Suomen viranomaiset ovat varautuneet mahdolliseen ensimmäisen mers-tapauksen rantautumiseen maahamme.
Toimintasuunnitelma on olemassa, vaikka tautiriskiä ei meillä pidetäkään merkittävänä.
– Sairaanhoitopiirejä on informoitu, infektiolääkärit ovat hyvin tietoisia ja laboratoriot tietävät, kuinka tällaisessa tilanteessa tulee toimia, sanoo THL:n tartuntatautilääkäri Katrine Pesola.
Mahdollinen mers-tapaus työllistäisi välittömästi Suomessa joukon viranomaisia ja terveydenhuollon ammattilaisia.
– Kyllä tähän suhtaudutaan erityisellä huolella, niin kuin ebolankin tapauksessa. Toiminta lähtisi jo liikkeelle pelkästä epäilystä. Mahdollisimman nopeasti ilmoitettaisiin keskuslaboratorioon ja infektiolääkärille, henkilö eristettäisiin ja häntä pyrittäisiin siirtelemään mahdollisimman vähän paikasta toiseen uusien tartuntojen välttämiseksi, Pesola kertoo.
Todennäköisimmin sairastunut henkilö saapuisi Suomeen lentokoneella ja kontaktien jäljitykset aloitettaisiin kanssamatkustajista.
– Kaikki pyrittäisiin jäljittämään, mutta erityisesti tartunnan saaneen kanssa kontaktissa olleet iäkkäät ja perussairaat, koska he saattavat olla taudeille hyvinkin vastaanottavaisia, Pesola sanoo.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos muistuttaa edelleen, että kotimaassa olevilla suomalaisilla ei ole mitään vaaraa sairastua mersiin.
Jos on matkustanut epidemia-alueella, niin mahdollisten oireiden ilmaantuessa neljäntoista vuorokauden sisällä paluusta tulee hakeutua hoidettavaksi matalalla kynnyksellä.
Etelä-Koreassa yhden työmatkalaisen Lähi-idästä tuoma mers-tartunta on johtanut tähän mennessä yhdeksän ihmisen kuolemaan.
Uusien todettujen tartuntojen myötä sairastuneiden määrä on noussut yli sadan. Maan terveysviranomaiset kertoivat tänään kahdesta uudesta kuolemantapauksesta ja 13 uudesta vahvistetusta tartunnasta.