Seuraavan kerran kun levität huulipunatesteristä väriä huulillesi, mieti, missä kaikkialla tämä näytepakkaus on oikein voinut käydä.
Facebookissa on viime päivinä levinnyt kovaa vauhtia päivitys, jossa myymäläturvallisuuden parissa työskentelevä mies antaa oman näkemyksensä meikkitestereiden hygieenisyyteen. Mies haluaa muistuttaa eräästä tärkeästä seikasta, jota harva on tullut edes ajatelleeksi.
Jeremias Nurmi kehottaa päivityksessään kuvittelemaan esimerkiksi narkomaanin meikkaamassa meikkiosastolla huulessa herpes kukkien.
Seuraavaksi paikalle voi hyvinkin saapua lauma teinityttöjä, jotka sen enempää ajattelematta rasvaavat huulensa tällä samalla huulivoiteella, meikkaavat samoilla testereillä ja ovat autuaan tietämättömiä siitä, missä nämä testerit ovat aiemmin käyneet, mies toteaa.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
– Herpes on kaverina ikuisesti. Valistakaa nuorisoanne, testereillä on tarkoitus sipaista kämmenselkää tai nenäliinaa, ei levittää niillä tauteja pitkin kyliä, Nurmi kertoo.
Riski tartunnan saamiseksi on pieni, mutta olemassa
Herpeksen saaminen meikkitestereistä on todella mahdollista, vaikka ei kovinkaan todennäköistä. Tätä mieltä on HuffingtonPostin haastattelema dermotologian professori Janellen Smith, jonka mukaan mikään virus ei elä kovin pitkään kehon ulkopuolella, jonka vuoksi riski tartuntaan on hyvin pieni.
Mahdollisuus tartuntaan kuitenkin on, jos käytät samaa huulipuna- tai huulirasvatesteriä välittömästi herpestä kantavan henkilön jälkeen.
– Useimmat ihmiset ovat jo saaneet HSV1-viruksen. Luvut vaihtelevat suuresti, mutta 90 prosenttia ihmisistä on jo HSV1-positiivinen, eli he ovat jo altistuneet virukselle, eivätkä voi näin ollen saada sitä uudelleen. Useimmilla ihmisillä ei vain ole oireita, Smith selittää.
Eräs amerikkalaisnainen nosti hiljattain kanteen Sephora-kosmetiikkaketjua vastaan saatuaan herpes-tartunnan heidän huulipunanäytteestään.
Lähteet: Facebook, HuffingtonPost, Jezebel
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.