Hallitus varautuu koviin koronapäätöksiin: Koronapassi menossa tauolle, toisen asteen etäopetuksesta kiistaa

Hallitus valmistautuu tekemään kovia päätöksiä pahentuneen koronatilanteen ja erityisesti nopeasti leviävän omikronmuunnoksen vuoksi. Asian vahvistavat MTV Uutisille useat hallituslähteet.

Koko hallitukselle esityksen tekevä soteministeriryhmä istui eilen myöhään yöhön ja on jatkanut työtään kello 11. Tarkoituksena on saada hallitukselle pohjaesitys tarvittavista koronatoimista.

Hallitus kokoontuu Säätytalolle kello 16. MTV Uutiset Live lähettää ministerien kommentteja suorana noin kello 15.30 alkaen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa hallitukselle, että se päättäisi mahdollisimman pian asetuksella koronapassin käytön tilapäisestä keskeyttämisestä etenkin korkean tartuntariskin tapahtumissa. Asiasta kertoo Ylen uutiset.

Korkean riskin tapahtumia ovat esimerkiksi ravintoloista yökerhot, baarit ja pubit, sisätiloissa järjestettävät konsertit ja urheilutapahtumat.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on vahvistanut asian Ylelle.

Hallituslähteen mukaan on todennäköistä, että ministerit päättävät koronapassista THL:n suosituksen mukaisesti.

MTV Uutisten tietojen mukaan esillä on ollut malli, että aluksi koronapassin käyttö laajennettaisiin koskemaan ilta-aikaan esimerkiksi myös kahviloita. Loppukuusta koronapassilla saadut helpotukset poistuisivat kokonaan kolmeksi viikoksi. 

Ravintoloille on suunniteltu asteittain kiristyviä rajoituksia. 

Osa ministereistä painottaa, että rajoituksissa pitää nimenomaan huomioida tapahtumien ja tilaisuuksien luonne eli ns. räkäindeksi. Lisäksi täytyy ottaa huomioon aikataulu, jotta päätökset ovat myös inhimillisiä eri tilaisuuksien järjestäjille. 

THL:n arvioilla iso painoarvo

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vaati viime viikolla Helsingin Sanomien haastattelussa päätöstä hätäjarrun käyttöönotosta jo tällä viikolla sekä lisäksi mittavia rajoitustoimia.

Hätäjarru tarkoittaisi siirtymistä takaisin koronatoimien valtakunnalliseen ohjaukseen. Hätäjarru otettaisiin käyttöön tilanteessa, jossa muilla keinoilla kuten rokotuksilla ja alueellisissa rajoituksilla ei kyetä hallitsemaan riittävästi koronatilannetta.

Hallitus arvioi tänään myös sitä, miten alueet ovat reagoineet pahentuneeseen koronaepidemiaan ja ovatko nämä toimet riittäviä. 

Hallituksen sisällä painavat erityisesti terveydenhuollon asiantuntijoiden arviot sairaalakapasiteetin kuormittumisesta helposti tarttuvan variantin vuoksi. Koronapotilaat, erityisesti rokottamattomat, vievät ison osan tehohoitopaikoista. Myös muiden Euroopan maiden vaikeutunut tilanne ja kovat toimet vaikuttavat Suomen päätöksiin. 

– Henki ja terveys edellä. Jos THL ja asiantuntijat pitävät rajoituksia välttämättöminä, pitää ne määrätä, hallituslähde tiivistää oman puolueensa lähtökohdat illan neuvotteluihin.

Hallituksessa ei tällä hetkellä uskota, että koulujen joululomien pidentäminen olisi tehokas keino tartuntojen ehkäisyssä.

MTV Uutisten tietojen mukaan Kiuru haluaisi laittaa toisen asteen opiskelijat etäopetukseen lomien jälkeen, mutta tästä on käynnissä kiista hallituksessa. Sitä vastoin on sovittu, että perusasteen koulut jatkavat lähiopetuksessa lomien jälkeen. 

Eilen opetusministeri  Li Andersson (vas.) totesi MTV Uutisten haastattelussa, että kouluille on tulossa entistä tiukemmat terveysturvallisuusohjeet. Tällaisia keinoja olisivat esimerkiksi kasvomaskien käytön laajentaminen, ruokailujen jaksottaminen ja pienryhmät opetuksessa. Andersson piti lasten ja nuorten siirtämistä etäkouluun viimesijaisena keinona. 

Alueellisia toimia on jo kiristetty

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kielsi jo eilen Varsinais-Suomessa kaikki yleisötilaisuudet määräajaksi sisällä ja ulkotiloissa. Rajoitukset ovat voimassa huomisesta alkaen vuoden loppuun asti, eikä rajoituksista voi vapautua koronapassilla.

Lisäksi Varsinais-Suomessa suljetaan yleisölle avoimet tilat. Tämä koskee myös yleisiä oleskelutiloja, esimerkiksi kauppakeskuksissa.

Myös HUS esitti eilen Uudellemaalle lisärajoituksia. Yleisötilaisuuksien korkein sallittu osallistujamäärä laskettaisiin 10 henkilöön ja liikunta- ja harrastustilat sekä kuntosalit suljettaisiin kolmeksi viikoksi.

Koronapassin käytön keskeyttäminen tarkoittaisi monien tapahtumien peruuttamista sekä mahdollisesti ravintoloiden sulkemista. Siinä tapauksessa hallituksen on järjestettävä yrityksille myös rahallista tukea.

– Mikäli tulee päätöksiä, jotka rajoittavat elinkeinotoimintaa tai tapahtumia, niin sitten käytetään kustannustukea ja tapahtumatakuuta rahoituskeinona, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi eilen MTV Uutisten haastattelussa.

Hallituksessa kiirehditään myös kolmansien rokotusten jakamista sekä pikatestien käytön lisäämistä tärkeänä osana koronataistelua. 

Hallituksessa varaudutaan pitkiin neuvotteluihin tänään. 

Juttua täydennetty kello 13.07. Lisätty tietoa toisen asteen etäopetuksesta. 

Lue myös:

    Uusimmat