Marraskuussa hukkui seitsemän ihmistä, käy ilmi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämistä ennakkotiedoista.
Kaksi marraskuussa hukkuneista ihmisistä hukkui vajottuaan jäihin. Yksi hukkumistapaus sattui vesiliikenteen yhteydessä ja yksi uidessa. Kolmessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole liiton mukaan selvillä.
Liitto muistuttaa, etteivät pakkassäät tai kalenteri kerro jään kantavuudesta.
– Lumikertymät toimivat jään päällä eristeenä ja hidastavat jäiden paksuuskasvua sekä piilottavat silmälle näkyvät vaaranpaikat. Vaihtelevat sääolosuhteet, heikko jään tuntemus sekä olemattomat turvavarusteet luovat otolliset olosuhteet vaaratilanteiden syntymiselle, liiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen sanoo tiedotteessa.
"Jää voi tutuissakin paikoissa pettää"
Liiton mukaan Suomessa hukkuu vuosittain keskimäärin 18 ihmistä, jotka ovat vajonneet jäihin. Suurin osa heistä on miehiä. Kolmasosa hukkumisista liittyy moottoriajoneuvolla ajamiseen jäällä.
Liitto painottaa, että turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein.
– Jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää. Jäälle lähtiessä tulee varustautua turvavälinein, ja niitä on opeteltava käyttämään, Nieminen sanoo.
Kun lähtee jäälle, mukana tulisi aina olla kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit sekä vesitiiviiksi pakatussa repussa vaihtovaatteet ja kännykkä. Jäälle ei tulisi lähteä yksin, ja mukaan olisi hyvä ottaa kättä pidempää jään kantavuuden kokeilemiseen.
Tammi-marraskuussa hukkuneiden kokonaismäärä on liiton keräämien tietojen mukaan 82. Viime vuonna marraskuussa hukkui liiton mukaan kaksi ihmistä ja tammi-marraskuussa 91 ihmistä.