Tänä vuonna juhlitaan Suomen suosituimman ja legendaarisimman rahapelin eli loton 50-vuotista taivalta. Matemaatikko Samuli Siltanen kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, kuinka suurella – tai pienellä – todennäköisyydellä lotossa voittaa.
Suomalaiset ovat lottokansaa: joka neljäs lottoaa viikoittain ja joka toinen silloin, kun meneillä on jättipottikierros. Vielä useampi lottoaa ainakin joskus.
Voittaakseen loton pääpotin pitäisi tietää seitsemän numeroa 40:stä. Tämä voi kuulostaa suhteellisen helpolta tehtävältä, mutta sellainen se ei ole. Päävoiton mahdollisuus on häviävän pieni, 0,0000054 prosenttia. Mahdollisia voittorivejä on 18 miljoonaa.
– Matemaattisesta näkökulmasta lotto on hirveän tylsä peli, Helsingin yliopiston teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltanen sanoi Viiden jälkeen -lähetyksessä.
Lue myös: Uskotko, että sadan miljoonan jättipotti tekisi onnelliseksi? Psykologi James on toista mieltä: "Voi olla suuri rasite"
Loton palautusprosentti on noin 41
Lotossa palautusprosentti eli siis se, kuinka suurella todennäköisyydellä pelaaja saa peliin panostamansa rahansa takaisin, on noin 41 prosenttia. Jos siis lottoon käyttää miljardi euroa, takaisin saa 441 miljoonaa.
– Se ei ole sijoituksena mitenkään kauhean hyvä, että kyllä se enemmän on jännityksen ostamista, Siltanen totesi.
Voiton todennäköisyys kasvaa, jos lottoaa useamman rivin. Toki se myös maksaa enemmän. Palautusprosentti pysyy 41 prosentin tietämillä.
– Siitä ei pääse yli eikä ympäri, paitsi jos on onnea.
Joku voittaa aina tai ainakin joskus. Tällä viikolla loton päävoitto on 3,6 miljoonaa euroa.
3:18
Miten suomalaiset lottovoittajat ovat suhtautuneet jättipottiin? Mihin rahat menevät? Toimittaja maistoi hetken lottovoittajan elämää.