Mediatiedot Yhdysvaltojen viisumipolitiikan kiristymisestä huolestuttavat Atlantin takaisille markkinoille tähtääviä suomalaisyrityksiä.
Amerikkalaisviestimien mukaan Yhdysvaltojen maahanmuuttopolitiikan kiristykset saattavat vastaisuudessa ulottua myös työviisumeihin.
CNN:n mukaan Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer sanoi maanantaina, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käy keskusteluja muun muassa niin kutsutun H-1B-viisumiohjelman uudistamiseksi. H-1B-viisumi on tarkoitettu koulutetuille ammattiosaajille, ja sitä on pidetty erityisen tärkeänä teknologiayrityksille.
Bisnesverkosto AmChamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius on yllättynyt tiedoista, että Trumpin hallinto olisi vaikeuttamassa pakolaisten ohella myös huippuosaajien maahanpääsyä.
AmChamilla on parhaillaan käynnissä hanke, joka avittaa 60 suomalaisyrityksen pääsyä Yhdysvaltain markkinoille.
– Ilman muuta tällaisella olisi erittäin ikävä vaikutus meidän jäsenyrityksillemme, Helenius luonnehtii.
– Pelkät kaavailutkin pysäyttävät monia prosesseja, kun jäädään odottamaan, mikä se uusi ohjeistus on.
Heleniuksen mukaan viisumipolitiikan kiristykset saattavat johtaa ajan myötä siihen, että teknologiayritykset siirtävät toimintojaan pois esimerkiksi Kalifornian Piilaksosta. Hän muistuttaa, että teknologiayritykset ovat riippuvaisia tietyistä huippuosaajista.
– Teknologiafirmat sijoittavat ihmisiin, eivät laitteisiin. Jos syntyy epäilys, että ne eivät saa riveihinsä maailman huippulahjakkuuksia, se on kova isku koko konseptille.
Nurinkurinen esitys
Uutistoimisto Bloombergin haltuunsa saamassa Trumpin hallinnon asetusluonnoksessa sanotaan, että maahanmuuttopolitiikan tulee palvella ennen muuta Yhdysvaltain kansallista etua.
Asiantuntijoiden keskuudessa Trumpin hallinnon viisumikaavailuja pidettiin nurinkurisina.
– Maahanmuuttaneet tiede- ja teknologiaosaajat ovat perustaneet lukemattomia uusia yrityksiä, hankkineet patentteja ja auttaneet kasvattamaan amerikkalaisia yhtiöitä ja näin luoneet kymmeniä tuhansia tai jopa satoja tuhansia työpaikkoja, Brookings-tutkimuslaitoksen työmarkkinatutkija Gary Burtless sanoi Bloombergille.
– En pysty kuvittelemaan, miten voi olla Yhdysvaltain etujen mukaista, että tällaisia ihmisiä estetään saamasta viisumia Yhdysvaltoihin.
Opiskelijavaihto tulilinjalle?
CNN:n mukaan H-1B-viisumin lisäksi muutoksia on odotettavissa myös muihin viisumeihin. Trumpin hallinnon asetusluonnoksessa mainitaan CNN:n mukaan myös vaihto-ohjelmiin osallistujien J-1-viisumi.
Tiedot mahdollisista tiukennuksista J-1-viisumin kohdalla aiheuttivat ihmetystä opiskelija- ja tutkijavaihdosta vastaavilla tahoilla Suomessa.
Opetushallitukseen ja Suomen ja Yhdysvaltain väliseen akateemiseen vaihtoon erikoistuneeseen Fulbright-säätiöön ei ollut tiistaina tullut minkäänlaista tietoa viisumipolitiikan muuttumisesta.
– Me olemme kuulolla koko ajan, jos tällä rintamalla jotain tapahtuu, Fulbright-säätiön toiminnanjohtaja Terhi Mölsä sanoi.
Mölsä ei halunnut tiistaina spekuloida viisumipolitiikan mahdollisen tiukentumisen vaikutuksilla Suomen ja Yhdysvaltain väliseen akateemiseen vaihtoon.