Ministeri Kurvinen: Koronapassi voimaan aikaisintaan syyskuussa – "Ei ole reilua, että rokotevastaiset laittavat kiinni kaikki tapahtumat"

8:33imgMillä keinoin koronatartuntoja hillitään, jos yhteiskuntaa ei voida enää sulkea? Kuuntele ministeri Kurvisen vastaus videolta
Julkaistu 11.08.2021 09:00

Noora Knapp

noora.knapp@mtv.fi

Kurvinen kertoo tukevansa pääministerin linjaa siinä, ettei yhteiskuntaa voida enää sulkea korkeista tartuntaluvuista huolimatta. 

Tiede- ja kulttuuriministerin Antti Kurvisen mukaan koronapassi voidaan saada Suomessa käyttöön aikaisintaan syksyllä. Kurvinen kommentoi asiaa keskiviikkona MTV:n Uutisaamussa.

Hallitus kertoi pääministeri Sanna Marinin johdolla viime viikolla, että yhteinen tahtotila koronapassin toteuttamiseksi on löydetty. Valmistelutyö on aloitettu usean eri ministeriön yhteisvoimin.

– Haastehan tässä on se, että tämä tulee vaatimaan lain säätämistä, ja lakeja Suomessa ei säädä hallitus vaan eduskunta, Kurvinen kommentoi Uutisaamussa.

– Voisiko sanoa, että valitettavasti koronapassin käyttöönotto on mahdollista varmaankin aikaisintaan syyskuussa eli sitä ei ihan parissa päivässä saada aikaan ja tiedän, että se on pettymys ja ongelma tapahtuma-alan kannalta.

Lue lisää: Hallitus näytti vihreää valoa koronapassille – elinkeinoministeri Mika Lintilä: Koronapassi halutaan syksyllä käyttöön

Yhteiskuntaa ei voida enää sulkea

Kurvisen mukaan tapahtuma-alan ja palveluiden rajoittamista ei voida käyttää ratkaisukeinona koronatilanteen hillitsemiseksi enää tulevaisuudessa.

– Elämän lopettaminen ja sulut eivät enää voi olla se tapa, miten koronaa hoidetaan tässä vaiheessa.

– Menemme koko ajan parempaan suuntaan. Nyt meidän pitää löytää tapoja, että osaamme elää tämän sairauden kanssa.

Pahentunut tartuntatilanne on vaikuttanut kielteisellä tavalla muun muassa tapahtuma-alaan. Vaikka kesän aikana on pystytty järjestämään tuhansien ihmisten ulkotapahtumia, loppukesän suurimmista tapahtumista monet on jouduttu perumaan.

– Olen saanut, kuullut ja ymmärtänyt sen viestin, joka alalta tulee. Nyt tarvitaan muutoksia, muuten meillä tapahtuu pysyviä vaurioita suomalaiselle kulttuuri- ja urheilukentälle sekä tapahtuma-alalle. 

Lue myös: Tapahtumateollisuus: Koronapassin kanssa ollaan auttamattomasti myöhässä – johtajaylilääkäri huolissaan: "Olemme jo tällä hetkellä hukkua työhön"

Ratkaisuna Kurvinen näkee koronapassin ohella muun muassa matalan kynnyksen testaamisen. Kurvinen peräänkuuluttaa erityisesti edullisempien testien tarvetta.

– Nämä olisivat mielestäni keinoja, joilla voitaisiin pitää palveluja, ravintoloita ja tapahtumia auki ja välttää ajautuminen sosiaaliseen eristäytymiseen. Tätä linjaa itse tulen ajamaan tässä eteenpäin.

Kurvinen ei halunnut ennakoida Uutisaamun haastattelussa, onko tapahtuma-alalla luvassa lisää taloudellista tukea.

Lue myös: Näin Marin kommentoi koronapäätöksiä: Yhteiskunta pyritään pitämään auki rokotusten ja koronapassin avulla – ”Strategiaa päivitetään”

Koronapassi aiheuttaa myös vastustusta

Koronapassi on aiheuttanut myös vastustusta ja suuria mielenosoituksia esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa.

Kurvinen haluaa muistuttaa, ettei koronapassi vastaa rokotepassia.

– Koronapassi ei ole rokotepassi, vaan myös esimerkiksi riittävän tuore negatiivinen testitulos tai tieto sairastetusta taudista ja saaduta immuniteetista riittäisi. 

– Minusta ei ole reilua se, että ihmiset, jotka eivät halua suojata itseään koronalta, laittavat kiinni kaikki tapahtumat, teatterit ja elokuvateatterit. Ja me, jotka olemme ottaneet rokotteet emme saa elää elämäämme ja mennä ravintolaan sekä tapahtumiin sen takia, että jotkut ihmiset eivät halua suojata itseään koronalta.

Lue myös: Kaksi asiaa tekee koronapassin käyttöönotosta huomattavasti haastavampaa kuin muualla Euroopassa: "Mistä otetaan ne ihmiset, jotka testaavat?"

Tuoreimmat aiheesta

Koronapassi