Näin matkustusrajoituksia ulkomaille höllennetään – näillä näkymin heinäkuun puolessa välissä voisi matkustaa esimerkiksi Italiaan, Saksaan ja Kreikkaan

Kesälomamatka suosittuihin etelän kohteisiin kuten Italiaan, Kreikkaan, Kyprokselle ja Kroatiaan näyttää mahdolliselta loppukesästä.

Hallitus päätti tiistaina neuvotteluissaan, että kahdentoista uuden maan kanssa varaudutaan purkamaan matkustusrajoitukset heinäkuun 13. päivästä alkaen, ellei koronatilanne sitä ennen heikkene. Esimerkiksi matkanjärjestäjä TUI kertoi heti hallituksen päätöksen jälkeen, että se aloittaa lomalennot Kreikkaan heinäkuussa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että rajoituksista voidaan luopua niiden Shengen- ja EU-maiden osalta, joissa tautia esiintyy yhtä vähän kuin niissä maissa, joiden osalta Suomi on jo poistanut rajoitukset. Nämä maat ovat Viro, Latvia, Liettua, Tanska, Norja ja Islanti.

Tämänhetkisen tilanteen perusteella riittävän matala tautiesiintyvyys olisi Italiassa, Itävallassa, Kreikassa, Liechtensteinissa, Saksassa, Sloveniassa, Slovakiassa, Sveitsissä ja Unkarissa, Kroatiassa, Kyproksella ja Irlannissa. Hallitus tekee kuitenkin vielä arvion Schengen- ja EU-maiden kokonaistilanteesta 10. heinäkuuta mennessä ja päivittää listauksen maista ajankohtaisen epidemiatilanteen pohjalta.

Raja-arvona taudin esiintyvyydessä, eli tautiesiintyvyyslukuna, pidetään tällä hetkellä enintään kahdeksaa uutta tautitapausta sataatuhatta asukasta kohti edellisen kahden viikon aikana.

Rajoitukset jäämässä Ruotsin ja Suomen välille

Sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset jatkuvat näillä näkymin heinäkuun puolivälin jälkeen Suomen sekä Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Luxemburgin, Maltan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tshekin tasavallan välillä, huvialusliikennettä lukuun ottamatta. 

Esimerkiksi Ruotsin kanssa rajoituksista ei vielä voida luopua, sillä tautiesiintyvyysluku siellä oli Ohisalon mukaan sunnuntaina 118,8. Suomessa vastaava luku oli 3,2.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi seuraavansa kansainvälistä tilannetta päivittäin ja olevansa tiiviissä yhteydessä eri maiden viranomaisten ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen kanssa. Tilannetta arvioidaan kokonaisvaltaisesti.

– Tautitapausten äkillinen nousu voi liittyä tiettyyn tilanteeseen. Täytyy arvioida, onko maan tilanne kokonaisuudessa huolestuttava vai mennäänkö parempaan suuntaan, sanoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat