ISW:ltä laaja analyysi Putinin ja Orbánin tapaamisesta: Venäjä haluaa "lopullisen" ratkaisun hyökkäyssodalleen

Victor Orban ja Vladimir Putin
Orbán ja Putin tapasivat toisensa Moskovassa kahdenvälisessä tapaamisessa, jonka jälkeen he pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 06.07.2024 19:37

Sara Güven

sara.guven@mtv.fi

Putin käytti tapaamistaan Orbánin kanssa neuvotellun tulitauon vastustamiseen, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán tapasivat toisensa Moskovassa perjantaina sen jälkeen, kun Orbán oli vieraillut Kiovassa. Keskustelujen aiheena oli ainakin Ukrainan sota.

Putinin mukaan Orbán oli ehdottanut sotaan tulitaukoa.

– Kiova ei ole valmis lopettamaan sotaa ennen kuin se on voittanut, Putin arvioi lehdistölle pitämässään puheenvuorossa.

Lue myös: Unkarin Orban myötäili Putinia lehdistötilaisuudessa

Venäjä suosii ennemmin "täydellistä" ja "lopullista" päätöstä konfliktiin

ISW arvioi, että Putin poikkesi pidetyssä lehdistötilaisuudessa tavanomaisesta. ISW:n mukaan Putin on yleensä teeskennellyt olevansa kiinnostunut neuvottelemaan tulitauosta.

Tästä poiketen Putin antoi ymmärtää haluavansa tavoitella "lopullista" ratkaisua sodalle. Tämä puolestaan tarkoittaisi käytännössä Ukrainan valtion tuhoamista.

Putinin mukaan tilapäinen tulitauko auttaisi Ukrainaa vain keräämään lisää joukkoja ja aseita. Tämän vuoksi Venäjä suosii ennemmin "täydellistä" ja "lopullista" päätöstä konfliktiin.

ISW:n mukaan Putin vaatiikin Ukrainalta sekä merkittäviä alueluovutuksia ja armeijan antautumista ennen kuin neuvottelut sodan päättämisestä voidaan aloittaa.

Putin vaati lehdistötilaisuudessa Ukrainalta myös täydellistä vetäytymistä Donbassista ja Novorossijasta, ehtona sodan päättymiselle.

Sama virsi jatkuu

Putin vaati jo kesäkuun puolivälissä,  että Ukrainan täytyy tunnustaa Venäjän miehitys Hersonin, Zaporižžjan, Donetskin ja Luhanskin alueilla sekä luovuttaa kaikki näihin maakuntiin kuuluvat alueet Venäjälle.

Novorossijalla viitataan Venäjällä kahdeksaan Ukrainan maakuntaan, joita moni venäläinen pitää historiallisesti venäläisinä tai Venäjään kuuluvina. Alue kattaa koko Ukrainalle kuuluvan osan Mustanmeren rannikosta. Termiä käyttävät Venäjällä lähinnä ultranationalistit.

ISW:n arvion mukaan Putinin kieltäytyminen tulitauosta viittaa siihen, että hän on yhä varmempi Venäjän asemasta sodan voittajana. Tehdyn arvion mukaan Putin uskoo, että lännen tuen heikentyminen, hiljalleen tapahtuva eteneminen ja kulutussota Ukrainan joukkoja vastaan mahdollistaisivat voiton Putinin silmissä.

Lue myös: ISW: Putin muutti kantansa tulitaukoon – vihjasi Orbánille "nyansseista" Moskovassa

Orbán ei edusta unionia

Putin yritti esittää Orbánin EU:n edustajana, joka voi puhua EU:n puolesta, ISW arvioi. EU:n johto kuitenkin kielsi tämän väitteen.

Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borell ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel linjasivat, ettei Unkarin toimiminen EU:n neuvoston puheenjohtajamaana anna Orbánille mandaattia vierailla Venäjällä eikä hän edusta EU:ta vierailulla.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolestaan kommentoi perjantaina, että Unkarin pääministeri Viktor Orbán edustaa matkallaan Venäjälle omaa maataan, eikä Natoa. Stoltenbergin mukaan kaikki Naton jäsenmaat ovat myös hyväksyneet, että Venäjä on hyökkääjä ja vastuussa sodasta Ukrainassa.

ISW:n mukaan Putin kertoi ennen vierailua, että hänen ymmärryksensä mukaan Orbán ei vieraile Venäjällä ainoastaan "[Venäjän] pitkäaikaisen kumppanina" vaan myös EU:n neuvoston puheenjohtajana.

Orbán puolestaan väitti ISW:n mukaan ennen tapaamista, että Unkari olisi pian ainoa Euroopan valtio, joka voi keskustella kaikkien Ukrainan sodan osapuolten kanssa.

Ukrainan ulkoministeriö lausui, ettei vierailua Moskovaan oltu koordinoitu Ukrainan kanssa. Ministeriö myös korosti, ettei Ukrainan asioista voida sopia ilman Ukrainaa.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota