Kuolleita jo yli 2 000 – Marokon maanjäristyksen uhriluku nousee jatkuvasti

Marokon tuhoisassa maanjäristyksessä kuolleiden määrä on noussut ja on jo yli 2 000, kertoo maan sisäministeriö lausunnossaan.

Yhteensä 2 012  ihmisen on nyt laskettu kuolleen, ja uhriluvun pelätään yhä kasvavan.

Yhteensä yli 2 000 loukkaantuneesta yli 1 400 on kriittisessä tilassa, ministeriö kertoo.

Myöhään perjantai-iltana iskenyt järistys oli voimakkuudeltaan 6,8. Sen keskus sijaitsi runsaat 70 kilometriä lounaaseen turistien suosimasta Marrakechin kaupungista.

Marrakechin historiallinen keskusta kuuluu YK:n kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintökohteisiin. Tuhojen laajuudesta kaupungissa ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Suomen Marokon-suurlähetystön mukaan maassa on noin 200 suomalaista. Toistaiseksi kaikki ulkoministeriön Marokosta tavoittamat suomalaiset ovat olleet kunnossa.

Kuolleista on raportoitu Marrakeshissa ja muutamissa kaupungeissa sen lähialueilla sekä Al Haouzin maakunnassa.

Ihmiset pakenivat paniikissa kodeistaan, ja tuhoisa järistys katkoi sähköjä sekä aiheutti vahinkoja rakennuksille.

– Näin rakennusten liikkuvan -- sitten menin ulos ja siellä oli paljon ihmisiä. Ihmiset olivat kaikki shokissa ja paniikissa. Lapset itkivät ja vanhemmat olivat suunniltaan, Marrakeshissa ollut 33-vuotias Abdelhak el-Amrani kertoi AFP:lle puhelimitse.

– Sähköt katkesivat 10 minuutiksi, samoin puhelinverkko, mutta sitten se palasi. Kaikki päättivät jäädä ulkosalle, hän lisäsi.

Paikalliset tiedotusvälineet olivat aiemmin kertoneet, että Marrakeshin sairaaloihin oli saapunut valtava määrä loukkaantuneita ihmisiä.

Tuntui myös rannikolla ja Algeriassa

Maanjäristys tuntui myös rannikolla Rabatin, Casablancan ja Essaouiran kaupungeissa.

– Ei ole juuri vahinkoja, enemmänkin paniikkia. Kuulimme huutoja järistyksen aikoihin, 200 kilometriä Marrakeshista länteen sijaitsevan Essaouiran asukas kertoo AFP:lle.

– Ihmiset ovat aukioilla, kahviloissa ja nukkuvat mieluummin ulkona. Julkisivuista on pudonnut palasia, hän jatkoi.

Alustavia arvioita maanjäristyksien vaikutuksista tarjoava USGS:n järjestelmä ennakoi merkittävien taloudellisten vahinkojen olevan todennäköisiä.

Presidentti Niinistö esitti surunvalittelunsa

Presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt Marokon kuninkaalle Mohammed VI:lle surunvalittelut maan kokeman maanjäristyksen vuoksi.

Tasavallan presidentin kanslia kertoo viestipalvelu X:ssä, että Niinistö esitti surunvalittelunsa kuningas Mohammedille kirjeitse.

Myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kertoo tänä aamuna X-palvelussa olevansa surullinen Marokon maanjäristyksen aiheuttaman tuhon ja kuolonuhrien vuoksi.

Mediat: Marokon voimakkain maanjäristys

Marokkolaisten tiedotusvälineiden mukaan kyseessä on voimakkain Marokossa nähty maanjäristys.

Maanjäristys tuntui myös naapurimaa Algeriassa, jossa se ei ole viranomaisten mukaan aiheuttanut tuhoja tai henkilövahinkoja.

Vuonna 2004 ainakin 628 ihmistä sai surmansa ja 926 loukkaantui Marokossa, kun maanjäristys iski Välimeren rannikolla sijaitsevaan Al Hoceimaan.

Vuonna 1980 naapurimaa Algeriassa iskenyt järistys oli puolestaan yksi lähihistorian suurimmista ja tuhoisimmista maanjäristyksistä. El-Asnamiin iskenyt järistys oli voimakkuudeltaan 7,3 ja se surmasi 2 500 ihmistä. Lisäksi ainakin 300 000 jäi kodittomaksi.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 13.14.

Juttua päivitetty klo 22.35. Päivitetty uhrilukua.

Juttua päivitetty klo 5.10. Päivitetty uhrilukua.

Lue myös:

    Uusimmat