Suomi ei ole asettanut matkustusrajoituksia vaarallisen hengitystieinfektio mersin leviämisalueille, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa viranomaiset ovat ottaneet käyttöön ensimmäisen asteen varotoimet.
Ihmisiä ei vielä kehoteta pysymään poissa Lähi-idästä tai Koreasta, mutta mersistä tiedotetaan kaikkia epidemia-alueille matkustavia.
Korean kanssa läheisissä kauppasuhteissa olevan Japanin suurista yrityksistä ainakin Sony, Honda ja Mitsubishi varoittavat työntekijöitään taudista.
Mersistä mainitaan myös Ulkoministeriön Etelä-Korean-matkustustiedotteessa.
Etelä-Korea on tänään vahvistanut kaksi uutta mers-kuolonuhria ja kertonut 13 uudesta tartunnasta. Maa on aloittanut mittavat eristystoimet. Jo 3500 mahdollisesti tartunnan saanutta ihmistä on asetettu karanteeniin.
– Jos nyt suunnittelee matkaa Lähi-itään tai Koreaan, niin pitää muistaa huolehtia erityisesti käsihygieniasta, pysyä erillään oireilevista henkilöistä ja välttää vierailemista sairaanhoitolaitoksissa ilman pakottavaa syytä, Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tartuntatautilääkäri Katrine Pesola sanoo.
Mersin tarttumismekanismia ei vieläkään tiedetä tarkkaan, vaikka todennäköisimpänä vaihtoehtona pidetään pisaratartuntaa.
Sitäkään ei tiedetä varmasti, ovatko tartunnan saaneet sairastuneet siitä syystä, että he ovat sairaalassa ollessaan viettäneet pitempiä aikoja taudinkantajien kanssa, vai siksi, että he ovat jo valmiiksi olleet sairaita ja siksi alttiimpia.
Luku on kasvanut maanantaista tuhannella. Todettuja tautitapauksia on nyt maassa yhteensä 108 ja siihen on kuollut yhdeksän ihmistä.