esimerkiksi tupakka, huume- ja alkoholiongelmat ovat hyväksyttävämpiä asioita ja helpompia muiden ihmisten niellä kuin se, että joku ei halua ottaa koronarokotetta, joka on Suomessa vapaaehtoinen.
Sain koulussa sikainfluenssarokotteen ollessani 15-vuotias. Pari päivää tämän jälkeen jouduin sairaalaan, lasten teho-osastolle kolmeksi päiväksi.
Tuolloin en tiennyt, että minun olisi ollut mahdollisuus kieltäytyä rokotteesta, vaikka jonottaessani rokotteeseen minulla olikin fiilis, ettei tämä ole ok.
En tahdo enää osallistua vastaavanlaiseen kokeiluun.
Jos jokainen koronarokotteen ottanut on omasta mielestään turvassa koronavirukselta rokotteen ansiosta, niin hyvä – olen iloinen. Mutta minä vastaan itse siitä, jos sairastun.
Voi olla, että siinä tilanteessa minua harmittaa, kun en ottanut rokotetta.
En kuitenkaan kuulu riskiryhmään ja luotan siihen, että kehoni hoitaa myös tämän viruksen.
Hälytyskelloni soivat, eikä koronarokotteen pitkäaikaisvaikutuksista tiedetä.
Niin kauan kuin voin itse päättää, otanko kehooni jotain ainetta vai en, tätä rokotetta en ota.
En ainakaan ennen kuin sen pitkäaikaisvaikutuksista on tutkittu ja ne näkyvät.
– Nainen, 28
Kysyimme lukijoilta: Miksi he ottavat koronarokotteen? Näin osa Instagram-seuraajistamme vastasi:
Lue myös nämä koronavirukseen ja -rokotteeseen liittyvät artikkelit:
|