Hallitus luopui maahantulon rajoituksista useiden Euroopan maiden osalta tällä viikolla. Linjaus perustuu maakohtaisiin tartuntalukuihin.
Maksimiarvona pidetään ensisijaisesti kahdeksaa uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.
Sosiaali- ja terveysministeriössä uskotaan, että raja-arvoa voidaan pitää pätevänä mittarina, vaikka maat testaavat koronavirusta eri tavoilla.
– Tuo on se mittaritapa mitä käytetään. EU:lla on käytössä sama mittari, mutta siinä raja-arvo on 16, sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Tuija Kumpulainen kertoo.
– Kyllä eri maiden erilainen testaus voi jonkin verran vaikuttaa. Mutta niillä mailla, jotka testaavat paljon, ei välttämättä ole sen enempää positiivisia tapauksia. Voi olla, että ahkerasti testaavalla maalla voi olla todella paljon negatiivisia tuloksia.
Katso video: Miten Suomi päättää matkustussuositusten muuttamisesta?
Suomessa seurataan kehityssuuntia
Kumpulaisen mukaan päätöksiä tehdään kehityssuunnan mukaisesti.
– Onko kehityssuunta nousussa vai laskussa ja miltä maan yleistilanne näyttää. Onko esimerkiksi yksittäisiä keskittymiä, jotka voivat selittää nopeaa nousua tartuntaluvuissa.
Kun tartuntaluvut nousevat yli kahdeksan, tilannetta seurataan Kumpulaisen mukaan tarkemmin.
– Jos tilanne pahenee entisestään, papereihin on kirjoitettu peruuttamismahdollisuus.
Suomalaisten kannalta tämä tarkoittaisi sitä, ettei matkustamista maahan enää suositella. Tällöin myös omaehtoisen karanteenin tarve astuu jälleen voimaan.
Tällä hetkellä Suomi on lieventänyt matkustusrajoituksia 23 maan osalta. Maat ovat Alankomaat, Andorra, Belgia, Irlanti, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Malta, Norja, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tanska, Unkari, Vatikaani ja Viro.
Lue lisää: Matkustusrajoituksia poistetaan tänään: Näistä maista tulevilta ei enää vaadita karanteenia
Maiden väliset koronarajoitukset vaihtelevat
Kumpulan mukaan maiden sisäiset koronatilanteet voivat muuttua nopeasti. Myös maiden sisäiset koronarajoitukset ja -suositukset vaihtelevat ja eroavat toisistaan.
Suomalaiset ovat varanneet nopealla tahdilla kesälomamatkoja esimerkiksi Kreikkaan hallituksen päätöksen myötä.
Kumpulan mukaan tartuntatilanteita on hyvä pitää silmällä myös matkustaessa.
– Voi olla, että vaikka nyt tullessaan ei tarvitsisi pidättäytyä sosiaalisista kanssakäymisistä kahden viikon ajan, niin se voi tulla uudestaan suositukseksi.