Melissa kohtaa arvostelua, koska ostaa lapsilleen kalliita merkkivaatteita – asukokonaisuus voi olla 300 euroa: ”Jos vaatteet hajoavat, ostetaan uutta”

KUVAT VAIN LIFESTYLEN JUTTUUN
Onko vaatteessa tärkeintä hinta, merkki vai laatu? Melissa, 22, pukee lapsensa merkkivaatteisiin. Yksi syy on parempi laatu. Kuvat: MelissaKuva: Melissa
Julkaistu 09.06.2019 08:05

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Melissa, 22, pukee lapsensa merkkivaatteisiin. Normaalisti hän voisi maksaa esimerkiksi paidasta vähän yli 20 euroa. Se on joidenkin mukaan liikaa.

Onko vaatteessa tärkeintä hinta, merkki vai laatu?

Melissa, 22, pukee lapsensa merkkivaatteisiin. Yksi syy on parempi laatu.

– Ne kestävät pesuja paremmin kuin tavalliset markettivaatteet. Esimerkiksi mustat markettivaatteet haalistuvat, mutta meillä on merkkivaatteita, jotka ovat edelleen mustia, vaikka niitä on pesty monta kertaa, Melissa kuvailee.

Kuten monet muutkin, myös hän kantaa huolta vaatteiden eettisyydestä. Se tuo oman mausteensa shoppailuun.

Kun lukee, millaisissa oloissa lastenvaatteitakin valmistetaan, tykkään itse ostaa täysin Suomessa neulotut merinoasusteet ja puuvillapipot. En halua ostaa sellaisia, jotka on tehty kyseenalaisissa olosuhteissa, Melissa sanoo.

Lasten vaatteet yleensä alennuksesta

Melissalla on kolme lasta: viisivuotias ja kolmevuotias sekä pikkuinen, alle puolivuotias kuopus. Lasten vaatteet hankitaan yleensä alennsmyynneistä: kun mallisto uusitaan, vanhaa mallistoa saa pian hieman edullisemmin.

Pipoja Melissa on hankkinut normaalihinnalla, sillä ne myydään usein loppuun. Merkeistä perheen suosiossa ovat esimerkiksi Vimma, Mini Rodini, Gugguu ja Papu.

KUVAT VAIN LIFESTYLEN JUTTUUNIMG_20190402_092403

Melissan kuopus. Kuva: Melissa

Tärkeää on, että lapsi itse pitää vaatteesta.

– On lapselle kivempaa, että hän on itse saanut olla mukana päättämässä. Usein katsomme tyttöjen kanssa netistä kuvia. Saatan kysyä, onko tämä paita kiva. Kun lapsi näkee useita kuvia yhtä aikaa, saatan näyttää yhtä vaatetta ja lapsi sanookin "ei se ole kiva, tämä toinen on kiva", Melissa nauraa.

"Otan huomioon, että lapsi tykkää olla vaatteissa"

Melissan kolmevuotias tykkää kapeista vaatteista ja erityisesti Vimman Letti-leggingseistä. Esikoinen rakastaa värikkäitä kuoseja ja väljiä vaatteita; hänen suosikkinsa ovat mummin ompelemat housut.

– Otan huomioon, että lapsi tykkää olla vaatteissa. Lasten mukaan menemme ostoksissa, Melissa sanoo.

Hän tykkää itsekin pukeutua ja panostaa esimerkiksi kenkiin.

– Minulla on yhdet tai kahdet kengät, joilla kuljen ympäri vuoden. Olen niin lämminverinen ihminen, etten koe kaipaavani talvikenkiä, hän nauraa.

"On ollut niitä, jotka arvostelevat"

Melissa maksaisi lapsen paidasta tai housuista normaalisti vähän yli 20 euroa. Se on joidenkin mukaan liikaa.

– Toki joillain ihmisillä ei yksinkertaisesti ole varaa. Siksi kympinkin paita voi olla kallis. On ollut niitä, jotka arvostelevat ja ovat sitä mieltä, ettei lapselle voi ostaa ovh-hinnaltaan 30 euron housuja, että ne ovat ihan liian kalliit ja hyviä housuja saa kympilläkin. Yritän aina perustella, että laatueron huomaa selkeästi, Melissa sanoo.

KUVAT VAIN LIFESTYLEN JUTTUUNDSC_7757

Molon toppahaalari ja Gugguun asusteet. Kuva: Melissa

– Toki on niitä, jotka arvostelevat ja ovat sitä mieltä, että rahaa voi käyttää fiksummin. Toisaalta arvostelijat voivat käyttää omat rahansa baarissa juoksemiseen, tatuointeihin tai johonkin muuhun itselleen mieluiseen asiaan. Jokaisella on omat kohteensa, mihin rahaa käyttää, Melissa sanoo.

Melissan lapsen asukokonaisuudelle voi tulla hintaa useampi satanen. Hän myöntää, että toisinaan esimerkiksi hänen äitinsä saattaa ihmetellä hankintoja.

– Olen maksanut tällaisesta 300 euron setistä vähän päälle satasen, kengät mukaan lukien. Äiti voi ihmetellä, että olenko hullu, vaikka en ole maksanut lähellekään pyyntihintaa, Melissa sanoo.

Laatukengät voi myydä myös eteenpäin

Osa kommentoijista pitää laatuvaatteiden ostamista fiksuna. Kun Melissa ostaa vaatteita esikoiselleen, ne kestävät toiselle lapselle asti hyvinä. Keskimmäisellä lapsella on kolmena kesänä ollut Minna Parikan kengät, joista saa myös eteenpäin myydessä useamman kympin. 

– Ovathan nuo kengät uutena kaupassa 250 euroa, mutta Parikallakin on erilaisia myyntejä, joista kenkiä saa halvemmalla. Keväällä ostin kengät, joista maksoin 50 euroa. Mitkä vain kengät maksavat sen verran, olivat ne sitten Parikat tai muut hyvälaatuiset kengät, Melissa sanoo.

KUVAT VAIN LIFESTYLEN JUTTUUNDSC_9313

Gugguun frillamekko, Reiman UV-hattu ja Parikan kengät. Kuva: Melissa

Vain yhdet housut hajonneet

Kalliimpaa vaatetta käytetään aivan samalla tavalla kuin halvempaakin: tahrat lähtevät pesussa, ja ostokset ovat kestäneet myös ulkoleikkejä hyvin.

– Vain yhdet housut ovat meillä hajonneet, kun lapsi kaatui, ja silloinkin hän kaatui aika kovaa asfaltille. Pikkukaatumiset eivät ole rikkoneet esimerkiksi leggingsejä. Toki lapset rymyävät ulkona, Melissa sanoo.

Moni olettaa, että vaatteita ostetaan lapsen ylle kuin mallille. Sitä Melissa ei ymmärrä. Heillä myös "hienot" vaatteet saavat likaantua.

– Itseäni ärsyttää se, kun jotkut ajattelevat, että jos lapsella on kallista päällä, hän ei saa mennä leikkipuistossa hiekkalaatikolle. Tai että hienoilla kengillä ei voi mennä vesilätäkköön. Meillä kaapissa on pääosin merkkivaatteita, ja kyllä meillä saa tehdä ja mennä ulkona. Jos vaate likaantuu tai hajoaa, pestään tai ostetaan uutta. Lapsi saa kyllä tehdä, olla ja mennä, Melissa kuvaa.

Miksei lapselle voisi ostaa laatua? 

Ihmettelijöille Melissa rinnastaisi lasten vaatteet aikuisten vaatteisiin: mikseivät nekin voisi olla laadukkaita?

– Toki on ihmisiä, jotka eivät itsekään panosta pukeutumiseen ja ajattelevat, että miksi joku panostaa niin paljon lapsen vaatteisiin. Itse tykkään, että lapset on puettu hyvin, Melissa sanoo.

– Toki heillä on välillä outoja asukokonaisuuksia, kun lapsi on pukenut itsensä, mutta silloinhan se on vain lapsen persoonan näköistä!

Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Lapset