Suomalaisten ulkomaille matkustamista koskevia matkustussuosituksia muokataan jatkuvasti alati muuttuvan koronavirustilanteen mukaan. Mutta mitä asioita otetaan huomioon suosituksia päätettäessa?
Hallitus tekee kahden viikon välein uusia päätöksiä sen mukaan, mikä eri maiden tartuttavuusluku on. Suosituksia höllennetään, jos maassa on ollut koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana sataa tuhatta asukasta kohden vähemmän kuin kahdeksan.
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo, että matkustusrajoituksia arvioidessa on olemassa kolme kategoriaa, joiden perusteella arviointia tehdään.
– On Suomen rajanaapurit, sitten on EU:n sisärajat ja kolmanneksi Schengen-alueen ulkopuolelle jäävät maat.
Varhilan mukaan eri maiden kohdalla tehtävä arviointi kohtelee maita keskenään hieman eri tavoin. Schengen-maita tarkastellessa tautitapauksia saa olla 8–10 koronatartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden kahden viime viikon aikana. Sen sijaan Schengenin ulkorajojen ulkopuolelle jäävien maiden osalta tautitapauksia saa olla enintään kahdeksan.
Taustalla turismi ja ulkomaankaupan merkitys
Tartuttavuuslukujen lisäksi rajoituspäätöksiin vaikuttavat myös kyseessä olevan maasta Suomeen suuntautuva turismin ja ulkomaankaupan merkitys Suomelle.
–Jo kesäkuussa EU:n komissio linjasi, että vähitellen pitäisi EU:n sisärajoja alkaa avaamaan, jotta liikkuminen lisääntyisi ja turismi lähtisi liikkeelle. Matkailu kaiken kaikkiaan on yksi merkittävä yritystoiminnan muoto, ja paineet sisärajavalvonnasta eroon pääsemiseksi EU:n sisällä kasvavat, kertoo Varhila.
Joutuuko Belgia rajoituslistalle?
Maanantaina sisärajavalvonta palautetaan Sveitsin, Itävallan ja Slovenian kohdalla. Lisäksi liikkumista rajoitetaan myös Algerian ja Australian kohdalla. Näihin kahteen maahan on aiemmin sallittu työmatkaliikenne.
Edellä mainituissa maissa tautitapausten määrät ovat kääntyneet lyhyen ajan sisällä nopeasti kasvuun, ja siksi rajoitukset palautetaan.
Myös Belgian mahdollisesta rajoittamisesta on keskusteltu, sillä maassa yksittäisten päivien luvut ovat olleet nyt hälyyttäviä. Varhilan mukaan on todennäköistä, että Belgia joutuu seuraavalla hallituksen tarkastuskierroksella rajoituslistalle.
Seuraavan kerran hallitus tarkastelee rajoituksia 10. elokuuta, mutta jos Belgian tilanne muuttuu sitä ennen huolestuttavan nopeasti, päätöksiä voi tehdä nopeamminkin. Tällöin sisäasiainministeriö tekee päätöksen THL:ää konsultoituaan, ja asia viedään valtioneuvoston istuntoon vasta jälkikäteen.
– Suositeltavaa kuitenkin olisi käsitellä asia valtioneuvoston istunnossa. Tällä hetkellä valtioneuvosto istuu joka torstai.
Katso ylläolevasta videosta MTV Uutiset Liven raportti matkustusrajoituksista.