Jos paluu lomalaitumilta työmaalle masentaa, et ole yksin: lento- ja hotellihakukone momondo.fin teettämästä kyselystä selviää, että lähes puolet suomalaisista on kokenut olonsa apeaksi kesälomien päätyttyä. Työterveyspsykologi neuvoo, miten töihinpaluuta voi helpottaa.
Töihin paluuseen liittyvää lievää masennusta on kokenut Momondon kyselyn perusteella 40 prosenttia suomalaisista, naiset (46 %) hieman useammin kuin miehet (35 %). Vaikka prosentti on korkeahko, se on kuitenkin kyselyn kansainvälisessä vertailussa keskiarvoa (47 %) matalampi. Vastaajista eniten töihin paluuta kammoksuvat puolalaiset (66 %), britit (65 %) ja turkkilaiset (64 %).
Kyselyn perusteella noin kolmannes suomalaisista varaa lomalta paluun ja töiden alkamisen väliin muutaman päivän, joiden aikana asennoitua arkeen. Surumielistä oloa pyritään helpottamaan myös katsomalla lomareissuilla otettuja kuvia sekä nukkumalla tavallista pidempiä yöunia. Vastaajista 15 prosenttia alkaa suunnitella heti seuraavaa reissua.
Viisi tapaa helpottaa töihinpaluuta
Terveystalon työterveyspsykologi Annamari Heikkilä muistuttaa, että lomankaipuu on inhimillistä, mutta kehottaa hakemaan myös arjesta uusia, tuoreita näkökulmia. Seuraavasta lomasta haaveilukin on ihan OK. Näillä vinkeillä pääset alkuun ensimmäisten päivien aikana.
1. Tunnista ajatuksesi ja tunteesi. On ihan ok, että loman loppuminen herättää haikeutta ja luopumisen tuskaa. Älä taistele ajatuksia vastaan, vaan hengitä syvään ja hyväksy niiden olemassaolo. Nämäkin tunteet ovat inhimillisiä.
2. Kukapa ei haluaisi olla aina lomalla? Loma on ihana palkkio työrupeaman jälkeen, ja seuraavan loman suunnittelun voi aloittaa vaikka heti! Samalla kannattaa muistaa, että toimiva arki, aikaansaamisen kokemukset ja työpaikan sosiaaliset suhteet ovat nekin tärkeä osa hyvinvointiasi.
3. Mitkä tekijät auttoivat viime kerralla? Olisiko mahdollista aloittaa vähän kevyemmin, tehdä muutama lyhyempi työpäivä tai hoitaa ne kaikkein helpoimmat hommat aluksi pois alta? Työpäivän jälkeen on myös vielä kesäiltaa jäljellä: suunnittele kivaa tekemistä illaksi, niin työtkin sujuvat sutjakkaammin!
4. Listaa työsi hyvät ja huonot puolet ja mieti, oletko kenties saanut loman aikana uusia, tuoreita näkökulmia työhösi. Voisitko kehittää jotakin uutta tai hyödyntää entistä paremmin jo olemassa olevia vahvuuksiasi?
5. Aseta konkreettisia tavoitteita: pilko työtehtäviä niin pieniin osiin, että jo vartissa saat ainakin jotain tehtyä. Kun teet keskeytyksettä pieniä rupeamia, huomaat, että työt alkavat sujua yllättävän nopeasti. Muista myös jutella työkavereidesi kanssa!
Matkahakukone Momondo toteutti kansainvälisen kyselyn ihmisten matkailutottumuksista ja matkailun trendeistä online-tutkimuksena Cint-paneelin kautta. Kysely toteutettiin tammikuussa 2017, ja siihen osallistui yli tuhat suomalaista. Suomen lisäksi kysely toteutettiin 22 muussa maassa.
Lähde: Momondo.fi
Yhden työuupuneen tarina
1:34