Markus Vuorela on rengastanut yhden matkan Tour de Skin ohjelmasta: "Koitetaan siinä jysäyttää"

Tour de Skin ohjelmasta löytyy joka hiihtäjälle sekä suosikkeja että inhokkeja. Kiertue alkaa lauantaina Toblachin sprintillä.

Markus Vuorela on rengastanut punakynällä Tour de Ski -kiertueen ohjelmasta suosikeikseen perinteisen hiihtotavan normaalimatkat. Toblachin kympillä, Davosin takaa-ajossa tai Val di Fiemmen yhteislähdössä olisi mukava parantaa Trondheimin maailmancupin 13:nnelta sijalta kärkikymmenikköön.

Toblachissa hiihdetään sunnuntaina väliaikalähtö, mutta Vuorela tietää kahden Tourin kokemuksista mahdollisuutensa erityisen hyviksi Fiemmen 15 kilometrin yhteislähdössä.

– Koitetaan siinä jysäyttää, Vuorela suunnitteli Tourin aattona tammikuun kuudennen päivän kilpailua.

– Siitä on hyviä muistoja. Tuntuu, että rata sopii itselle hyvin.

Vuorela hellii mielessään muistoja varsinkin vuoden 2021 Tourilta. Hän saavutti kiertueella uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet, hurjistui Fiemmen yhteislähdössä 16:nneksi ja kamppaili kaikkien ällistykseksi Fiemmen sprintissä seitsemänneksi.

Lumipula siirsi takaa-ajoa

Viime talvena Vuorela sinnitteli Tourin vatsataudista toipilaana. Nyt vastuksena on ohjelma, sillä Vuorela joutuu kahdesti huonoimpaan lajiinsa eli sprinttiin vapaalla hiihtotavalla.

– Olisin toivonut, että kiertueen toinen sprintti olisi hiihdetty perinteisellä, Vuorela tunnusti.

– Realistisesti ajatellen minun on tosi vaikea päästä aika-ajosta jatkoon varsinkin Toblachin sprintissä lauantaina, kun se hiihdetään tuoreena. Pyrin siinä vain mahdollisimman pieneen tappioon.

Sunnuntain mieluisan kympin jälkeen maanantaina hiihdetään 20 kilometrin takaa-ajo vapaalla hiihtotavalla. Reitti typistyi 25:stä 20 kilometriin lumipulan takia, ja kilpailu siirrettiin Cortinan ja Toblachin välisiltä pelloilta stadionin kilpaladuille.

– Kisa muuttui aika paljon raskaammaksi, vaikka siitä lähti viisi kilometriä pois, Vuorela totesi.

Davosissa kilpaillaan sprintti ja takaa-ajo 3.–4. tammikuuta.

– Luulisin, että se takaa-ajo on minulle hyvä kisa, jos pääsen sprintin jäljiltä kilpailuun kohtuulliselta lähtöpaikalta, Vuorela laskeskeli.

– Vaikka olisin mieluiten hiihtänyt sen väliaikalähtönä.

Jyrkkää on helppo vihata

Vuorelan suosikkikilpailu eli Val di Fiemmen yhteislähtö hiihdetään lauantaina 6. tammikuuta. Sen perään pitää jaksaa sunnuntaina Tourin kuuluisa loppunousu, joka ei oikein sovi Vuorelan vartalolle.

– Seinäjyrkän nousun kiipeäminen on vähän kevyempien miesten laji, Vuorela totesi.

Vuorela hoksaa vapaan hiihtotavan kilpailun kiipeilyosuudesta vain yhden myönteisen asian.

– On helppo lähteä parantelemaan aiempia sijoituksia, Vuorela murjaisi 2021 Tourin sijasta 43 ja viime talven sijasta 42.

– Ei siitä noususta kovin moni muukaan kauheasti tykkää, vaikka on siihenkin muutama spesiaalijätkä. Viisi parasta tulee sen aika nätisti niin, että se näyttää ihan hiihdolta.

Tour de Ski päättyy hiihtäjiltä palautteluun. Vuorela erehtyi 2021 Tourin jälkeen liian rankkaan tehoharjoitukseen ja toipui tasolleen vasta kauden lopulla. Viime talvena palautuminen jäi vajaaksi kisaohjelman takia.

– Piti hiihtää heti Tourin jälkeen SM-kisat, jotta pääsin Les Roussesin maailmancupiin taistelemaan MM-paikoista. Sen jälkeen tuntui, etten palautunut Tourista missään vaiheessa.

Nyt ohjelma on mukavampi. Maailmancup jatkuu tammikuun loppupuolella, ja SM-hiihdot kilpaillaan Vantaalla helmikuun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat