Venäjän tykistö ampuu umpimähkään, koska ei muutakaan voi – Ukraina vastaa "erittäin tehokkailla" lahjahaupitseilla

M777 haupitsi Yhdysvaltain käytössä joulukuussa 2018.
STELLA Pictures / ddp
Julkaistu 17.05.2022 11:20
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Sodan pitkityttyä Kremlin toiveiden vastaisesti on arvioitu, että Venäjällä ei ole käytössään riittävästi korkean tarkkuusluokan ohjuksia.

Ukrainan pääkaupungin Kiovan pohjoispuolella sijaitsevassa Tshernihivissä arviolta 3 500 rakennusta on tuhoutunut tai vaurioitunut sodan aikana, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

80 prosenttia näistä vaurioista on brittien mukaan aiheutunut asuinrakennuksille. 

– Näiden vaurioiden laajuus viittaa siihen, että Venäjä on valmis käyttämään tykistöä asuttuja alueita vastaan, toteaa Britannia.

Lue myös: Venäjän Donetsjoen katastrofi "spekuloitua suurempi tappio" – joen pohjaan upposi muutakin kuin pataljoona ja panssareita

Tykistö, jota Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin kutsui "sodan jumalaksi", on säilyttänyt asemansa keskeisenä aselajina. Näin ollen ei sikäli ole yllätys, että hyökkäämään pyrkivä Venäjä viljelee tykkitulta runsaasti. Britannia nostaa esille kaksi syytä, miksi Venäjä nojaa kasvavissa määrin umpimähkäisesti ammuttuun tykkituleen.

– Tämä johtuu todennäköisesti rajallisista mahdollisuuksista hankkia tietoa kohteista ja haluttomuudesta lentää taistelukoneilla toistuvasti etulinjoja pidemmälle, Britannian puolustusministeriö arvioi.

Yksi sodan lukuisista yllätyksistä on ollut Venäjän kykenemättömyys tuhota Ukrainan ilmavoimat ja -puolustus.

Lue myös: "Perikato-tunnelma tiivistyy" – The Guardian: Putin sotkeutuu eversteillekin kuuluviin päätöksiin Ukrainassa

Britannia uskoo, että tulevina viikkoina Venäjä todennäköisesti iskee edelleen massakeskityksin yrittäessään jatkaa varsin jumissa olevaa etenemistään Donbassin alueella.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa kutsuu Venäjän taktiikkaa "tulijyräksi". Ensin tykistö pehmittää puolustusta, minkä jälkeen panssarit työnnetään eteenpäin.

Lahjahaupitsit "erittäin tehokkaita"

Ukraina on ottanut käyttöön 74 niistä 90:stä M777-haupitsista, jotka Yhdysvallat on sille toimittanut, kertoo Yhdysvaltain puolustusviranomainen Foreign Policy -lehden toimittajan Jack Detschin mukaan.

M777 on vuonna 2005 esitelty, alun perin brittiläinen haupitsi, jonka pääasiallinen käyttäjä on Yhdysvallat.

Yhdysvaltain lisäksi M777-haupitseja ovat lahjoittaneet Ukrainalle Kanada ja Australia, jotka ovat antaneet niitä yhteensä kymmenen.

Kyseiset tykit ovat osoittautuneet "erittäin tehokkaiksi", kertoo amerikkalaisviranomainen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

M777 haupitsi Yhdysvaltain käytössä joulukuussa 2018.

M777-haupitsi Yhdysvaltain käytössä vuonna 2018.

Lue myös: Putin: "Venäjällä ei ongelmaa Suomen kanssa" – kehotti kuitenkin Natoa kuuntelemaan tarkasti sanojaan

Yhdysvaltain kerrotaan lähettäneen Ukrainalle 60 prosenttia niistä 209 000:sta tykinammuksesta, jotka se on luvannut.

Jos kaikki 90 tykkiä pysyvät toimintakunnossa ja ne ampuvat päivässä 30 kertaa, riittää 209 000 ammusta 77 päiväksi. M777-haupitsit käyttävät 155-millisiä ammuksia.

– Voitte olettaa, että jos Ukraina tarvitsee tulevaisuudessa lisää 155-millisiä tykinammuksia, niin Yhdysvallat on niitä ensimmäisenä tarjoamassa, lupasi Pentagonin tiedottaja John Kirby huhtikuussa.

Lue myös: Javelin ja dronet Ukrainan sodan tähtiaseet, mutta "sodan jumala" on yhä taistelukentän kuningas ja Suomen armeijan valtti

Ukraina käytti tykistöään tehokkaasti jo Kiovan taisteluissa.

– Panssarintorjuntaohjukset hidastivat venäläisten etenemistä, mutta meidän tykistömme tappoi heidät. Tykistö rikkoi heidän yksikkönsä, totesi Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnji brittilehti The Economistin mukaan.

Lue myös: Katastrofaalinen joenylitys katkoi venäläisten sotabloggaajien kärsivällisyyden: "Sotilasnero vastaamaan teoistaan"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota