Venäjän puolustusministeriö sanoo Ukrainan tehneen ensimmäisen hyökkäyksensä Atacms-ohjuksella Venäjälle. Medvedev muistutti jo ennen puolustusministeriön lausuntoa Venäjän uudistetusta ydinasedoktriinista.
Venäjän uusi ydinasedoktriini tarkoittaa, että Venäjää vastaan ammuttuja Naton ohjuksia voidaan pitää puolustusliiton hyökkäyksenä Venäjää vastaan, kirjoittaa Venäjän federaation turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja, ex-presidentti Dmitri Medvedev.
– Venäjä voi vastata joukkotuhoaseilla Kiovaan ja Naton avainkohteisiin, missä ne sitten sijaitsevatkaan. Se tarkoittaa kolmatta maailmansotaa, Medvedev lausui viestipalvelu X:ssä.
Medvedev kirjoitti viestinsä sen jälkeen, kun medioissa levisi väite, jonka mukaan Ukraina olisi tehnyt ensimmäisen hyökkäyksensä yhdysvaltalaisella Atacms-ohjuksella Venäjän maaperälle.
Myöhemmin myös Venäjän puolustusministeriö sanoi Ukrainan hyökänneen Venäjälle Atacms-ohjuksilla. Myös uutistoimisto Reutersin yhdysvaltalainen viranomaislähde vahvistaa iskun.
Venäjän mukaan se ampui alas viisi kuudesta Ukrainan ampumasta ohjuksesta. Tietoa ei ole vahvistettu.
Medvedev on toistuvasti uhkaillut länttä ydinaseilla ja kolmannella maailmansodalla Venäjän aloitettua suurhyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022.
Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sen sijaan totesi iltapäivällä, ettei ydinsotaa Venäjän näkemyksen mukaan tapahdu.
Samalla Lavrov kuitenkin sanoi, että Ukrainan Atacms-hyökkäys on merkki siitä, että "he" haluavat kiihdyttää sotaa. Venäjä katsoo sotivansa Ukrainassa myös aseapua antavia länsimaita vastaan.
Lavrov muistutti Venäjän myös julkaisseen tiistaina uuden ydinasedoktriininsa. Lavroi sanoi toivovansa, että se luetaan hyvin.
Sunnuntaina muun muassa New York Times ja Washington Post uutisoivat, että Ukraina saa nyt hyökätä Yhdysvaltojen 300 kilometrin kantaman Atacms-ohjuksilla Venäjälle.
Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan Venäjä on käyttänyt ydinaseretoriikkaansa toistuvasti uhkana, eivätkä sen punaiset linjat ole pitäneet paikkaansa.
Pelottelulla Venäjä pyrkii Häkkäsen mukaan siihen, että länsimaat eivät tukisi Ukrainaa ja Venäjä voisi vallata maan.
"Tarkoituksena on pelotella"
Syyskuussa uutisoitiin Venäjän muuttaneen ydinasedoktriiniaan. Samalla se antoi itselleen luvan käyttää ydinasetta Ukrainassa, arvioi kansanedustaja ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll (kok.) viestipalvelu X:ssä.
Limnéllin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin turvallisuusneuvoston kokouksessa lausuma uusi linja "tekee ensi-iskudoktriinin viralliseksi".
Kyse on pohjimmiltaan Kremlin "propagandatempusta", Limnéll uskoo.
– Tarkoituksena on pelotella ja heikentää länsimaiden tukea Ukrainalle, hän kirjoittaa.
– Mitään järkeä ydinaseiden käytössä ei ole sotilaallisesti eikä poliittisesti. Ydinaseen käyttö todennäköisesti johtaisi Venäjän häviöön ja Venäjän imperiumin perustan romuttumiseen. Tämä tiedetään Kremlissäkin.
Venäjän ydinasedoktriinin päivitys on laajasti tulkittu siten, että Kreml ainakin julkisesti lavensi huomattavasti mahdollisuuksiaan käyttää ydinasetta.
Jos Venäjä käyttäisi Ukrainaa vastaan ydinasetta, liittyisi Yhdysvallat sotaan, Limnéll arvioi. Myös Venäjän tukija Kiina on todennut vastustavansa ydinaseen käyttöä Ukrainassa, brittilehti Financial Times uutisoi.
"Pidätämme oikeuden käyttää ydinaseita"
Venäjän presidentti Vladimir Putin esitteli Venäjän päivitettyä ydinasedoktriinia maan turvallisuusneuvostolle julkisesti keskiviikkona 25. syyskuuta.
Nyt Venäjä katsoo, että jos ydinasevaltio osallistuu tai tukee ydinaseettoman valtion hyökkäystä Venäjälle, on kyse "yhteishyökkäyksestä Venäjälle".
Teksti on selvästi suunnattu Ukrainalle ja sen tukijoille. Ukrainalla ei ole ydinaseita, mutta sen tukijoilla, kuten Yhdysvalloilla, niitä on.
Päivitetyn ydinasedoktriinin mukaan Venäjä voisi "siirtyä käyttämään ydinaseita", jos se saa luotettavaa tietoa massiivisesta ilmahyökkäyksestä itseään vastaan.
Putin luetteli mahdollisiksi hyökkäyskeinoiksi strategiset ja taktiset lentokoneet, risteilyohjukset, hypersooniset ohjukset, dronet ja muut lentoalukset.
– Pidätämme oikeuden käyttää ydinaseita, mikäli Venäjään tai Valko-Venäjään kohdistuu aggressio, Putin sanoi.
Ydinaseita voidaan käyttää ydinaseetonta hyökkäystä vastaan Putinin mukaan siinä tapauksessa, että perinteisten aseiden käyttö aiheuttaa "kriittisen uhan" Venäjän itsenäisyydelle.
Kullakin ydinasevaltiolla on olemassa oma ydinasedoktriinissa, jossa määritellään, missä tilanteessa ydinasetta voidaan käyttää.
"Punaisia viivoja on monenlaisia"
Kansanedustaja Limnéll ei ole suinkaan ensimmäinen, joka on pitänyt Venäjän ydinasepuheita uhkailuna ja propagandana.
Ydinaseilla uhkailu on ollut osa Venäjän työkalupakkia läpi Ukrainan sodan. Asiantuntijat ovat myös arvioineet sen toimivan, sillä vaikka ydinaseiden käytön riski on erittäin matala, on se "vaihtoehtona niin karmea".
Ukraina onkin mielellään antanut ymmärtää, ettei Venäjällä todellisuudessa ole punaisia viivoja. Näin ollen myöskään Kremlin uhkailuja ei tarvitsisi kuunnella.
Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro muistutti elokuussa sekä Ukrainan että Venäjän käyvän propagandasotaa.
– Totta kai Venäjä uhkailee. Totta kai se pyrkii vaikuttamaan Ukrainaan tukevien länsimaiden näkemyksiin, Kangaspuro sanoi MTV Uutisille.
– Punaisia viivoja on monenlaisia. Ehkä tärkein huomio on, että merkittävät sotilasmahdit, kuten Yhdysvallat, ovat pitäneet hyvin tarkkaan huolen siitä, ettei sitä punaista viivaa ylitettäisi, joka johtaisi eskalaation, jossa ydinaseet olisivat tosiasiallisesti käytössä, Kangaspuro jatkoi.
Syyskuussa yhdysvaltalaislehti The Washington Post uutisoi, että Venäjällä on huomattu, ettei ydinaseella uhkailu tahdo tepsiä, sillä sen käyttö on niin epätodennäköistä.
Juttua päivitetty 19.11.2024 kello 16.18: Juttuun päivitetty ulkoministeri Sergei Lavrovin kommentit.
Juttua päivitetty 19.11.2024 kello 17.29: Juttuun päivitetty tieto, että yhdysvaltalainen viranomainen on vahvistanut iskun Reutersille.
Oikaisu 20.11.2024 kello 18.13: Jarno Limnéllin etunimi oli virheellisesti Jarmo.