Tilanne itäisessä Ukrainassa on vaikeuksista huolimatta rauhoittunut ja edistystä tapahtuu, arvioi Venäjän presidentti Vladimir Putin.
Hän kommentoi tilannetta sunnuntaina tavattuaan Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Moskovassa.
Merkel ei ollut yhtä toiveikas. Hänen mukaansa Minskissä helmikuussa sovittua Ukrainan tulitaukoa ei ole saatu voimaan.
– Saamme joka päivä Etyjin tarkkailijoilta raportteja, joissa kerrotaan melko objektiivisesti, miksi tätä tulitaukoa ei noudateta, Merkel sanoi viitaten Venäjä-mielisten separatistien toimiin.
Merkel myös toisti tuomitsevansa Krimin laittoman liittämisen Venäjään.
Monien muiden länsijohtajien tapaan Merkel jäi pois Venäjän voitonpäivän juhlallisuuksista. Sunnuntaina hän kuitenkin osallistui yhdessä Putinin kanssa seppeleenlaskuun Tuntemattoman sotilaan haudalla Moskovassa.
Merkel sanoi Saksan muistavan puna-armeijan kärsineen sodassa suurimmat tappiot. Eikä Saksa ole myöskään unohtanut omaa vastuutaan sodasta.
– Siksi myös vakavien erimielisyyksien aikana on tärkeää kunnioittaa historiallista muistoa, Merkel sanoi.
Merkel: Etupiirijako väärin
Johtajien lehdistötilaisuudessa nousi esille natsi-Saksan ja Neuvostoliiton vuonna 1939 solmima hyökkäämättömyyssopimus.
Putinilta kysyttiin kommenttia kulttuuriministeri Vladimir Medinskin lausuntoon, jonka mukaan Molotov-Ribbentrop-sopimus oli Stalinin diplomatian voitto.
Putinin mukaan sopimus oli välttämätön sen jälkeen kun "useat yritykset fasismin vastaisen liiton muodostamiseksi" Euroopassa olivat epäonnistuneet ja Neuvostoliitto oli jäämässä yksin.
– Siinä mielessä olen samaa mieltä kulttuuriministerin kanssa, että sopimuksella oli merkitys Neuvostoliiton turvallisuuden takaamisessa, Putin sanoi.
Merkelin mukaan sopimusta ei voi hyväksyä. Hän viittasi sopimuksen salaiseen lisäpöytäkirjaan, jossa Saksa ja Neuvostoliitto jakoivat keskenään alueita - muun muassa Suomen - omiin etupiireihinsä.
Putin on aiemmin itse tuominnut natsi-Saksan ja Neuvostoliiton ulkoministereiden solmiman hyökkäämättömyyssopimuksen. Sopimus ansaitsee täyden tuomion, silloinen pääministeri Putin kirjoitti vuonna 2009 puolalaisessa Gazeta Wyborcza -lehdessä.