Tour de Ski tuo mukanaan kutkuttavan mausteen – Jari Isometsä: "Pakka kääntyy täysin"

Olosuhteet muuttuvat ja suksien huolto laitetaan täysin uusiksi, kun maailmancupissa siirrytään Pohjoismaista Keski-Eurooppaan.

Lauantaina alkava Tour de Ski hiihdetään Keski-Euroopassa, missä lumi on täysin erilaista kuin tähänastisissa maailmancupin kilpailuissa. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa hiihdettiin pakkassäässä tai vesikelissä. MTV Urheilun hiihtoasiantuntija Jari Isometsän mukaan Tour de Skillä tarvitaan huollon osalta täyskäännös.

– Pakka kääntyy täysin. Skandinaavista vitilunta tai vesikeliä ei kumpaakaan ole tiedossa. Keski-Euroopassa lumi on täysin erilaista ja siellä paistaa aurinko. Voi olla aamulla 10 pakkasta ja illalla 10 lämmintä. Uusi maailma, uudet voiteet, uudet kuviot ja varmasti uudet suksetkin käytössä, Isometsä luettelee.

Tilanne ei kuitenkaan ole maajoukkueille uusi. Kaikilla on vuosien ja vuosikymmenten kokemus erilaisista lumista. Nyt täksi kaudeksi tullut voideuudistus saattaa kuitenkin sekoittaa pakkaa.

Alkukauden perusteella Suomi ei ole ollut aivan terävimmässä kärjessä huollon osalta. 

– Ehkä ollaan oltu perässä, mutta ei kyllä joka kisassa. Esimerkiksi Rukalla perinteisen kisassa ei todellakaan oltu huonoja vaan ihan kärkipään joukkueita. 

Isometsä arvelee, että suksi ei välttämättä ole ollut niin huono, mitä välillä on annettu ymmärtää.

– Jos ei urheilijan kuntotaso ole ihan sitä, mitä odottaa, niin aika usein käy niin, että syytä haetaan suksesta. Mikä todellinen tilanne on, on vaikea lähteä arvioimaan, karpaasi pyörittelee.

– En usko että suomalaisilla on huollossa sen kummempia ongelmia kuin kellään muullakaan.

Ranskan joukkue on Isometsän mukaan ollut alkukauden perusteella pahasti kuutamolla.

– Suurin voiteluepäonnistuja on ollut Ranska ja jollain muotoa myös Italia. Voi olla että kun päästään heidän kotikentälleen, he nostavat päätään.

Suksi on pelannut

On kuitenkin selvää, että pari maata on onnistunut Suomea paremmin suksien huollossa. Suksien lisäksi Saksan ja Yhdysvaltojen urheilijat ovat olleet vahvassa iskussa. 

Isometsä nostaa Jessie Digginsin koko Tourin voittajasuosikiksi. Hänen takanaan yhdysvaltalaiset ovat napsineet hyviä sijoituksia laajalla rintamalla. Esimerkiksi nuoret Ben Ogden ja Sophia Laukli ovat sijoittuneet kymmenen joukkoon.

– Ei se ole mikään yllätys, varsinkin jos on maastohiihtoa tarkemmin seurannut. Siellä on nuorten puolella niitetty menestystä jo monta vuotta ja nyt se alkaa näkyä aikuisten sarjassa, Isometsä toteaa.

Myös saksalaisten meno, erityisesti naisten puolella, on ollut silmiinpistävää. Victoria Carl otti jopa maailmancupin osakilpailuvoiton perinteisen kympillä Trondheimissa.

– Hän on ollut hyvä jo aikaisemmin. Ei voitto selity pelkästään hyvällä suksella, vaan hän osoitti jo Östersundin palkintosijalla olevansa hyvässä kunnossa, Isometsä sanoo.

Katharina Hennig on myös kova tekijä, jos hän on toipunut koronasta.

Yhdysvaltalaiset, saksalaiset ja ruotsalaiset laittavat naisten puolella kovan haasteen Suomen etukäteen ajateltuna parhaille hiihtäjille Kerttu Niskaselle ja Krista Pärmäkoskelle.

– Suomalaisittain Tour kulminoituu näihin kahteen urheilijaan. Historiaa silmällä pitäen Kristan pitäisi olla paras, mutta Kertun kunto on tällä hetkellä vakuuttavin, Isometsä analysoi.

– Näiden kahden hiihtäjän kohdalla on aina odotuksia, mutta kyllä palkintopallille sijoittuminen kokonaiskisassa olisi kova yllätys. Alkukausi on näyttänyt, että ajallisesti on oltu aika kaukana.

Tour de Skin ohjelma

30.12. Toblach - Vapaan sprintti

31.12. Toblach – 10 km väliaikalähtö perinteisellä

1.1. Toblach – 25 km takaa-ajo vapaalla

3.1. Davos – Vapaan sprintti

4.1. Davos - 20 km takaa-ajo perinteisellä

6.1. Val di Fiemme – 15 km yhteislähtö perinteisellä

7.1. Val di Fiemme – 10 km yhteislähtö vapaalla (loppunousun pituus yli 3,5 kilometriä)

Suomen joukkue

Naiset:
Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Vilma Ryytty

Miehet:
Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm, Joni Mäki, Arsi Ruuskanen, Markus Vuorela, Lauri Vuorinen

Lue myös:

    Uusimmat