Metsästäjän haulikko laukesi koiran hypättyä ja nainen kuoli – tällaisen tuomion metsästäjä sai

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut ehdolliseen vankeuteen metsästäjän, jonka haulikon laukeaminen johti naisen kuolemaan viime vuoden syyskuussa Savitaipaleella.

Oikeus tuomitsi 59-vuotiaan miehen puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Oikeuden mukaan mies kantoi olallaan hihnassa panostettua ja varmistamatonta haulikkoa siten, että hänen sormensa oli liipaisinkaaren sisäpuolella tai se meni sinne vahingossa. Koira hyppäsi miestä vasten ja ase laukesi siten, että haulisuihku osui hänen takana tulleeseen naiseen.

Tuomioistuin toteaa, että aseen käsittelyssä huolellisuusvelvollisuus on erityisen korostunut, sillä pienikin huolimattomuus voi aiheuttaa peruuttamattomia seurauksia. Jokaisen asetta käsittelevän voidaan oikeuden mukaan perustellusti edellyttää tietävän aseen käsittelyyn ja kantamiseen liittyvät riskit.

– Aseen käsittelyn perusasioita on, että ase on muutoin kuin ammuntatilanteessa varmistettu ja sormet ovat liipaisinkaaren ulkopuolella. Ladatun varmistamattoman aseen laukeaminen ennemmin tai myöhemmin on todennäköistä ja vahingon tapahtuminen oletettavissa, tuomiossa sanotaan.

Koiran hyppääminen ei poista vastuuta

Oikeuden mukaan mies toimi törkeän huolimattomasti sekä vastoin metsästyksen ja aseenkäsittelyn huolellisuus- ja varovaisuusvaatimuksia.

– Käräjäoikeus ei pidä huolellisena toimintana sitä, että metsästäjä kantaa ladattua varmistamatonta asetta, joka ei pysy olalla.

Oikeus katsoo, ettei koiran hyppääminen poista tuottamusvastuuta naisen kuolemasta. Jos mies olisi noudattanut huolellisuusvelvollisuuttaan, ase ei olisi lauennut, tuomiossa sanotaan.

– Tekoa on kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä, koska ladatussa haulikossa ei ole ollut varmistin päällä eikä kyse ollut valmistautumisesta saaliseläimen ampumiseen.

Puolustus: Tapaturma, josta ei pidä rangaista

Syytetty kiisti syytteen. Hän myönsi aiheuttaneensa naisen kuoleman, mutta katsoi sen olleet tapaturma, josta ei pidä rangaista.

Kirjallisen vastauksen mukaan mies ei tilanteessa tiennyt, ettei aseen varmistin ollut päällä tai missä vaiheessa se on mennyt pois päältä.

– On myös mahdollista, että varmistin on lähtenyt pois sillä hetkellä, kun (syytetty) on tarrannut aseesta kiinni, kun ase on meinannut koiran hypätessä pudota olalta, vastauksessa sanotaan.

Syytetyn mukaan hänellä ei koiran hypätessä ollut mahdollisuutta varmistua siitä, ettei aseen piippu osoita kehenkään.

Miehen haulikko tuomittiin menetettäväksi valtiolle.

Lue myös:

    Uusimmat