Mato Valtonen muistelee haikeana turmassa menehtynyttä Puna-armeijan kuoroa: "Toivottavasti se nousee vielä jaloilleen"

Venäjän armeijan Tupolev-lentokone on pudonnut viime yönä Mustaanmereen. Kyydissä oli lähes seitsemänkymmentä Venäjän armeijan kuoron eli Aleksandrovin kuoron muusikkoa. Saman kuoron ns. Puna-armeijan kuoron kanssa Mato Valtosen siivittämä Leningrad Cowboys -yhtye teki yhteistyötä 1990-luvulla.

Monet suomalaiset muistavat legendaarisen yhteiskonsertin Senaatintorilla vuonna 1993.

– Erittäin ikävä uutinen, totta kai se on surullista miettiä joulupäivänä tällaista asiaa, kuvaa MTV Uutisten tavoittama Markku "Mato" Valtonen uutista koneen putoamisesta joulupäivänä.

Hän kertoo olleensa muutamien silloisten Leningrad Cowboys -yhtyeen jäsenten kanssa turman takia yhteydessä.

– Tätä täytyy nyt tietenkin vähän miettiä ja hahmottaa tilannetta, koska asia on niin tuore. Suunnitellaan adressin lähettämistä. Kyseessähän eivät enää ole samat ihmiset, mutta sama instituutio joka tapauksessa, Valtonen pohtii.

Pieni hiekanjyvänen yhteistä historiaa

Valtonen kertoo kuorolla olleen laaja historia takanaan. Leningrad Cowboysilla on pieni osa, hiekanjyvänen yhteistä historiaa kuoron kanssa. 

– Tietenkin koemme myös itsemme kannalta tärkeäksi jollakin tapaa osallistua suruun.

Aleksandrovin kuoroon kuului yli 160 jäsentä vuonna 1993, kun Leningrad Cowboys -yhtye teki sen kanssa yhteistyötä. Valtonen ei tiedä kuoron nykyisten muusikoiden määrää. Hän epäilee, että kuoron kaikki jäsenet eivät olisi olleet turmakoneessa.

Kuoron jäsenet herrasmiehiä

Kuoron silloisia jäseniä Valtonen muistelee todellisina herrasmiehinä. Miehet olivat hyvin eri-ikäisiä.

– Heidän kanssaan oli mukava tehdä sitä hommaa. Sitten kun tutustuttiin toisiimme ja kaksi täysin erilaista kulttuuria kohtas, niin yhtäkkiä se olikin enemmän kuin osiensa summa. Kaikki tykkäsivät siitä yhteistyöstä kovasti.

Leningrad Cowboys -yhtye teki Puna-armeijan kuoron kanssa paljon erilaisia tempauksia eri puolilla maapalloa 1990-luvulla. Mukana keikoilla kulki myös tanssiryhmä.

– Vietettiin paljon aikaa yhdessä aina keikkoja ennen. Me suunniteltiin ja harjoiteltiin biisejä yhdessä, välillä Venäjän puolella ja sitten Suomessa.

Yhteisenä kielenä oli musiikki

Valtosen mukaan yhteistyö sujui kitkattomasti, vaikka varsinaista yhteistä kieltä ei ollutkaan. Asenne ratkaisi.

– Meillä oli yhteisenä kielenä musiikki. Kyllähän sitä ihmisten kanssa pärjää elekielelläkin ja naurun kautta. Meillä oli myös tulkki matkassa, mutta eihän hän kaikkialle ehtinyt, kun meitä oli 12 ja kuoron jäseniä 160, Valtonen muistelee.

Koko idea yhteisen suurkonsertin esittämisestä lähti Valtosen mukaan hassusta päähänpistosta. Keikkamatkalla bussista oli löytynyt Puna-armeijan kuoron kasetti, jota porukka kuunteli. Siitä se sitten keksittiin, ja lähdettiin kyselemään heiltä suoraan.

– Näinhän ne monet asiat lähtevät liikkeelle, että on vain sitä hulluutta ja rohkeutta lähteä kysymään.

Keikkoja tehtiin monia

Leningrad Cowboys -yhtye ehti tehdä Puna-armeijan kuoron kanssa keikkoja Suomessa ja Euroopassa, mutta myös Yhdysvalloissa.

– Kaikki olivat loistavia veijareita. Toivottavasti kuoro nousee vielä jaloilleen ja selviää tästä kaikesta.

Lue myös:

    Uusimmat