Materiaalilla on merkitystä: Tällaisia alushousuja gynekologi ei suosittele – jopa kiellettyjä joissain maissa

0:30img
KATSO MYÖS: Onko alusvaatteilla parasta ennen -päivää?
Julkaistu 05.05.2024 20:14

Emmi Niiniaho

Alusvaatteiden materiaalit määrittävät sen, kuinka paljon ne sallivat alapään hengittää ja näin ollen edistävät hygieniaa ja terveyttä.

Alusvaatteissa ei kannata tuijottaa pelkästään ulkonäköä, kirjoittaa Newsweek.

Monen suosimat pitsiset alusvaatteet saattavat nimittäin olla terveysriski, CNN:n mukaan jopa siinä määrin, että vuonna 2014 Venäjä, Valko-Venäjä sekä Kazakstan kielsivät pitsisten alusvaatteiden myynnin ja maahantuonnin, jolleivat ne sisällä vähintään kuusi prosenttia puuvillaa.

MTV Uutiset kirjoitti jo aikaisemmin siitä, miten myös nailonista, polyesterista ja satiinista valmistettuja alusvaatteita kannattaa välttää, sillä kyseiset materiaalit eivät anna ihon hengittää.

Mikä pitsistä sitten tekee huonon materiaalin?

Lue myös: 2010-luvun muoti on tekemässä paluuta – kaikki eivät ilahdu näistä "vanhoista tutuista"

Pitsi ei hengitä

Gynekologi Melanie Bone kertoo Newsweekille, että pitsi on juurikin materiaali, joka ei hengitä, jolloin kosteus ja lämpö pakkautuvat alapäähän.

– Tämä lämmin ja kostea ympäristö sallii bakteerien ja hiivan ylikasvun, joka voi johtaa tulehduksiin, Bone sanoo.

Yleisimmät hengittämättömien alusvaatemateriaalien aiheuttamat infektiot ovat Bonen mukaan hiivatulehdus, bakteerivaginoosi sekä kosketusihottuma.

alusvaatteet

Hengittämättömien materiaalien lisäksi gynekologi pyrkisi välttämään kovia kemikaaleja ja väriaineita alusvaatteissa.

– Alttiimpia ovat ihmiset, joilla on herkkä iho, joilla on usein infektioita, diabetes tai heikentynyt immuniteettipuolustus, Bone sanoo.

Bone ei kuitenkaan kieltäisi pitsisiä alusvaatteita tyystin, mutta toivoo, että alusvaatteiden ja tulehdusten yhteydestä puhuttaisiin enemmän.

– Joissakin pitsissä [alushousuissa] on puuvillavuori haarassa, mikä on parempi kuin sataprosenttisesti synteettinen pitsi. Mutta optimaalisen emättimen terveyden vuoksi neuvon potilaitani säästämään pitsialusvaatteita vain erityistilaisuuksia varten, Bone summaa.

Lue myös: Tiesitkö? Näin usein rintaliivit pitäisi oikeasti pestä

Lue myös: Asiantuntija ei välttämättä pesisi edes alusvaatteita yli 30 asteessa – tässä syy

Katso myös: Alusvaatteita ostamassa? Älä haksahda yleiseen kokovirheeseen: "Ihmiset tuijottavat kuin pyhää jumalaa..."

1:21img

Alusvaateostoksilla oma koko kannattaa hetkeksi unohtaa. Moni tuijottaa alushousujen tai rintaliivien kokolappua sokeana, vaikka koot vaihtelevat valmistajasta toiseen, ja jopa saman valmistajan eri mallien välillä, muistuttaa Talvikki Karttunen Liivi Rusinista Kuopiosta.

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Lähteet: Newsweek, CNN

Tuoreimmat aiheesta

Alusvaatteet