Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto on myllertänyt liittovaltion rakenteita monilla elämänalueilla, ja yksi maalitauluista on liittovaltion rahoitus tieteelliselle tutkimukselle.
Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön (NSF) rahoitusjärjestelmä jäädytettiin tilapäisesti uuden hallinnon aloitettua. Rahoitus on sittemmin palautettu, mutta NSF:n on kerrottu käyvän lävitse rahoitusta saavaa tutkimusta Trumpin antamien asetuksien vastaisen sisällön varalta.
Massaseulontaa on tehty etsimällä tiettyjä avainsanoja, joiden käyttö hankkeen teksteissä voi johtaa sen pysäyttämiseen järjestelmässä, kertovat Washington Post (WP) ja tiedelehti Nature.
WP sai haltuunsa NSF:n asiakirjan, joka sisälsi listan etsityistä sanoista. Lista sisältää laajan kirjon sanoja, jotka liittyvät esimerkiksi sukupuoleen, seksuaalivähemmistöihin, rotuun ja rasismiin. Listalta löytyvät esimerkiksi "antirasismi", "diversiteetti", "naispuolinen", "etnisyys" ja "vihapuhe".
Trumpin hallinnon kielipoliisien painostus ulottuu Suomeen asti, kertoi Hufvudstadsbladet (HBL) viime viikolla. Lehden mukaan Trumpin hallinto on painostanut Helsingin yliopistoa poistamaan tiettyjä sanoja tiedotteista, jotka koskevat Yhdysvaltojen osin rahoittamia stipendejä. Kieltolistalla ovat HBL:n mukaan muun muassa "ilmastonmuutos" ja "tasa-arvoinen yhteiskunta".
Lue myös: Diabetestutkimuksista pelityöpajoihin: Tällaisiin hankkeisiin Suomessa on saatu rahoitusta Yhdysvalloilta
Ei olisi laillista Suomessa
Yhdysvalloissa sanalistalle on päätynyt käsitteitä, joita käytetään hyvin laajalti tieteessä myös yhteyksissä, jotka eivät liity sukupuoleen tai rotuun. Hälytyskelloja soittaa esimerkiksi sana "bias", joka voidaan kääntää puolueellisuudeksi, mutta jota käytetään myös tilastotieteissä kuvaamaan harhaa tai systemaattista virhettä.
WP:n mukaan avainsanoista kiinni jääneisiin tutkimushankkeisiin voidaan kohdistaa "jatkotoimenpiteitä", jotka voivat tarkoittaa muutoksia hankkeeseen tai tutkimushankkeen perumista. NSF:n tiedottaja ei kommentoinut asiaa lehdelle. Myöskään Valkoinen talo ei kommentoinut Washington Postille asiaa.
Onko tieteen vapauden tilasta nyt syytä kantaa huolta Yhdysvalloissa?
– Suomessa tätä ei katsottaisi sen perustuslain mukaisen tieteen vapauden kanssa yhteensopivaksi. Mutta se on meidän tulkintamme Suomessa, arvioi suomalaista tiederahoitusta hoitavan Suomen Akatemian vaikuttavuuden ja tiedepolitiikan yksikön johtaja Floora Ruokonen STT:lle.
Tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapauden turvaamisesta on säädetty Suomen perustuslain 16. pykälässä. Yhdysvaltain perustuslaissa tieteellisen tutkimuksen vapaudesta ei ole erikseen säädetty, ja se onkin yleensä tulkittu osaksi laajempaa sanan- ja ilmaisunvapautta, josta säädetään perustuslain ensimmäisessä lisäyksessä.
NSF:n suodatettavien sanojen lista vaikuttaa perustuvan erityisesti kahteen Trumpin antamaan asetukseen. Näistä yksi totesi liittovaltion tunnustavan jatkossa vain kaksi biologista sukupuolta ja toisessa määrättiin lakkautettavaksi kaikki liittovaltion diversiteetin, tasa-arvon ja inklusiivisuuden (DEI) hankkeet.
NSF:n sanaseulonta voi silti olla laitonta, kertoo Nature. Vuodesta 1980 kongressi on määrännyt virastoa laajentamaan naisten ja marginalisoitujen ryhmien osallistumista tieteeseen.
– Määräykset ovat laittomia. NSF:n lakisääteisiä kehyksiä rikotaan, kertoi nimetön NSF:n työntekijä lehdelle.
Lue myös: Tutkija: Trump toteuttaa pelättyä pelikirjaansa: "Se on jo alkanut"
Yhteistyöhankkeita myös Suomessa
NSF on liittovaltion viranomainen, joka tukee ei-lääketieteellistä tutkimusta Yhdysvalloissa. Kotimaansa tieteen rahoittamisen ohella NSF tekee myös kansainvälistä yhteistyötä.
Suomessa NSF on tehnyt yhteistyötä Suomen Akatemian sekä Business Finlandin kanssa. NSF:n rahoitusta ei silti tullut suomalaisille tutkimusorganisaatioille, STT:lle kerrotaan.
– Kummatkin maat rahoittavat omia tutkijoitaan, eli suomalaiset tutkijat saavat Suomen Akatemian kautta rahoituksen ja yhdysvaltalaiset NSF:n kautta, kertoo Suomen Akatemian Ruokonen.
Trumpin toisen hallintokauden politiikka ei ole vielä näkynyt tutkimusyhteistyössä, Suomen Akatemiasta ja Business Finlandilta kerrotaan. Ruokosen mukaan tilannetta seurataan. Yhdysvallat on kansainvälisen tieteen suurvalta.
– Tokihan he ovat hirveän iso ja tärkeä tiedemaa, ja kaikille tutkimusta tekeville maille tärkeä kumppani, Ruokonen sanoo.
– Onhan Yhdysvallat ihan täysin johtava maa, se on yksi erittäin tärkeä (tutkimuksen ja kehityksen) rahoittaja, ykköstoimija omalla sektorillaan, kertoo Business Finlandin johtava asiantuntija Jukka Salminiitty.
Business Finland odottaa, että Trumpin toisella kaudella nähdään samanlaista päätöksenteon hitautta, jota koettiin jo hänen edellisellä presidentinkaudellaan 2017–2021. Mitään yhteistyöhankkeita ei kuitenkaan ole vielä peruttu, Salminiitty kertoo.
Suomen ja Yhdysvaltojen välillä on voimassa vuonna 1995 allekirjoitettu ja vuonna 2015 uusittu tiede- ja teknologiayhteistyön sopimus, jonka seurantakomitea tapasi Helsingissä viimeksi syyskuussa 2023.
Leikkauksia myös lääketutkimuksiin
Salminiityn mukaan tutkimuspapereiden kielenkäytön seulonta Yhdysvalloissa tuskin vaikuttaa Business Finlandin kanssa tehtäviin yhteistyöhankkeisiin. Salminiitty kantaa kuitenkin huolta siitä, kuinka syvälle meneviä leikkauksia tieteen rahoitukseen vielä kohdistuu Yhdysvalloissa.
– Ne saattavat sitten kohdistua myös niihin ohjelmiin ja teemoihin, missä meillä on ollut yhteistyö menossa tai suunnitteilla, Salminiitty sanoo.
Science-lehden mukaan NSF:n työvoima saatetaan leikata puoleen, ja se saattaa menettää jopa kaksi kolmasosaa noin yhdeksän miljardin budjetistaan.
NSF:n ohella toinen tärkeä tieteellistä perustutkimusta rahoittava viranomainen Yhdysvalloissa on lääketieteellistä tutkimusta tukeva Yhdysvaltain terveysvirasto (NIH), johon Trumpin hallinto on niin ikään kohdistamassa miljardiluokan leikkaukset, kertoi muun muassa NBC News.
Juttua korjattu 17.2.2025 kello 18.59: Tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapauden turvaamisesta on säädetty Suomen perustuslain 16. pykälässä, ei momentissa, kuten jutussa aiemmin luki.