Hallitus lateli tiedotustilaisuudessaan suosituksia ja varautumiskeinoja, joiden avulla Suomessa pyritämään ehkäisemään koronaviruksen leviämistä.
Suomessa meni tänään alkuiltapäivästä rikki sadan koronavirustartunnan raja. Päivän aikana on todettu 50 uutta tartuntaa. Hallituksen tiedotustilaisuudessa kuultiin, miten Suomi pyrkii ehkäisemään taudin leviämistä kansallisilla suosituksilla ja rajoituksilla.
1. Yli 500 hengen tilaisuudet perutaan toukokuuhun saakka
Hallituksen suosituksen mukaan kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Myös valtion järjestämät isot seminaarit ja tapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.
Hallitus suosittelee, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät huomioisivat koronan aiheuttamat riskit ja peruvat tilaisuuksia tarpeen mukaan.
2. Epidemia-alueilta palaavien tehtävä ilmoitus ja etätyötä suosittava
Epidemia-alueilta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta työnantajansa kanssa. Etätyötä tulee suosia, jos työtehtävät sen mahdollistavat.
Myös epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta.
3. Matkalle vain välttämättömissä tapauksissa
Muista kuin välttämättömistä työmatkoista on syytä luopua ja lomamatkoja siirtää.
Kansalaisten tulee seurata ja noudattaa matkustusohjeita, sekä on tehtävä matkustusilmoitus, jos on välttämätöntä matkustaa. Matkustustiedotteiden ajantasaisuus varmistetaan ja Korona-infopisteet laajennetaan myös maarajoille.
4. Harrastustoimintaa rajoitettava
Hallituksen mukaan tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat.
5. Tartunnan saaneille laadukas hoito
Koronavirustartunnan saaneille turvataan laadukas ja tarpeenmukainen hoito.
Koronavirustestien kohdalla siirrytään normaaliin käytäntöön, jossa lääkärin arvioon ja infektiolääkärin konsultaatioon perustuen otetaan testit.
Tällä varmistetaan, että testit ovat varmasti kaikkien niitä tarvitsevien ulottuvilla.
6. Postia ja tietosovellus kansalaisille
Valtakunnallista neuvontapuhelinpalvelua laajennetaan ja THL lähettää koronaviruksesta tietopaketin kaikille suomalaisille kotiin molemmilla kotimaisilla kielillä.
THL:n resursseja lisätään asiantuntijatyön ja kansalaisten neuvonnan ja tuen varmistamiseksi. Lisäksi otetaan käyttöön kansalaisille suunnattu koronavirustietoa sisältävä älypuhelinsovellus.
7. Rahaa rokotekehitykseen
Suomi osallistuu rokotteen kehittämiseen osallistumalla kansainvälisten yleishyödyllisten organisaatioiden tukemiseen yhteensä 5 miljoonalla eurolla.
8. Lisätalousarvio tautikustannuksista
Hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla.
Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpo esitti aiemmin päivällä, että valtion pitäisi korvata kaikki koronaviruksen aiheuttamat ylimääräiset terveydenhuollon kulut kunnille ja sairaanhoitopiireille. Orpo ei esittänyt tarkkaa lukua mutta hän sanoo, että Suomen on varauduttava satojen miljoonien tukipakettiin.
9. Varautuminen isompiin rajoituksiin
Kaikki eduskuntapuolueet on kutsuttu tänään koolle keskustelemaan mahdollisista laajemmista rajoitustoimista.
Laajemmat rajoittamistoimenpiteet vaativat valmiuslainsäädännön käyttöönottoa. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi alueellisia rajoittamistoimenpiteitä, koulujen ja päiväkotien sulkemista, isojen kauppakeskusten sulkemista ja liikennerajoituksia.
Toimenpiteet on listattu valtioneuvoston kanslian tiedotteessa.