Matkustusrajoitukset uuteen syyniin – höllennysten sijaan luvassa on tällä kertaa kiristyksiä: "Meillä on pari maata, joissa on ikävästi menty yli hallituksen rajan"

2:13img
Näin koronavirus kurittaa maailmalla – MTV koosti tuoreimmat tiedot eri maista
Julkaistu 22.07.2020 18:21
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Alkuviikon koronatilanteen perusteella matkustusrajoituksiin on mietittävä ennemmin kiristyksiä kuin höllennyksiä.

Hallitus pohtii todennäköisesti torstaina, onko voimassa olevia matkustusrajoituksia ja -suosituksia syytä muuttaa.

THL:n lukujen mukaan harkittavaksi voi tulla rajoitusten kiristäminen joidenkin maiden kohdalla.

– Meillä on pari maata, joissa on ikävästi menty yli hallituksen asettaman ilmaantumisrajan. Ja siinä varmasti joudutaan pohtimaan, mitä näiden maiden kanssa tehdään. Siellä on Itävalta ja Sveitsi, mahdollisesti Slovenia. Päätöksiä ei ole tehty, mutta nämä maat ovat menneet yli rajan. Katsotaan, mitä hallitus päättää, johtaja Mika Salminen THL:stä kertoo.

Höllennyksiä on tehty useiden maiden osalta aiemmin, jos koronatartuntoja on viimeisen kahden viikon aikana ollut sataa tuhatta asukasta kohden vähemmän kuin kahdeksan. Höllennyksiä on tehty myös Itävallan, Sveitsin ja Slovenian osalta.

Suuri osa Eurooppaa kärsii yhä sen verran pahoin koronaviruksesta, ettei Suomi voi luopua sisärajatarkastuksista ja matkustusrajoituksista vielä hetkeen useiden Euroopan maiden osalta ja ottaa kaikista maista turisteja vastaan.

Euroopan tautienehkäisy ja -valvontakeskuksen ECDC:n tämän viikon lukujen mukaan muun muassa suuret maat, kuten Ranska, Britannia, Espanja ja Portugali eivät täytä Suomen kriteereitä.

Näissä maissa on ollut siis viimeisen kahden viikon aikana enemmän kuin kahdeksan koronatartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden.

Ruotsin tartuntaluku on 49, mikä on sata vähemmän kuin vielä pari viikkoa sitten, mutta yhä kaukana Suomen vaatimuksesta.

Höllennyksiä tehty aiemmin

Suomi on aiemmin höllentänyt rajoituksia ja suosituksia monen maan kanssa. Näitä maita ovat muun muassa Norja, Tanska, Saksa, Italia, Kreikka ja Baltian maat.

Suuressa osassa näistä maista koronatilanne on pysynyt melko hyvänä.

Turistien suosiossa olevien Italian ja Kreikan luvut ovat hieman yli neljä tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohti

Suomen oma tartuntaluku on 1,2. Se on Euroopan pienimpiä.

Suomalaisilla on koko ajan ollut perustuslain suoma oikeus lähteä ja saapua. Jokaisen matkaa suunnittelevan kannattaa kuitenkin tarkistaa matkan kohdemaan omat rajoitukset.

Ulkomailla osin hyvää kehitystä

Suomi on höllentänyt rajoituksia myös Euroopan ulkopuolella.

Esimerkiksi Suomen ja Algerian, Australian, Georgian, Japanin, Uuden-Seelannin, Ruandan, Etelä-Korean, Thaimaan, Tunisian, Uruguayn ja Kiinan välisessä liikenteessä on sallittua näissä maissa asuvien työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne vastaavin rajoituksin kuin sisärajoilla.

Kehitys on ollut osassa maita hyvää ja osassa huonoa.

– Australiassa tilanne muuttui huonompaan suuntaan Victorian osavaltiossa. Esimerkiksi Etelä-Korean tilanne on pysynyt matalana. Thaimaassakaan ei ole paljon tapauksia ilmoitettu. Taiwan on pysynyt hyvässä tilanteessa. Ja Kiinakin periaatteessa, mutta Kiinan osalta haetaan vastavuoroisuutta ja se yhtälö ei näytä nyt hyvältä, THL:n Salminen kertoo.

Salminen korostaa, että matkailijoiden on harkittava tarkkaan, minne on nyt hyvä mennä.

– Kannattaa katsoa, mihin on fiksua mennä oman itsensä ja omaistensa kannalta, hän toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Matkailu