Ohjaajilta suorat sanat häirintäkohusta: "Opettajat ovat varmasti tienneet Törhösen käytöksestä"

8:25img
Julkaistu 02.02.2018 13:04
Toimittajan kuva
Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Ohjaajat Heidi Lindén ja Kaisa Rastimo keskustelivat Huomenta Suomessa tapauksesta Lauri Törhönen.

Yle uutisoi keskiviikkona 30. tammikuuta noin 20 naisen kertoneen elokuvaohjaaja Lauri Törhösen eriasteisesta seksuaalisesta häirinnästä.

Törhösen kerrotaan ehdottaneen muun muassa seksiä kesken pääsykokeiden ja esitelleensä sukupuolielimiään naisten vessassa. Ohjaaja kommentoi aihetta lyhyesti STT:lle.

– Pyydän anteeksi henkilöiltä, joita olen katsomalla, koskemalla tai puhumalla häirinnyt, Törhönen sanoi. Törhönen ei kommentoinut sanallakaan Ylen jutussa esitettyjä kertomuksia.

Ohjaajat Kaisa Rastimo ja Heidi Lindén vierailivat Huomenta Suomessa keskustelemassa aiheesta.

LISÄÄ AIHEESTA:
Lauri Törhöstä syytetään seksuaalisesta ahdistelusta

– Eihän se anteeksipyyntö kovin uskottavalta tuntunut. Törhönen on häirinnyt naisia 40 vuotta ja pyytää anteeksi, kun asia nousee julkisuuteen. Kyllä hän varmasti on jossain vaiheessa ymmärtänyt, että hänen tekemänsä asiat eivät ole näille naisille niin kivoja. Olisi voinut pyytää aikaisemminkin anteeksi, Rastimo toteaa.

– Olen kaiken kaikkiaan tosi järkyttynyt kaikista kuulemistani kertomuksista, joita myös niitä kertoneiden naisten luvalla välittänyt eteenpäin toimittajille. Olen järkyttynyt siitä, miten systemaattisesti ja pitkään ahdistelu on jatkunut ilman, että kukaan on siihen puuttunut, sanoo Lindén.

"Useita kymmeniä naisia on haastateltu ahdistelusta jo viime lokakuusta lähtien. Juttuja ei vaan ole julkaistu."

Heidi Lindén on selvittänyt naisten ja erityisesti naispuolisten ohjaajien sekä tuottajien kohtaamaa seksuaalista häirintää muutama vuosi sitten opinnäytetyössään ja työskennellyt teeman parissa myös viime vuosina.

Huomenta Suomessa Lindén kertoi, että hänellä on yli 150 naisen kertomuksia seksuaalisesta häirinnästä elokuva-alalla. Lauri Törhönen ei ole ainoa häirintään syyllistynyt.

– Useat toimittajat ovat haastatelleet useita kymmeniä naisia asian tiimoilta jo viime lokakuusta lähtien. Minunkin sähköpostiini on saapunut useita raakavedoksia jutuista, joita ei vaan ole julkaistu. Niissä oli mainittuna useita nimiä, Lindén sanoo.

Julkinen salaisuus

Ahdistelu ja häirintä, johon Taideteollisessa korkeakoulussa johtajana vuoteen 2006 asti työskennellyt Törhönen on syyllistynyt vuosikymmenten ajan, on pysynyt tähän asti niin sanotusti julkisena salaisuutena.

– Mietin, että se (salassa pysyminen) liittyy elokuva-alan työttömyyteen. Varmaan 70 prosenttia näyttelijöistä on työttöminä tai pätkätöissä. Ainoat varmat työpaikat alalla ovat alan oppilaitokset sekä tv-kanavat. Esimerkiksi Taideteollisessa korkeakoulussa työpaikat ovat tosi haluttuja, Rastimo toteaa.

– Siellä kaikki opettajat ovat varmasti tienneet Törhösen käytöksestä. Siinä, että menisi ilmoittamaan asiasta, on riskinä se, että menettää työpaikkansa eikä pysty enää esimerkiksi elättämään perhettä.

Kaisa Rastimo on todistanut lähietäisyydeltä yhtä Lauri Törhösen ahdistelutapausta. Rastimo ohjasi lopputyönään Lauran huone -komediaelokuvan (1988), jossa yhtä rooleista näytteli Liisa Kuoppamäki (omaa sukua Mustonen).

– Liisa oli silloin 16- tai 17-vuotias. Häntä kohtaan Törhönen käyttäytyi kuvauksissa epäasiallisesti. Liisa on kertonut myöhemmin Törhösen ahdistelleen häntä, Rastimo sanoo.

– En ottanut asiaa esille silloin. Olen miettinyt, että miksi en. Siihen aikaan huumori oli tapa selviytyä tällaisista asioista. Vitsailimme siitä Liisan kanssa. Törhösen käyttäytyminen oli eräänlainen vitsi myös.

"Törhönen ei ole tällä hetkellä aktiivisimmillaan elokuva-alalla."

Heidi Lindén kertoo haastattelussa, että hirveintä on ollut tajuta, että tuntuu siltä, että miestä eli ahdistelun tekijää suojellaan.

– Voisiko tämän vihdoin kääntää niin, että uskottaisiin sitä, joka on kokenut jotain kauheaa, eikä aina miestä, kuten on käynyt lähes aina tähän saakka? Lindén kysyy.

– Törhönen ei ole tällä hetkellä aktiivisimmillaan elokuva-alalla. On tekijöitä, jotka tälläkin hetkellä tekevät elokuvia ja vaikuttavat monen ihmisen uriin.

Kaisa Rastimo sanoo, että alalla on monia hyviä miehiä, jotka ovat aika ahdistuneita siitä, että heitä epäillään.

– Ne naiset, joita on syksyn aikana eri medioihin haastateltu, pitäisi ottaa tosissaan. Avoimemmin pitäisi julkaista niitä tarinoita, Heidi Lindén toteaa.

Katso Kaisa Rastimon ja Heidi Lindénin haastattelu Huomenta Suomessa kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.

Tuoreimmat aiheesta

Me Too