Psykologit kertovat, miten toimia, jos tuleva viikko alkaa ahdistaa jo sunnuntaina.
Sunnuntai on monelle vapaapäivä, mutta iltaa kohden rentoutunut olo voi vaihtua epämiellyttävään tunteeseen pian koittavasta maanantaista. Pahaksi yltyneestä ahdistuneisuudesta voi seurata fyysisiä oireita, kuten vatsavaivoja, sydämen sykkeen kiihtymistä sekä nukahtamisvaikeuksia.
Ajan kulkua ei voi pysäyttää, mutta "sunnuntaiahdistusta" voi helpottaa.
1. Viimeistele työt perjantaina
Psykologi Jolanta Burke kertoo Conversation-sivustolla, että usein "sunnuntaiahdistuksen" syynä ovat keskeneräiset tehtävät, jotka odottavat tekijäänsä maanantaina. Stressaaminen lyö leimansa vapaapäivään ja voi vaikeuttaa nukkumista maanantaita edeltävänä yönä.
Työt kannattaisikin viedä maaliin ainakin suurimmilta osin ennen viikonloppurientoja, jolloin uusi viikko on mahdollista aloittaa puhtaalta pöydältä.
Perjantain työpäivän päätteeksi mielikin saattaa kaivata siivousta. Hetken omistaminen työviikon purkamiselle voi auttaa välttämään epämiellyttävät tunteet sunnuntaina.
Lue myös: 5 harmittomalta tuntuvaa tapaa, jotka oikeasti tekevät sinut ärtyneeksi
2. Suunnittele kivoja asioita
Tulevasta viikosta stressaamista voi helpottaa, jos odotettavissa on muutakin kuin ikäviä työtehtäviä. Viikolle suunnitellut kivat asiat, kuten ystävien tapaaminen tai elokuviin meneminen, auttavat suhtautumaan töihin palaamiseen positiivisemmin.
Negatiivista ajattelutapaansa voi pyrkiä myös tietoisesti muokkaamaan positiivisemmaksi. Mielessä pyörivän ajatuksen siitä, ettei haluaisi mennä töihin seuraavana päivänä, voi yrittää vaihtaa kannustavammaksi sanomalla itselleen, että kaikki kyllä järjestyy eikä töiden teko maanantaina ole ylitsepääsemätön haaste. On siitä ennenkin selvitty.
Mieluisten asioiden tekemistä ei kannata jättää tulevaan viikkoon vaan myös kivojen sunnuntairutiinien luominen kannattaa – ihminen kun loppujen lopuksi rakastaa rutiineja. Lempiruoan syöminen tai suosikkisarjan katsominen sunnuntai-illalla helpottaa siirtymää vapaalta arkeen, psykologi Susan Albers vinkkaa Cleveland Clinicin -sairaalan sivuilla.
Lue myös: Kannattaako optimismi? Asiaa tutkittiin kahdeksan vuoden ajan – tämä oli päätelmä
3. Kirjaa huolet ylös
Tuntojen purkaminen paperille auttaa käsittelemään "sunnuntaiahdistuksen" taustalla vaikuttavia tekijöitä. Mikäli kirjoittaminen tuntuu hankalalta, voi tunteistaan puhua ääneen nauhalle.
Stressin syitä voi yrittää miettiä esimerkiksi kaverin näkökulmasta – ovatko haasteet sittenkään niin suuria? Myös tunteiden tutkailu eri aikoina päivästä voi tuoda pintaan erilaisia ajatuksia.
Huolten lisäksi myös maanantaina odottavien tehtävien ylös kirjaamisesta voi olla hyötyä. Kun on havainnollistanut itselleen, mitä seuraava päivä tuo tullessaan, vapautuu mielestä tilaa rentoutumiselle. Levon ja hyvin nukutun yön jälkeen maanantaiaamukaan ei tunnu niin pahalta.
Lue myös: Huonosti nukutusta yöstä paljastui yllättävä haitta – ja se on "tarttuvaa"
4. Liiku
Liikunta auttaa lievittämään stressiä ja parantamaan mielialaa. Sunnuntaihin kannattaakin sisällyttää mukavaa liikuntaa, jolloin elimistön hyvän olon kemikaalit lääkitsevät ahdistusta kuin itsestään.
Lue myös: Jos uni ei tule, kokeile asiantuntijoiden vartin sääntöä – muuten uhkana viheliäinen kierre
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Alla olevalla videolla kerrotaan, mitä on positiivinen stressi ja miksi se on haitallista.
3:10
Lähteet: Conversation, Cleveland Clinic