Merikotkien ja tuulimyllyjen törmäyksiä yritetään ehkäistä

2:08img
Julkaistu 16.02.2015 18:14
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Merikotkat ja tuulimyllyt ovat huono yhdistelmä. Isot linnut eivät osaa varautua yllättävältä suunnalta tulevaan uhkaan.

- Oletetaan, etteivät ne osaa varautua ylhäältä tai sivulta tulevaan uhkaan eikä ylipäätään muihin uhkiin. Ne tarkkailevat koko ajan maanpintaa ja sen takia ajautuvat myllyjen iskualueelle huomattavasti useammin kuin muut lintulajiryhmät, toteaa WWF Suomen kenttäkoordinaattori Teemu Niinimäki.

Suomessa on jo havaittu muutamia tuulimyllyn aiheuttamia merikotkien kuolintapauksia. Norjassa niitä on raportoitu suuria määriä.

Turmien ehkäisyyn julkaistiin tänään uusi ohjeistus.

- Meidän ohjeistuksessa lähdetään siitä, ettei tuulivoimaloita tulisi rakentaa alle kahden kilometrin päähän tunnetusta merikotkan pesästä tai vaihtopesästä. Lisäksi on huomioitava saalistusalueet eli 10 kilometrin säteellä pesästä olevat matalat merenlahdet, lintuluodot ja muut saalistusalueet sekä niiden väliset kulkumatkat. Näille ei pitäisi rakentaa tuulivoimaa, esittää Niinimäki.

Lintujen huomioiminen vaatii tarkkaa suunnittelua

Tuulivoimayhdistyksessä uskotaan, että merikotkien suojelu ja tuulivoimarakentaminen voidaan yhdistää.

- Kyllä se on mahdollista. Toki tarkkaan pitää yhteensovittamista tehdä ja tarkkaan katsoa, mitkä ovat lintujen ruokintareitit ja kuinka tuulivoimalat voidaan sijoittaa siihen lähelle. Isot kategoriset etäisyydet mistään toiminnasta eivät ole suositeltuja, koska silloin tuulivoimarakentaminen vaikeutuu, arvioi Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen.

 Tärkeimmät merikotkien lisääntymisalueet sijaitsevat Merenkurkussa ja lounaissaaristossa. Nämä alueet WWF haluaisi jättää kokonaan tuulivoimarakentamisen ulkopuolelle.

- WWF suhtautuu myönteisesti tuulivoimaan. Lähdemme siitä, että ympäristövaikutukset on otettava huomioon. Tuulivoimalat voisi sijoittaa mielellään jo rakennetuille alueille tai niiden läheisyyteen, josta ei löydy uhanalaisia lajeja kuten merikotkia tai muita merkittäviä luontoarvoja, linjaa Teemu Niinimäki.


Sovittelua puolin ja toisin 

Tuulivoimayhdistyksellä ei ole tietoa siitä, onko jokin tuulivoimahanke peruuntunut merikotkien takia. Joitakin hankkeita on kuitenkin jouduttu muuttamaan. 

- Ilman muuta merikotka pitää ottaa huomioon niillä alueilla, missä tuulivoimalahankkeita suunnitellaan eli kyllä siellä rannikkoalueella sitä yhteensovittamista joudutaan miettimään puolin ja toisin, pohtii Mikkonen.

Viime vuonna Suomen merikotkat saivat ennätykselliset 450 poikasta. Laji luokitellaan edelleen vaarantuneeksi.

Suomessa on tällä hetkellä käynnissä noin 300 tuulivoimalahanketta. Viime vuoden aikana Suomeen rakennettiin 59 uutta tuulivoimalaa. Kaikkiaan Suomessa on nyt 260 tuulivoimalaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa