"Meistä on tullut vähän yleinen syntipukki" – STM:n kansliapäällikkö pitää ministeriönsä saamaa kritiikkiä kohtuuttomana

1:26img
STM:n kansliapäällikkö Varhila: Meistä on tullut yleinen syntipukki, kritiikki kohtuutonta
Julkaistu 14.09.2021 21:58
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman haastattelussa pitävänsä ministeriönsä saamaa kritiikkiä kohtuuttomana. Palaute vaikuttaa ministeriössä jo työssäjaksamiseen.

Ministeriötä on julkisuudessa kritisoitu muun muassa siitä, että se jarruttaisi yhteiskunnan avaamista Suomessa. Kritiikkiä on tullut myös joiltakin poliitikoilta.

– Meistä on tullut vähän yleinen syntipukki ja se alkaa näkyä myös meillä. Me aletaan uupumaan ja väsymään siitä johtuen, että olemme yleinen syntipukki, Varhila sanoo.

Varhilan mielestä kritiikki on ollut kohtuutonta. Ministeriössä on tehty pitkää päivää koko koronaviruspandemian ajan.

– Me olemme ehkä se ylityöllistetyin ministeriö tällä hetkellä. Meiltä vaaditaan käsittämättömiä lainsäädäntöaikatauluja, jotka eivät normaaliaikana tulisi kuuloonkaan, että muutamassa viikossa tehdään lakeja.

Varhilan mielestä ministeriön varovaisuutta yhteiskunnan avaamisessa on tarvittu, jotta tautitilanne on pysynyt samalla hallinnassa.

– Yritämme saada yhteiskunnan avaamisen tehtyä mahdollisimmin turvallisesti. Ja siinä tarvitaan varovaisuutta.

Koronapassiesitys eduskuntaan ensi viikolla

Hallitukselta on odotettu tällä viikolla lakiesitystä, joka sisältää muun muassa niin sanotun koronapassin. Varhilan mukaan pykälät ovat valmiita, mutta käännös ruotsin kielelle on vielä vaiheessa. Siksi esitys ehtii eduskuntaan vasta ensi viikon alkupuolella.

Koronapassia käytetään useissa Euroopan maissa erilaisten palveluiden ja tapahtumien yhteydessä. Passilla tapahtumien osallistujat tai palvelujen käyttäjät todistavat olevansa rokotettuja, sairastaneensa hiljattain koronan tai saaneensa tuoreen negatiivisen koronatestituloksensa.

Varhilan mukaan passia ei olla heti ottamassa käyttöön, vaan sitä voitaisiin käyttää esimerkiksi alueellisesti tautiryppään hillitsemisen keinona. Silloin koronapassia olisi rajoitusten vaihtoehto.

– Koronapassi voi mahdollistaa sen, että tapahtumat voivat jatkua, ravintolat voivat olla auki ja yleisö ja asiakkaat pääsevät niihin passilla osallistumaan, Varhila selittää.

Passia voitaisiin tarvita valtakunnallisestikin, jos koronatilanteessa tapahtuu yllättävä käänne huonompaan suuntaan tai rokotuskattavuus ei nousisikaan yli 80 prosentin.

– Toivottavasti meillä ei juurikaan tule niitä tilanteita, joissa koronapassia tarvitaan.

Jos passia kuitenkin tarvitaan, toimii se Varhilan mukaan samalla kannusteena ottaa koronarokote.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen MTV3-kanavalla tiistaisin kello 22.35.

Tuoreimmat aiheesta

Asian ytimessä