Oikeus tuomitsi lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin maksamaan yhdysvaltalaismiehelle 8 miljardin dollarin korvaukset, kun hänelle kasvoi Risperdal-lääkkeen käytön seurauksena rinnat. Lääkeyhtiö pitää päätöstä perusteettomana. Aiheesta uutisoi muun muassa uutissivusto BBC.
Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Johnson & Johnson on määrätty maksamaan 8 miljardia dollaria, noin 7,3 miljardia euroa korvauksena Nicholas Murraylle, jolle kasvoi rinnat Risperdal-psyykenlääkkeen takia.
Terveyskirjaston mukaan Risperdalia voidaan käyttää skitsofrenian tai kaksisuuntaisen mielialahäiriön maniavaiheiden hoitoon.
26-vuotias Murray kertoi oikeuden istunnossa, että lääkeyhtiö ei varoittanut, että Risperdal voi aiheuttaa epänormaalia rintojenkasvua miehillä.
Murrayn lakimiehet Tom Kline ja Jason Itkin olivat sitä mieltä, että lääkkeellä oli yhteys miehen rintojen suurenemiseen, jolle ei enää myöhemmin voi mitään. Juristit syyttivät lääkeyhtiötä siitä, että nämä olivat tienanneet miljardeja samalla, kun mainostivat tuotteita laittomasti. Heidän mukaansa yhtiö piti voiton tuottamista turvallisuutta tärkeämpänä.
LUE MYÖS: Laihdutuslääkkeistä apukeino painonpudotukseen? Painonhallintalääkäri kertoo, miten ne toimivat: "Se on merkittävä juttu"
Lääkeyhtiön mielestä liioittelua
Johnson & Johnson puolestaan piti vaikutuksia liioiteltuina. Yhtiön mielestä tuomio on perusteeton ja kohtuuton. Yrityksessä uskotaan, että päätös pystytään vielä kumoamaan.
Lehtien mukaan Murray on taistellut lääkeyhtiötä vastaan ennenkin. Vuonna 2015 hän sai 1,75 miljoonaa syyttäessään yhtiötä piittaamattomuudesta riskien kertomisen suhteen. Viime vuonna yhtiö säilytti tuomion, mutta summa pienentyi 680 000 dollariin. Tähän oikeuskäsittelyyn vedoten Johnson & Johnson piti nyt määrättyä summaa kohtuuttomana.
Yhtiö kertoo lähettämässään tiedotteessa, että oikeus esti heidän puolustustiimiään esittämästä ”avaintodistetta”. Yhtiön mukaan etiketissä luki selvästi, mitä riskejä Risperdalin käyttöön liittyy ja mitä hyötyjä lääkkeestä on vakavista mielenterveysongelmista kärsiville. Yhtiön mielestä Murrayn asianajajat eivät onnistuneet todistamaan, että Murraylle todella koitui tuotteesta harmia.
Lehtitietojen mukaan Yhdysvalloissa on nostettu lukuisia syytteitä liittyen siihen, että yhtiö ei ole kertonut Risperdalin sivuvaikutuksista tarpeeksi selkeästi. Murrayn asianajajien mukaan tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun valamiehet pohtivat, pitääkö ryhtyä toimenpiteisiin ja miten paljon tuosta pitäisi maksaa.
Lähteet: News.com.au, Bbc.com, Metro.co.uk