Yhtä kuvaviestiä käsiteltiin neljä vuotta oikeudessa: Merivoimien ex-henkilöstöpäällikön syyte kaatui hovissa

Upseeri sai hyvitystä, koska yhtä viestiä koskevan jutun käsittely vei liki neljä vuotta.

Merivoimien entisen henkilöstöpäällikön saama virkarikossyyte on hylätty. Helsingin hovioikeus antoi kommodori evp. Pekka Varjosen syytteestä ratkaisun keskiviikkona. Asia käsiteltiin hovioikeudessa ensimmäisenä oikeusasteena.

Varjonen sai syytteen virkasalaisuuden rikkomisesta, koska hän lähetti joulukuussa 2019 työsähköpostistaan kuvan eläköityneelle upseerille. Syyttäjän mukaan sähköposti oli sisältänyt julkisuuslain mukaan salassa pidettävää tietoa, mutta oikeus arvioi toisin ja hylkäsi syytteen. Oikeuden mukaan viesti käsitteli tutkintapyynnön tekemistä rikosepäilystä, joka oli tullut Merivoimissa ilmi. Kyse oli epäillyistä epäasiallisista polttoainetankkauksista.

Oikeus hyvitti pitkää kestoa

Syyttäjän mukaan viestin sisältö oli salassa pidettävää julkisuuslain sellaisen kohdan nojalla, jolla turvataan esitutkinnan salassapito.

Varjonen kiisti syytteen ja vaati sen hylkäämistä.

Hovioikeus huomioi, että kyseisessä viestissä ainoastaan käsiteltiin esitutkinnan suorittamista, mutta viestiä ei ollut laadittu esitutkintaa varten. Oikeus kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että varsinainen tutkintapyyntö jätettiin vasta syytteeseen johtaneen viestin jälkeen eikä viesti sisältänyt mitään syyteharkintaan tai salassa pidettävään oikeudenkäyntiaineistoonkaan liittyvää.

Hovioikeus otti huomioon, että korkeimman hallinto-oikeuden mukaan julkisuuslaissa määrättyjä salassapitopykälien sanamuotoja ei saa yleisen julkisuusperiaatteen vuoksi tulkita laajentavasti. Tämän vuoksi sähköposti ei tekohetkellä sisältänyt salassa pidettävää tietoa.

Syytteen hylkäyksen lisäksi hovioikeus määräsi Suomen valtion hyvittämään Varjoselle 1 500 euroa siitä, että jutun käsittely viivästyi. Tapahtumat ovat vuodelta 2019, juttu siirtyi syyteharkintaan marraskuussa 2021 ja oikeus antoi ratkaisunsa nyt.

– Yhteensä miltei neljän vuoden käsittelyn kestoa ei voida pitää tämän asian laatuun ja rajattuun laajuuteen nähden kohtuullisena, hovioikeus totesi.

Lue myös:

    Uusimmat