Tappavan hengitystiesairaus mersin nopea leviäminen Etelä-Koreassa herättää kysymyksiä turvallisuudesta esimerkiksi Aasian suurilla vaihtolentokentillä.
Niiden läpi virtaa päivittäin jopa 150 000 ihmistä ympäri maailmaa. Vilkas lentokenttä, jossa vietetään yleensä vain muutama tunti ei kuitenkaan ole tämänhetkisen tiedon valossa erityinen riski.
– Taudin leviämisestä tiedetään tällä hetkellä se, että tarttuminen vaatii verrattain pitkän ajan samassa tilassa taudin kantajan kanssa, sanoo Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tartuntatautilääkäri Katrine Pesola.
Henkilöiden välillä on siis pitänyt olla läheinen kontakti, kuten asuminen samassa taloudessa tai oleskelu yhteisessä sairaalahuoneessa.
Etelä-Korea näyttäisi myös ottaneen käyttöön järeät toimet taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Noin 3500 mers-potilaiden kanssa kosketuksissa ollutta ihmistä on asetettu karanteeniin, ja on entistä epätodennäköisempää, että tautia itämisvaiheessa kantavia pääsisi levittämään sitä eteenpäin.
Maassa on suljettu 2500 koulua leviämisen pelossa.
Finnairilla yksittäisiä peruutuksia
Lentoyhtiö Finnairilla on päivittäinen lento Etelä-Korean Souliin ja takaisin. Finnairin viestinnästä kerrotaan, että yhtiö ei ole ryhtynyt erityistoimenpiteisiin mersin varalta, mutta tartuntatautiepäilyihin lennoilla sovelletaan pysyviä toimintaohjeita.
– Mers on kuitenkin jo tässä vaiheessa aiheuttanut joitain yksittäisiä peruutuksia Korean-lennoillemme, Finnairin mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist kertoo.
Finnair ei lennä kesäkaudella Dubaihin Arabiemiraatteihin, jossa niin ikään on ollut mersiä.
Korean epidemian taustalla työmatka
Korean epidemia on peräisin yhdestä henkilöstä, jota hoidettiin pitkään useissa sairaaloissa, lääkärivastaanotoilla ja avohoidossa ennen eristämistä.
Edelleen selvitetään sitä, saiko mies tartunnan ihmisestä vai kamelista. Mies oli kiertänyt maatalousalan töissä useissa Lähi-idän maissa, joten tartunnan alkuperämaatakaan ei tiedetä.
Monelle suomalaiselle tutussa Jordaniassa on ollut mersiä, mutta tällä hetkellä uusia tapauksia on eniten Saudi-Arabiassa, Yhdistyneissä Arabiemiraateissa, Qatarissa ja Omanissa.
– Välttämättä tässä tilanteessa en suosittelisi esimerkiksi turistimatkoilla järjestettäviä kamelisafareita, Katrine Pesola THL:stä sanoo.
Ajankohta on vaikein juuri nyt, sillä kameleilla on vasoja ja nimenomaan nuorten eläinten tiedetään useimmin kantavan tautia. Muiden eläinten kuin kamelien ei ole havaittu levittävän mersiä.