Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry odottaa hallituksen lieventävän ravintoloille suunnattuja rajoituksia pikaisesti. Järjestö huomauttaa tiedotteessaan, että ravintolayrittäjät ovat painuneet unholaan hallituskriisin jaloissa.
– Hallituskriisin takia hallitus ei lievennä ravintoloita koskevia rajoituksia, vaikka ankarat rajoitustoimet eivät ole enää välttämättömiä eivätkä oikeasuhtaisia. Toimimattomuudellaan hallitus syventää ravintolayrittäjien ja -työntekijöiden sekä heidän perheidensä taloudellista ja henkistä ahdinkoa, järjestö kirjoittaa tiedotteessaan.
MaRan mukaan Valtioneuvosto rajoittaa erittäin ankarilla rajoituksilla yrittäjien oikeutta harjoittaa elinkeinoaan ja työntekijöiden ammattiaan. Järjestö muistuttaa Sote-valiokunnan todenneen, että ruokaravintoloiden sulkeminen ennen klo 21:tä tulee olla erityisen korkean kynnyksen takana.
Anniskeluvaltaisissa ravintoloissa asiakaspaikoista saa olla käytössä enintään kolmasosa ja ruokapainotteisissa puolet. Anniskelu tulee lopettaa klo 17 ja anniskelupainotteiset ravintolat sulkea klo 18 ja ruokapainotteiset klo 19.
– Ankarat toiminnan rajoitukset ovat voimassa kuudessa maakunnassa ja yhdessä sairaanhoitopiirissä. Niiden osuus Suomen ravintola-alan liikevaihdosta ja työntekijöiden määrästä on 71 prosenttia, järjestö huomauttaa.
MaRan mukaan rajoitukset eivät mahdollista kannattavan liiketoiminnan harjoittamista eikä suuren osan työntekijöiden kutsumista töihin.
MaRa muistuttaa, että tartuntaluvut ovat alentuneet merkittävästi koko maassa ja sama suunta jatkuu. HUS-alueen ilmaantuvuusluku on tänään 100.
– Alamme yrittäjät ja työntekijät ovat jääneet hallituskriisin jalkoihin. Ankarimmat rajoitukset eivät ole enää millään muotoa perustuslain eivätkä eduskunnan päätösten mukaisia. Myös epidemian perustasolla olevien maakuntien ravintolarajoituksia tulee purkaa edelleen, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.
– Vaikuttaa siltä, ettei hallitus välitä ravintola-alan yrittäjien ja työntekijöiden ahdingosta. Lieneekö kyse siitä, ettei naisvaltaisen palvelualan työpaikkoja koeta tärkeiksi, Lappi jatkaa.
Lapin mielestä ruokaravintoloiden rajoituksia olisi purettava heti. Palvelujen kysyntä ruokaravintoloissakin on merkittävästi normaalia pienempi rajoitustoimien vuoksi.
– Nyt vaikuttaa siltä, että myös äitienpäivälounaiden tarjonta vaikeutuu rajoitustoimien takia. Hallituksen on purettava rajoitustoimia niin, että ne tulevat voimaan jo ensi viikolla, Lappi sanoo.
Turvallisuuteen on panostettu
MaRan jäsenravintolat ovat panostaneet omavalvontaan ja terveysturvalliseen palvelujen tarjontaan.
– Jokaisen yrittäjän ja asiakkaan on tunnettava vastuunsa ja noudatettava järkähtämättömästi viruksen leviämisen estämiseksi annettua lainsäädäntöä ja ohjeita, jotta hyvä kehitys jatkuu, Lappi sanoo.
Lapin mukaan MaRa on antanut jäsenravintoloilleen ohjeen, että ne edellyttävät maskin käyttöä aina, kun asiakas liikkuu ravintolassa.
– Suurin osa asiakkaista toimii ohjeen mukaisesti. Näyttää kuitenkin siltä, että keskimääräistä suurempi osa rakennustyömailla työskentelevistä ravintoloiden asiakkaista ei ole sisäistänyt maskin käytön välttämättömyyttä, Lappi toteaa.
Matkailun romahtaminen maksoi viime vuonna seitsemän miljardia
Järjestö muistuttaa myös matkailualan kehnosta tilanteesta.
Viime vuonna Suomen matkailukulutuksen romahtamisen hintalappu oli Mara:n mukaan noin seitsemän miljardia euroa. Ennakkoarviot kuluvasta vuodesta ovat lähes yhtä synkät.
– Kotimaisen matkailualan kannalta heikoin tilanne on, jos suomalaiset voivat matkustaa vapaammin ulkomaille, mutta ulkomaalaiset matkailijat eivät pääse Suomeen yhteneväisillä ehdoilla kilpailijamaidemme kanssa. Matkailualan yritykset ja työntekijät ovat kurjassa tilassa. Hallituksen tulee valmistella eduskunnan edellyttämä esitys heti, Lappi vaatii.