Mers-taudin riskialueille voi edelleen matkustaa, mutta joitain varotoimia on syytä muistaa. Vinkeistä tärkein on vanha tuttu eli käsienpesu. Kameliajelut kannattaa unohtaa.
– Hyvästä hygieniasta on syytä huolehtia. Lisäksi tulee välttää läheistä kontaktia hengitysoireisen ihmisen kanssa, neuvoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautilääkäri Katrine Pesola.
MERS
Kuuluu koronavirusryhmään, on sukua sarsille ja tavallisille influenssaviruksille
Diagnosoitiin ensimmäisen kerran vuonna 2012 Arabian niemimaalla. Tapauksia on myös Etelä-Koreassa.
Aiheuttaa vakavan hengitystieinfektion, kuten keuhkokuumeen. Taudinkuvaan voi kuulua kuumetta, yskää ja hengenahdistusta ja ripulia, joskus munuaisten vajaatoimintaa.
Tautiin on kuollut 500 henkilöä.
Virus on ilmeisesti tarttunut ihmiseen kameleilta.
Arabian niemimaalla kuolleisuus tautiin on ollut 30-40 prosenttia, mutta Etelä-Koreaan levinneessä epidemiassa alle 15 prosenttia.
Lähde: THL
Mers-taudin komplikaatioihin puolitoista viikkoa sitten menehtynyt mies oli saanut tartunnan matkallaan Abu Dhabissa.
Siitä on tullut myös suomalaisten suosikkikohde. Mitään matkustusrajoituksia riskialueille ei ole kuitenkaan asetettu.
– Hän oli tosiaan viimeinen tiedossa oleva eurooppalainen, joka on saanut tartunnan. Riski epidemian leviämisestä Eurooppaan on varsin pieni.
Tauti ylipäätään tarttuu tämänhetkisten tietojen mukaan heikosti ihmisestä toiseen.
– Ihmisten väliset tartunnat ovat tapahtuneet pääasiassa sairaanhoitolaitoksissa tai samassa taloudessa asuvien henkilöiden välillä, Pesola kertoo.
– Tilannetta seurataan aktiivisesti, mutta tällä hetkellä ei ole aihetta paniikkiin. Jos ei ole missään läheisissä tekemisissä sairastuneen kanssa, riski saada tartunta on pieni.
Viruksen epäillään tarttuneen ihmiseen kamelista. Lähi-idän matkakohteissa turisteja viedään kameliajeluille, mutta niitä on nyt syytä välttää.
– Näin on viisasta senkin takia, että emme tiedä vielä kovin paljon tästä taudista.