Laihdutuslääkkeistä apukeino painonpudotukseen? Painonhallintalääkäri kertoo, miten ne toimivat: "Se on merkittävä juttu"

Muutama vuosi sitten Suomen markkinoille tulivat reseptillä saatavat laihdutuslääkkeet. Lääkäri André Heikius kertoo lääkkeiden toimivan erittäin tehokkaasti muiden elämäntapamuutoksen rinnalla.

Kukapa meistä ei haluaisi saada käsiinsä ihmepilleriä, jolla ylimääräiset kilot lähtisivät hetkessä?

Jos pudottaa painoa lääkehoidon avulla, ei todellisuudessa ole kyse taikapilleristä, joka tiputtaa painon hetkessä. Painonhallintalääkäri André Heikius esittelee vasta ilmestyneessä Painotohtori – pudota painoa pysyvästi -kirjassaan, kuinka lääkehoito osana elämäntapamuutoksia auttaa pudottamaan painoa.

Heikius kävi myös vierailemassa MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa ja kertoi miten pillereillä voi pudottaa painoa.  Tärkeää on muistaa, että nämä lääkkeet toimivat osana koko painonpudotusta, eivätkä yksinään ilman elintapojen muuttamista.

Kuinka tehokkaita nämä lääkkeet sitten oikeasti ovat? MTV Uutiset kyseli Heikiukselta tarkemmin lääkkeiden tehokkuudesta ja vaikutuksesta.

Vaikuttavat nälän tunteeseen

Lihavuuslääkkeitä on käytetty jo useiden vuosien ajan Yhdysvalloissa, mutta Eurooppaan ja Suomeen lääkkeet saapuivat vasta muutama vuosi sitten.

Lääkäri voi määrätä kolmea erilaista lääkettä, jotka ovat Mysimba, Saxenda ja Xenical. Xenicalista eli orlistaatista on saatavana myös Alli-niminen miedompi lääke apteekista ilman reseptiä. Lääkäri voi myös määrätä Ozempic-lääkettä, joka ei ole varsinainen lihavuuslääke, mutta auttaa tehokkaasti painonpudotuksessa.

Suomessa suuri osa laihdutuslääkkeen käyttäjistä käyttää orlistaattia, koska ne ovat olleet pisimpään markkinoilla. Terveyskirjaston mukaan orlistaatti estää rasvaa pilkkovan lipaasi-entsyymin toimintaa ohutsuolessa, ja siten se vähentää rasvan imeytymistä elimistöön. Orlistaatin sivuvaikutuksena voikin olla muun muassa rasvainen uloste, ulostamispakko ja ulostetahrat.

– Uudet lääkkeet aktivoivat aivoissa kylläisyyden säätelyn puolen ja palkitsemisen puolen, eli vähentävät nälkää. Se on merkittävä juttu, sillä vaikutusmekanismi on paljon tehokkaampi kuin aikaisemmissa lääkkeissä, Heikius kertoo.

Heikius muistuttaa, että lääkkeitä tulee käyttää osana muita elämäntapamuutoksia. Vaikka mielitekoja olisi helpompi hallita lääkkeiden avulla, esimerkiksi ateriarytmi on tärkeä tekijä painon laskemisessa.

– Moni lääkkeiden käyttäjä on kertonut minulle ajatuksistaan, kuinka nälkä on pienempi, ei tarvitse santsata tai osaa lopettaa syömisen ajoissa.

Näiden hoitomuotojen yhdistelmä näyttääkin toimivan monella laihduttajalla ja paino tippuu tehokkaasti. Entäs sitten, kun niiden syöminen lopetetaan?

Älä lopeta lääkkeitä kuin seinään

Heikius kertoo, että laihdutuslääkkeet eivät varastoidu kehoon. Tämän vuoksi lääkityksen loppuessa myös lääkkeen vaikutus nälänsääntelyyn ja palkitsemisjärjestelmään loppuu.

– Muistutan potilaille, että kun olet päässyt tavoitteiseen tai jopa ihannepainoon lääkkeiden avulla ja on aika lopettaa lääkkeiden syöminen, älä ainakaan vaan lopeta yks-kaks-seinään, Heikius sanoo.

Heikiuksen mukaan yhtäkkisestä lopettamisesta syntyy kamala nälkä. Sen takia asteittain lopettaminen on fiksumpaa ja tulokset pysyvämpiä. Lääkkeiden lisäksi elämäntapamuutosten tekeminen on tärkeää, jotta painonpudotuksen aikana opitut syömisen tavat jäävät osaksi arkea. Näin myös varmistetaan painonpudotuksen pysyvyys.

Lääkkeiden syöminen osana painonpudotusta voi silti epäilyttää monia, myös terveydenalan ammattilaisia. Lääkäri voi epäröidä reseptin kirjoittamista, vaikka Heikiuksen mukaan lihavuuden aiheuttamiin sairauksiin syödään paljon pitkäkestoisia lääkekuureja.

– Jos nyt katsotaan, miten lihavuuden aiheuttamiin sairauksiin määrätään lääkkeitä, niin eihän niissäkään pohdita, syödäänkö niitä kuusi kuukautta vai vuosia, Heikinius toteaa.

Hyvin toimiessaan lihavuuslääke vähentää muita ylipainosta johtuvien lääkkeiden tarvetta. Esimerkiksi diabetes tai verenpainelääkkeitä saatettaisiin määrätä vähemmän.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Osittaislähde: Terveyskirjasto


***



Lue myös:

    Uusimmat