Ihmisoikeusaktivisti Kalle Könkkölä kirjoitti sosiaaliseen mediaan tilanteestaan juuri ennen kuolemaansa. Könkkölän maanantain vastaisena yönä kirjoittama päivitys loi toivoa tulevaan.
– Sittenkin sairaalaan. Keuhkokuume. Voi vitsi. Nyt alkaa tosihoito. Hyvä. Pelistä pois jonkin aikaa, Könkkölä kirjoitti Facebookissa.
Facebook ja Twitter tulvivat muistokirjoituksia
Viesti kuolemasta on saanut Könkkölän Facebook-seinän täyttymään kauniista muistokirjoituksista. Samoin Twitter pursuaa muistosanoja.
Könkkölää kuvaillaan muun muassa heikompien puolustajaksi, periksiantamattomaksi toivon luojaksi ja yhdeksi aikamme suurimmaksi sankariksi.
– Suru on juuri nyt niin suuri ja hoidettavia asioita niin paljon, että muistokirjoitukset jäävät myöhempään ajankohtaan, kirjoittaa vammaisten ihmisten oikeuksien ajamisesta tunnettu Amu Urhonen.
– Kiitos Kalle. Meille sinut tunteneille jää niin kova ikävä. Olit suunnannäyttäjä ja toivon luoja. Perintösi elää, kertoo Vihreiden entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö.
– Kallella on ollut valtava merkitys vammaisten ihmisten oikeuksien puolestapuhujana, sanoo Suomen Lähetysseuran Rolf Steffansson.
– Suunnaton järkytys ja menetys. Kalle oli aikamme suurimpia sankareita, periksiantamaton ihmisoikeustaistelija. Jatkakaamme hänen työtään, kuvailee työelämäprofessori Pekka Sauri.
"Valtava menetys meille kaikille"
– Kalle Könkkölän poismeno on valtava menetys meille kaikille. Hän oli merkittävä vammaisten oikeuksien esitaistelija, heikompien puolestapuhuja, hyväsydäminen, viisas, periksiantamaton ja huumorintajuinen ihminen. Jää kova ikävä. Kallea kuvasi lause, ”Vain sydämellään näkee hyvin”. Se ominaisuus Kallessa oli ja sen toinen vaistosi välittömästi. Sanoja ei tarvittu, muistelee vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.
– Kalle ahkeroi valtavan elämäntyön vammaisasioiden parantamiseksi niin Suomessa kuin ympäri maailmaa, oli todellinen sankari ja edelläkävijä. Tunsin Kallen humaanina, viisaana ja idearikkaana ihmisenä. Suuri kunnioitus ja kiitos työstäsi. Lepää rauhassa, kirjoittaa Kirkon Ulkomaanavun Inka Hopsu.
"Olemme täysin musertuneita"
Vammaisten ihmisten perus- ja ihmisoikeusjärjestö Kynnyksen viesti avaa lyhykäisyydessään Könkkölän toiminnan merkitystä.
– Olemme täysin musertuneita. Kalle Könkkölän arvoa meille kaikille ystävänä ja koko Suomen sekä maailman vammaisliikkeelle ei voi mitata, järjestö sanoo.
– Kalle Könkkölä oli upea ihminen, rohkea ja sinnikäs tienraivaaja, tiivistää kansanedustaja Satu Hassi.
– Hänen jättämänsä jälki niin suomalaisen kuin kansainvälisen sosiaali- ja terveyspolitiikan sekä vammaisten aseman parantamiseen on jättimäinen. Vaikeasti vammaisen ihmisen lähiomaisena ja kansalaisena haluan kiittää Kallea hänen valtavasta elämäntyöstään yhteiskunnan heikoimpien hyväksi. Hyvää matkaa, lausuu muun muassa valtiosihteerinä työskennellyt Esa Suominen.
– Merkittävä vammaisasian esitaitelija on poissa. Kalle Könkkölä teki merkittävän uran meillä ja maailmalla. Suuri on kaipaajien joukko. Mutta työ vammaisliikkeessä ei lopu, kirjoittaa Kuka Kuuntelee Köyhää -verkoston Tuula Paasivirta.
– Suurella lämmöllä muistan ystävää, jonka kanssa sain tehdä yhteistyötä vuosikymmeniä. Kalle ei tinkinyt tuumaakaan vammaisten oikeudesta määrätä omasta elämästään, toteaa europarlamentaarikko Heidi Hautala.
– Todella hieno ihminen, joka jaksoi muistuttaa, että vammaisilla on yhtäläinen oikeus luonnosta nauttimiseen kuin muillakin, kertoo dokumentaristi Petteri Saario.
"Eihän se auta, jos virastoihin pääsee, jos ei pääse kavereille kylään ja bileisiin"
Vihreästä liikkeestä tunnettu Rosa Meriläinen tekee lupauksen poismenon johdosta.
– Lupaan sinulle rakas Kalle, että tulen työskentelemään aina vammaisten oikeuksien puolesta, miettien jokaisen päätöksen kohdalla mitä tämä tarkoittaa vammaisten näkökulmasta. Unohtamatta elämänilon ja vaikuttamisenhalun kuuluvan kaikille. Kuten Kalle joskus esimerkiksi esteettömyydestä totesi, että eihän se auta jos virastoihin pääsee, jos ei pääse kavereille kylään ja bileisiin. Eihän kukaan elämäänsä virastoissa elä, Meriläinen kirjoittaa.
– Kalle kavereineen Kynnys ry:ssä innoitti meidät vammaiset nuoret ajattelemaan omista mahdollisuuksistamme ja oikeuksistamme toisin. Hän kannusti meitä ottamaan vaikuttajan roolin. Kalle oli keskeinen henkilö vammaisliikkeen muuttumisessa hyväntekeväisyydestä ihmisoikeusliikkeeksi, Jarmo Tirri kirjoittaa.
– Könkkölä teki merkittävää työtä mm. esteettömyyden puolesta ja vaikutti vahvasti siihen, että vanhukset voivat asua pidempään kodeissaan ja pääsevät liikkumaan itsenäisestikin ulos kodeistaan, pohtii Yleisradion tuottaja Pekka Heikura.
"Miten joku voi toiminnallaan luoda niin paljon uskoa?"
Kirkon Ulkomaanavun Jussi Ojala haluaa kiittää Könkkölää oppimastaan.
– Ihmeissäni, miten joku voi toiminnallaan luoda niin paljon uskoa, että maailmasta voi tulla parempi paikka; kiitollinen että sain oppia häneltä ja varma siitä, että hänen elämäntyönsä tulee jatkumaan, Ojala vakuuttaa.
– Kalle Könkkölä on ihminen, jonka elinvoimaa sai vilpittömästi ihailla. Jokainen näki, että arkiset asiat vaativat häneltä meitä muita enemmän. Silti hänen elämäntyönsä oli auttaa muita selviämään ja elämään täydesti, kuvailee EHYT-järjestön Sara Salomaa.
– Hän oli minulle tietyllä tavalla esikuva. Hän oli Suomessa ensimmäinen vammainen, joka pääsi kansanedustajaksi. Toista ei ole vielä valittu, lausuu Jukka Väisänen.
– Kalle Könkkölä oli yksi esikuvistani. Hänen lämpö, innostus ja voima olivat hyveitä, joita pyrin jäljittelemään omassa elämässäni. Kiitos Kalle, kiittää ulkoministeriön Paavo Kotiaho.
– Monet kynnykset on hänen ansiostaan purettu, toteaa Luonnonsuojeluliiton Otto Bruun.
Könkkölä oli toinen ensimmäisistä vihreistä kansanedustajista vuonna 1983.