Espanja on valmis lahjoittamaan Ukrainalle saksalaisvalmisteisia Leopard 2 -panssarivaunuja, kertoo El pais -lehti.
Lehden tietojen mukaan ukrainalaissotilaat saisivat koulutuksen Leopard 2 -tankkien käyttöön ensi alkuun Latviassa, jossa on jo noin 500 espanjalaissotilasta. Myöhemmin koulutusta järjestettäisiin lehden tietojen mukaan myös Espanjassa.
Espanja olisi valmis antamaan Ukrainan käyttöön 40 vaunua, El Pais toteaa. Espanjalla on yhteensä 108 Leopard 2A4 -tankkia, jotka se osti Saksalta käytettynä vuonna 1995.
Espanjan hallitus ei ole kommentoinut lehden tietoja, mikä ei sinällään ole yllättävää. Äskettäin Ukrainaan ilmestyi esimerkiksi Norjan lahjoittamia panssarihaupitseja, joiden antamisesta norjalaishallinto ei ollut ennakkoon julkisuudessa sanonut mitään. Asiaa perusteltiin turvallisuussyillä.
Jotta Leopardit voidaan toimittaa Espanjasta Ukrainaan, tarvitaan siihen vaunut valmistaneen Saksan lupa. Tiistaina liittokansleri Olaf Scholzilta kysyttiin, onko Espanja pyytänyt lahjoituslupaa. Scholzin mukaan näin ei ole tapahtunut.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Suomella yli 200 Leopardia
El Pais -lehden mukaan annettavaksi suunniteltujen tankkien tarkka malli on Leopard 2A4, joita myös Suomen Puolustusvoimilla on käytössään.
Suomella on julkisten tietojen mukaan reilut 200 Leopard 2A4 ja 2A6 -panssarivaunua. 120-millisellä tykillä ja konekivääreillä aseistettua Leopardia voidaan pitää yhtenä saksalaisen aseteollisuuden myyntimenestyksistä, sillä vaunun eri malleja on käytössä esimerkiksi Ruotsissa, Chilessä, Puolassa ja Turkissa.
Lue myös: Norjan lahjoittamat panssarihaupitsit joutuvat videolla Venäjän tykistön tähtäimeen – suomalaismajuri: "Taktiikka ei vakuuta, osaamattomuutta"
Ukraina on läpi sodan pyytänyt raskasta kalustoa, kuten panssarivaunuja, haupitseja ja pitkänkantaman raketinheittimiä. Yleisesti ottaen länsimaat ovat olleet varsin kitsaita näiden aseiden antamisen suhteen, joskin esimerkiksi Yhdysvaltain lahjoittamia haupitseja on nähty Ukrainassa.
Tästä syystä Suomi valitsi Leopardin
MTV Uutiset haastatteli Leopard 2:sta Suomelle valitsemassa ollutta everstiluutnantti evp. Olli Dahlia Parolan panssarimuseossa. Jutun alussa olevalla videolla Dahl myös vertailee Leopardia venäläisvalmisteiseen T-72-tankkiin, jonka eri malleja on sotatappioita laskevan ORYXin mukaan tuhoutunut sadoittain Ukrainan sodan aikana.
– T-72 on 42 tonnia painava vaunu. Se ei ole huono. Se on pieni ja matala profiililtaan. Tämä on tietoisesti suurempi ja tässä on kaksi kertaa enemmän hevosvoimia. Tässä on 1 500 hevosvoiman diesel, jotka pyörittävät tätä 55 tonnin murikkaa, Dahl kertoo.
Ennen Leopardien ostamista Suomen asevoimat käyttivät T-72-vaunuja. Huomioitavaa on, että monet Venäjän Ukrainassa käyttämistä T-72-vaunuista ovat selvästi päivitettyjä alkuperäisestä mallista, jonka tuotanto alkoi jo 1970-luvun alussa.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Dahlin mukaan sille on selvä syy, miksi venäläisvalmisteisesta tankista siirryttiin saksalaiseen panssariin.
– Todettiin, että T-72:n tornirakenne on sellainen, että vaikka sitä miten parannettaisiin, niin se on tietyssä mielessä yhden kehityshistorian loppupää, Dahl toteaa.
T-72:n ja Leopard 2:n torneissa on merkittävä ero esimerkiksi siinä, että venäläisvaunuissa on käytössä ammusten automaattinen latausjärjestelmä.
Tästä johtuen T-72:n miehistö koostuu kolmesta henkilöstä, kun taas Leopard 2:ssa ja lukuisissa muissa länsimaisissa vaunuissa miehistönjäseniä on neljä, mukaan lukien T-vaunuista puuttuva lataaja.
Venäjä on ainakin jossain määrin eri mieltä kuin Dahl, sillä yleisesti T-72:n päivityksenä pidetyn T-90:n valmistus aloitettiin 1990-luvun alussa, kun taas Leopard 2A4-vaunujen valmistus käynnistyi jo 1980-luvun puolivälissä.
– Leopard 2 on ihan toisenlaiseen konseptiin perustava ja sen huoltovarmuus on nykyään huomattavasti parempi kuin varhaisemman (venäläisen) vaunutyypin. Leopardin käyttäjiä on aika paljon, se perhe on aika laaja. Se takaa yhteensopivuuden eri toimintayhteisöjen välillä sekä Euroopassa että myöskin Naton piirissä, Dahl sanoo.
Lue myös: Putin peruutti yllättäen ensi viikon kyselymaratonin, syytä ei kerrottu – villit huhut terveydentilasta kiihtyvät
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.