Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi on huolestunut Airbnb-palvelun ammattimaistumisesta. Hänen mukaansa alalla toimii yhä useampia ammattisijoittajia, jotka ostavat asuntoja ja käyttävät hyväkseen Airbnb-palvelun kevyttä sääntelyä ja vähäistä valvontaa.
Lapin mukaan ammattimainen Airbnb-toiminta heikentää jo hotellialan kannattavuutta ja vaikeuttaa työvoiman saamista etenkin matalapalkka-aloille.
– Jos on kysymys siitä, että perhe lähtee viikoksi lomalle ja ottaa oman huoneistonsa majoitusliiketoiminnan käyttöön, sillä ei ole merkitystä. Ammattimaisella toiminnalla sen sijaan on merkitystä. Suurissa kaupungeissa, etenkin Helsingissä, on työvoimapula. Barcelonassa ja Brysselissä asukkaat eivät pysty enää asumaan kaupunkien keskustoissa ja joutuvat jo muuttamaan kauemmaksi, Lappi sanoo.
Airbnb nostaa asumisen hintaa
Hänen mukaansa Airbnb nostaa asumisen hintaa ja sitä kautta pahentaa työvoimapulaa ravintola-alalla Suomessa.
– Meidän alalla palkat ovat pieniä eikä henkilökunta ei pysty asumaan kaupungeissa.
Uuteen alkoholilakiin MaRassa ollaan melko tyytyväisiä.
– Muutokset ovat helpottaneet merkittävästi ravintolayrittäjän arkea ja olemme päässeet hyvään yhteistyöhön alkoholiviranomaisten kanssa, Timo Lappi arvioi.
Hänen mukaansa alan ongelma on edelleen se, että alkoholin anniskelu on vähentynyt ravintoloissa.
– Syynä on se, että alkoholi on liian kallista ravintoloissa verrattuna kapoista ostettuihin juomiin puhumattakaan Baltiasta tuotuun alkoholiin. Tässä auttaisi merkittävästi ravintola-anniskelun arvonlisäveron alentaminen nykyisestä 24 prosentista 14 prosenttiin.